Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 6. 12:04

Az Intel legfrissebb terméktervei

Cikkünkben a HWSW birtokába került termékterv alapján mutatjuk be az Inteltől várható újdonságokat. Anyagunk egészen 2004 végéig szolgál iránytűként az asztali gépekben, notebookokban, valamint szerverekben használatos Intel processzorok és chipkészletek sűrűjében.

Az Inteltől kiszivárgott, ám egyelőre meg nem erősített információk szerint a vállalat november 17-én mutatja be Prescott magos Pentium 4 processzorát. A 3400 MHz-es csúcsváltozat ára a megjelenéskor 637 dollár lesz. Emellett elérhető lesz egy 3,2 GHz-es kivitel is. A Prescott magos chipek 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat, illetve a Northwoodhoz képest megduplázott elsőszintű (16 kbyte data, ~32 kbyte trace) cache-t tartalmaznak. A hatékonyabb többszálú végrehajtásra képes chipekbe kerül továbbá 13 új utasítás is (SSE3).

A HWSW birtokába került termékterv szerint 2004 első negyedévében az Intel bemutatja a Prescott 3,6 GHz-es változatát, a második negyedévben az órajel pedig már eléri a 3,8 GHz-et. Emellett az első félév során egészen 2,8 GHz-ig "visszamenőleg" jelennek meg Prescott magos Pentium 4 processzorok, azaz elérhetővé válik a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott chip 2,8 GHz-es és 3 GHz-es változata is. 2004 második negyedévében kerül piacra a Prescott magos Celeron, amely 533 MHz-es front side busszal működik és 256 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Az első példányok 2,8 GHz-en és 3,06 GHz-en működnek majd. A jelenlegi tervek szerint 2004 harmadik negyedévében az Intel nem jelent be ezeknél gyorsabb Celeron chipet.

A jövő év negyedik negyedévében a vásárlók már a Tejas magos Pentium chipeknek örülhetnek. A Tejas magra épülő chipet a világ legnagyobb félvezetőgyártója kezdetben az idén debütáló Prescotthoz hasonlóan 90 nanométeres csíkszélességű, hétrétegű rézalapú gyártástechnológiával állítja elő. A processzor magja a becslések szerint 120-140 mm2 méretű lesz. A magméret 65 nanométeren 80-100 mm2-re csökken. A várhatóan már 1066 MHz-es rendszerbusszal működő Tejas processzor első példányai várhatóan 4,5 GHz-en üzemelnek majd, teljesítmény-disszipációjuk elérheti a 110 Wattot.

A chipek 775 kivezetésű LGA (Land Grid Array) tokozásban kerülnek forgalomba és az ennek megfelelő ún. Socket T foglalatba illeszkednek. A másodszintű gyorsítótár mérete nem változik (1 Mbyte), azonban az elsőszintű adatcache 24 kbyte-ra, a trace cache pedig mintegy 64 kbyte-ra növekszik.


A képeken állítólag a Tejas (Fotó: VR-Zone)

A Tejas esetében az Intel tovább finomít a több utasításszál egyidejű végrehajtását lehetővé tevő Hyper-Threading technológián, illetve a chipbe 8 új utasítás is kerül. Ezek az újabb értesülések szerint a többcsatornás hangsávokat és a fejlett beszédfelismerést támogatják. Egyes hírek szerint a Tejas esetében alkalmazásra kerül az aszimmetrikus többszálú utasításvégrehajtás, amely azokat az alkalmazásokat is jelentősen gyorsíthatja, amelyek nincsenek felkészítve a többszálúságra. Ebben az esetben a processzor ún. segédszálakat indít, amelyek a fő utasításszálat szolgálják ki, gyorsítva annak futását. A segédszálak tipikusan legfeljebb egy tucat utasításból álló programrészletek, amelyek hardveres szinten születnek, így használatuk nem kötött operációs rendszerhez vagy alkalmazáshoz.

[oldal:Chipkészletek, mobil processzorok, szerverprocesszorok]

Az idei évben két új chipset várható az Inteltől. Az i865GV az i865G olcsó változata, amely a 800/533/400 MHz-es front side busszal működő processzorokat támogatja és kétcsatornás DDR333/400 memóriavezérlővel rendelkezik. Az i865GV nem támogat AGP felületű grafikus kártyákat, azaz a megjelenítésre PCI felületű videokártyát, vagy a chipsetbe integrált Intel Extreme Graphics 2 grafikus vezérlőt kell használni. A fentiekhez hasonló paraméterekkel rendelkezik az i848P, azonban ez a chipkészlet rendelkezik AGP8X porttal, azonban csak egycsatornás memóriavezérlővel látták el.

