Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

VIA Nehemiah: lassú és hideg

Barna József, 2003. április 15. 16:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A VIA január végén mutatta be átdolgozott architektúrára épülő, elődeinél nagyobb teljesítményt ígérő Nehemiah magos modelljét. A C3 processzor történetében a másodlagos gyorsítótárral felszerelt Samuel 2 óta a Nehemiah hozta a legtöbb változást. Tesztünkben arra keressük a választ: volt-e értelme?

A tajvani VIA C3 processzorai aligha tekinthetők slágerterméknek: e modellek immár tradicionálisan jóval gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint az Intel és az AMD hasonló megoldásai, kiváltképpen lebegőpontos számítási kapacitásuk kiábrándító. A teljesítménybeli lemaradást magyarázza, hogy a C3 architektúra bizonyos tekintetben idejétmúlt tervezési elvek mentén született, alapját a mai napig az 1999-ben a VIA által felvásárolt Centaur Technology korabeli megoldásai képezik. Ez jelenleg 1 százalékos piaci részesedésre elegendő az x86-os processzorok piacán. A VIA nem is próbálja meg megszólítani a számítógépeiket teljesítményigényes feladatokkal terhelő otthoni és vállalati felhasználókat, inkább egyéb érdemeit kiemelve igyekszik piacot teremteni a C3 processzornak.

A vállalat az utóbbi időben a C3 három jellemzőjét hangsúlyozza: 1) teljesen kompatibilis az x86-os utasításkészletre írt alkalmazásokkal; 2) a komplex -- így például a korszerű szuperskalár processzorokban alkalmazott soron kívüli utasításvégrehajtást támogató -- logika mellőzésének köszönhetően rendkívül kis magmérettel rendelkezik; 3) részben az előző pontból következően igen alacsony a fogyasztása. E hívószavak mentén szerveződött a mini-ITX és az ún. csendes PC mozgalom, mely viszonylag nagyszámú lelkes, elsősorban barkácsoló kedvű felhasználót toborzott az elmúlt években. A kompakt EPIA platform és az alacsonyabb órajeleken aktív hűtést nem igénylő processzor így vált ötletes, házi készítésű CD-, mp3- és DVD-lejátszók alapjává, miközben PC-kben csak elvétve bukkant fel.

A VIA azonban érthető módon nem tett le arról a szándékáról, hogy a PC-piacon is versenyképes processzorral jelentkezzen. Közel egy éves késéssel ugyan, de a vállalat végül január végén bemutatta átdolgozott architektúrára épülő, elődeinél nagyobb teljesítményt ígérő Nehemiah magos modelljét. A C3 processzor történetében a másodlagos gyorsítótárral felszerelt Samuel 2 óta a Nehemiah hozta a legtöbb változást. A két jelenleg is kapható C3-mag közötti fontosabb különbségeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Ezra-T Nehemiah
Gyártástechnológia:0,13 mikron0,13 mikron
Tranzisztorszám:15,5 millió20,5 millió
Magméret:56 (majd 52) mm252 mm2
Futószalag-fokozat:1216
L1 cache:64 kbyte adat
64 kbyte utasítás (4 utas)
64 kbyte adat
64 kbyte utasítás (4 utas)
L2 cache:64 kbyte
(4 utas, exkluzív)
64 kbyte
(16 utas, exkluzív)
Rendszerbusz:100/133 MHz133 MHz
MMX/3DNow!/SSE:+/+/-+/-/+
FPU-sebesség:órajel feleórajel
PadLock:-+
MP-támogatás*:-- (a jövőben DP)
* MP=többprocesszoros támogatás; DP=kétprocesszoros rendszer

A Nehemiah a hangzatos CoolStream elnevezésű architektúrára épül. Az elnevezés egyebek mellett a magasabb működési sebesség elérése érdekében bevezetett négy új (integer) futószalagfokozatot, az SSE utasításkészlet támogatását, a fejlettebb elágazásbecslési logikát (StepAhead) és a hatékonyabb másodszintű gyorsítótárat fedi le. Rendkívül lényeges változás továbbá, hogy a Nehemiah magos processzorok lebegőpontos egysége (FPU) immár a processzor órajelén működik, míg a korábbi változatokban a processzor órajelének felével üzemelt.

Egyben a Nehemiah magos C3 processzor a VIA első terméke, amely támogatja a PadLock biztonsági megoldást. A PadLock Data Encryption Engine valójában egy hardveres véletlenszám-generátor, amely a lapka által generált elektromos zajok segítségével állítja elő a titkosítási műveletek során használható számokat. A funkció a processzor kibővített -- feltehetően a korábban Alternate Instruction Set (AIS) néven ismert -- utasításkészlete révén vehető igénybe.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.