Grantsdale-PGrantsdale-GGrantsdale-GVGrantsdale-GL
FSB800/533 MHz800/533 MHz800/533 MHz533 MHz
Memóriakétcsatornás
DDR 400/333
DDR2 400/533
kétcsatornás
DDR 400/333
DDR2 400/533
kétcsatornás
DDR 400/333
DDR2 400/533
kétcsatornás
DDR 400/333
PCI Expressx16, x1x16, x1nincsnincs
Integrált videónincsvanvanvan
SouthbridgeICH6, ICH6RICH6, ICH6RICH6, ICH6RICH6

A jövő év második negyedévében két új chipset premierjére lehet számítani, ekkor érkezik ugyanis a Grantsdale-P, valamint az integrált videovezérlővel rendelkező Grantsdale-G. A Grantsdale chipsetek már az új, LGA775 tokozású processzorokhoz készülnek. A lapkakészletek 533 és 800 MHz-es front side buszt támogatnak, kétcsatornás DDR/DDR-II memóriavezérlővel rendelkeznek és együttműködnek a PCI Express felületű perifériákkal. A PCI Express soros I/O szabvány pont-pont kommunikációt tesz lehetővé 1, 2, 4, 8, 12, 16 vagy 32 csatornán keresztül, és az AGP és a PCI interfészt váltja le.

A chipkészletekhez az ICH6 southbridge tartozik, amely legfeljebb 4 Serial-ATA felületű merevlemezt támogat és vadonatúj audiovezérlővel rendelkezik. Természetesen az ICH6-ból is készül majd RAID-vezérlővel ellátott változat is, ICH6R néven. A harmadik negyedévben debütál az integrált videovezérlővel rendelkező Grantsdale-GL és a Grantsdale-GV, amelyek a Grantsdale-G chipkészlet olcsóbb változatai. Közös jellemvonásuk, hogy nem támogatják a PCI Express eszközöket. A Grantsdale-GL csak 533 MHz-es front side busszal működő processzorokkal használható és nem támogatja a DDR-II szabványú memóriákat sem.

Módosultak a vállalat mobil processzorokra vonatkozó tervei. Korábban még arról lehetett hallani, hogy az Intel az idén bemutatja a 90 nanométeres csíkszélességű, Dothan magos Pentium-M processzort, amely 2 Mbyte-os másodszintű cache-sel rendelkezik, azonban a legfrissebb termékterv szerint a lapkának idén csak a gyártása indul be, a piaci premier csak 2004 első negyedévében esedékes. A Dothan első változata 1,8 GHz-en működik, a második negyedévben ezt követi az 1,9 GHz-es kivitel.

Ami a mobil Pentium 4 chipeket illeti, a negyedik negyedév során az Intel piacra dobja a 3,2 GHz-es változatot, a jövő év elején pedig érkezik a 3,46 GHz-es kivitel, immáron Prescott maggal, azonban továbbra is 533 MHz-es front side busszal. A mobil Pentium 4 órajele a jövő év harmadik negyedévére eléri a 3,74 GHz-et. Eközben a mobil Celeronok 3,06 GHz-ig gyorsulnak. A Prescott magos mobil Celeronok 533 MHz-es front side busszal működnek, azonban csak 256 kbyte másodszintű cache-t tartalmaznak.

A szerverekbe és munkaállomásokba szánt Itanium és Xeon processzorok vonalán a 3,2 GHz-es, 1 Mbyte L3 cache-sel szerelt Xeon DP megjelenésén kívül idén már nem várható jelentős újdonság. A jövő év második felében jelennek meg a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott, Nocona magos Xeon DP chipek, amelyek 800 MHz-es front side busszal működnek. Az első példányok órajele várhatóan 3,6 GHz lesz. A jövő év negyedik negyedévben már a Jayhawk magos Xeonok premierje várható. Utóbbiakról egyelőre semmiféle információ nem szivárgott ki, csupán az valószínűsíthető, hogy a Tejas szerverekbe szánt változatáról van szó. Mind a Noconához, mind a Jayhawkhoz a Lindenhurst chipkészletet ajánlja az Intel. A Lindenhurst legfeljebb két processzort támogat, együttműködik a DDR-II szabványú memóriákkal, valamint a PCI Express eszközökkel.

A négy vagy több Xeon processzoros rendszerek konzervatív vásárlói számára az Intel a közeljövőben nem dob piacra jelentős újdonságot, az első "nagy dobás" ezen a piacon a 4 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral rendelkező, Gallatin magos Xeon MP lesz, amely a jövő év első negyedévében kerül piacra. A 400 MHz-es front side busszal működő chipet még 0,13 mikronos gyártástechnológiával állítják elő. Jelentős áttörést hoz ezen a piacon a 2004 negyedik negyedévében megjelenő, Potomac kódnevű processzor, amelyről egyelőre csak sejteni lehet, hogy 90 nanométeres csíkszélességgel készül és valószínűleg a Prescott leszármazottjának tekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról