:

Szerző: user

2002. december 27. 16:04

Bemutató: Apple iPod merevlemezes MP3-lejátszó

Az iPod nagyon igényes és rendkívül hasznos játékszer. Gyönyörű tisztán szól, jól használható Windows és Mac platformon, ezek közül Mac alatt tényleg kihozhatjuk belőle a "hordozható digitális társ" koncepciót, Windows alatt csak egy szinte tökéletes MP3 lejátszót kapunk.

És íme az iPod, az Apple betörése a digitális média világába, anno domini 2001 vége. Steve Jobs, az Apple iCEO-ja a világ legizgalmasabb dolgát készült bejelenteni, és miért is tagadnám, elég jól sikerült neki. Akkor még csak legyintettem, hogy "még egy drága MP3 player", de ahogy nemrég testközelben is megismerhettem az iPodot, megváltozott a véleményem, méghozzá jó irányba. A kapott tesztpéldány bemutatópéldány is volt egyben, így a dobozról nincs kép, ellenben a csomagban a következőket találjuk:

Az iPod mellé jár egy töltő, ami az elektromos áramot a lejátszó számára elfogadható, FireWire kábelen átvihető formába alakítja, egy pár fülhallgató, CD, leírás. Utóbbi terjedelme összesen fél füzetlap, de igazából még ez is felesleges, a készülék annyira könnyen kezelhető. A készüléken mindössze 4 külső gomb, 1 központi gomb, és egy jog tekerő van. Az iPod kommunikációra IEEE1394-et, azaz FireWire-t használ, ezenkívül egy fejhallgató kimenet és egy billentyűzár gomb van rajta, semmi egyéb. Érdekes visszagondolni a SonicBlue RioVolt SP250 11 gombjára, amit akkor még kevésnek hittem.

Az iPod megjelenésre rendkívül attraktív, könnyű, nem csinál zajt és elfér egy zsebben -- ideális útitársunk. Tejfehér előlapján találjuk a kezelőgombokat, és a folyadékristályos kijelzőt. Hátlapja krómozott, Apple logóval és iPod felirattal. Emellett az Apple ígérete szerint ingyen gravíroztathatunk bármit a hátlapra. Mostani őrület a Madonna saját aláírásával kapható iPod, 50 dollárral drágábban.

Az iPod jól követi az Apple "digital hub" koncepcióját, illetve az eddig megszokott Apple színvonalat és tervezést. Hihetetlenül egyszerű a kezelése, csak annyit tudunk mindig elvégezni, amennyit feltétlenül szükséges. Így akár egy 6 éves gyerek is megörvendeztethető az iPod-dal, mert elrontani nem tudja, de hamar rájön a kezelésére. A számítógépes kezelőfelület rendkívül intuitív és teljesen integrált.

De kapcsoljuk csak be...

[oldal:Kukacos-e az alma? A belbecs a külcsíny mellé...]

Itt ért az első meglepetés. A készülék rendkívül gyorsan került készenléti állapotba, a bekapcsolástól számítva kevesebb mint 5 másodperc kellett neki. Lehet, hogy teljesen megtöltött (5, 10 vagy 20GB, verziótól függően) mervlemezzel ez több lenne, de nem számottevően. Mindennapos használat közben pedig kis csalással állandó készenlétben marad iPodunk. Ez annyit tesz, hogy gombnyomásra rögtön feléled és képet ad, de ha azonnal akarunk zenét is lejátszani, arra várnunk kell még 1-2 másodpercet. Ha ennél több időbe telik kiválasztani a kedvenc számunkat, akkor ezt a holtidőt észre sem vesszük.

A kezelőfelületen az első, ami a régi DOS-os beidegződéseimet megzavarta, hogy nincsen könyvátrstruktúra, a lejátszani kívánt fájlok közül playlistákból, előadókból vagy számcímekből kiindulva válogathatunk. Ez eleinte egy kicsit idegesített, de aztán rájöttem, hogy az egész zeneszervezés ID3 alapú, tehát igazából nincs sok értelme máshogy szétválogatni a zenéket, hacsak nem idő vagy műfaj alapon (ami az új iPodban már benne van, és remélhetőleg a firmware frissíthető lesz). Ha meg nagyon kell az adott playlista vagy könyvtárszerkezet, akkor kedvünkre csinálhatunk belőlük akármennyit, s tallózhatunk közöttük.

Ahogy ezen a traumán átestem, jött a másik. A kijelzőn is végtelenül puritán egyszerűség fogad. Mindössze a szám címe, előadója és az album neve látszik az akkumulátor töltésjelzője és az összes szám számlálója mellett. Sehol egy bitráta érték vagy VU-méter. De jobban belegondolva erre semmi szükségünk sincs, hiszen az iPod legtöbbször a felhasználó zsebében van, ott meg úgysem látni.

Lejátszáskor a következő az algoritmus: kiválasztjuk a kedvenc előadót vagy a kedvenc albumot, aztán a nekünk tetsző számot, és már mehetünk is, 3 kattintás az egész. Ez jól illik az Apple easy-to-use felfogásához. Ahhoz persze, hogy összevissza változtassuk a beállításokat -- például lejátszási sorrend változtatása, program, EQ -- , már több munka igényeltetik, nem érhető el minden kényelmi funkció egy gombnyomásra.

Az MP3 lejátszáson túl az új szoftverrel lehetőségünk nyílik például kontaktok, naptárbejegyzések tárolására, és szövegfelolvasásra is az audible.com támogatásával. Emellett a különböző hangerejű számokat is egységbe hozza az iPod 1.2 szoftvere, valamint kapunk egy órát is "ajándékba".

[oldal:MacOS integráció]

Mivel az Apple is elsősorban a saját vevőinek szeretne kedvezni, illetve át akar csábítani minden lehetséges ügyfelet a Mac platformra, jelenleg csak Mac OS operációs rendszerre van teljeskörű megoldás az iPod használatára. Windows-tulajok ne ijedjenek meg, egyrészt az Apple a legutolsó MacWorld Expon jelentette be az "iPod for Windows"-t, másrészt az iPod azért muzsikál Windows alatt is, csak Mac-en hozható ki a legtöbb belőle.

A Macintoshokban megszokhattuk, hogy ipari szabványokat tekintve több helyen előrébb járnak a PC világnál. Ilyen a FireWire csatlakozó is, ami már évek óta minden Power Mac, iMac, iBook és PowerBook konfiguráció része, ezért a Mac tulajoknak semmi újat nem hoz az a Firewire, ami nem csak hogy melegen csatlakoztatható (hotswap), hanem 400 Mbps (azaz másokpercenkénti 50 megabájtos) átvitelt is biztosít, és igy nem csak okos, de gyors társa is az iPodnak a kommunikációban.

Az Apple Digital Hub Architecture elvét követve az iPod zenéihez az iTunes programon keresztül férünk hozzá kedvenc Mac OS rendszerünkön. Ha nincs iTunes telepítve és nincs éppen internetelérésünk, a telepítőkészletet megtaláljuk az iPodon mind Classic, mind Mac OS X operációs rendszerekre.

Csatlakoztatás után az iPod LCD kijelzője elsötétül és a készülék elkezdi tölteni az akkumulátort, ezért ekkor csak az iTunes-on keresztül férünk hozzá a zenéinkhez. Itt a rendkívül egyszerű drag-and-drop módszerrel intézhetjük a dolgunkat, szimpla egérkattintással vehetünk ki vagy tehetünk be zenéket, saját playlistákat, okos playlistákat. A firewire portnak köszönhetően mindezt rendkívül gyorsan véghezvihetjük, egy album átmásolása MP3 formátumban mindössze pár másodpercünkbe kerül. A kezelőfelület a megszokott iTunes-os, mindössze egy "bónusz" library-vel lett több, ide nyílik le az iPod tartalma.

Az aktuális iTunes3 szoftver segitségével, és az új 10GB és 20GB kapacitású iPodokkal képesek leszünk az úgynevezett "smart playlists" funkciót is kihasználni. Ezek olyan automatikusan generálódó playlisták, amiknek feltételeket szabhatunk fájlméret, népszerűség, zenefajta, értékelés, és még vagy ezer beállitás alapján. Például megadhatunk ilyenfajta "okos playlistákat":

  • Adj 2GB 128kbps MP3-at, amit az elmúlt 6 hónapban 10-nél többször hallgattam meg
  • Adj 25db 5-csillagos véletlenszerűen kiválasztott számot a Dance kategóriából
  • Csinálj egy listát a 30 legnépszerűbb (azaz legtöbbet hallgatott) dalból

Mivel az iTunes egy teljes rendszerre kiterjedő listát tart a gépen található zenékről, ezért csatlakoztatás után igény szerint automatikusan leszinkronizál a Macintosh gép iTunes katalógusával és playlistáival. Kölcsöngépről lévén szó, ezt nem mertem kipróbálni, de minden valószinűség szerint problémamentes lett volna a művelet.

[oldal:Extrák csak Macintosh tulajdonosoknak]

Szoftverszinten az iPod sajátosságai az iCal névre keresztelt naptárprogram, az iTunes3 már emlitett okos playlista támogatása, és az iSync nevű szinkronizációs szoftver, ami a koncepció szerint Palm kézigépek, GPRS/Bluetooth mobiltelefonok és az iPod triumvirátusát teszi hordozhatóvá és kompatibilissé. Tehát az iPodunkra ezentúl 1 kattintással feltölthetjük a telefonunkban vCard formájában eltárolt kontaktokat, amit aztán Outlookba, egyéb levelezőkliensekbe, vagy akár Palmunkra továbbíthatunk egy további kattintással. Teljes sampon-érzés: csak kattintok kettőt, és már megyek is. Mindez igényes kinézettel, igazi Mac érzéssel és eleganciával. Kontaktjainkat akár egyből a weben is publikálhatjuk .Mac-es előfizetésünkkel. A fent leírt technológia az új, Jaguar kódnéven futó MacOSX 10.2 oprendszer beépített része.

A következő attrakció a firewire boot. Minthogy az iPod külső FireWire merevlemeznek számít, nyugodtan bootolhatunk róla, legalábbis Macintosh rendszereken -- és valószínűleg PC-n is. A mutatványhoz mindössze egy iPodra van szükségünk, és egy FireWire kábelre. Az iPodot boot lemeznek választva egy röptében felmásolt MacOS 9.1-es rendszer egy szó nélkül betöltődött. Ezután az iPodról ugyanúgy tudunk zenét hallgatni, bármilyen háttértár-terhelő művelet (például Photoshop indítás) közben is. És a mutatvány fő része itt kezdődik, amikor a publikum elcsendesül, és széthúzzuk a kábelt. Döbbent csönd 2 másodpercig, majd a Mac OS operációs rendszer közli, hogy valamit elszúrtunk a külső FireWire kapcsolattal amiről működött, és legyünk szívesek visszacsinálni legutóbbi ténykedésünket. Újbóli csatlakoztatáskor a gép pár másodperces gondolkodás után ott folytatta, ahol abbahagyta.

Sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtam szerezni FireWire-rel rendelkező PC-t, csak egy kölcsön laptopot, azon meg nem mertem kipróbálni ugyanezt a mutatványt, de valószínűnek tartom, hogy hasonlóan sikerült volna.

[oldal:Windows-os lehetőségek]

Szerencsére iPodunkat a Windowst futtató gépünkön is tudjuk használni, erre megoldás a MediaFour. E cég négy embere már évek óta azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a Macintosh és Windows PC-k kommunikációját. A MacDrive nevű szoftverükkel már képesek vagyunk Apple HFS+ formátumú médiát (ilyen fájlrendszerrel rendelkezik az iPod is) írni és olvasni Windows alatt, és az XPlay megjelenése óta ezt az iPodon is megtehetjük.

A gond ott van, hogy az iPod nem csak a filerendszerében Apple termék, hanem a dalok listáját is az iTunes számára kompatibilis adatbázisban tartja, és ilyenformán hiába másoljuk rá "kézzel" a zenéket, azok nem lesznek lejátszhatóak az eszközről, mert nem kerülnek bele a médiatárba. A MediaFour terméke beépül a Windows kezelőfelületébe, és teljes integrációt nyújt Windows Explorerben és minden fájlkezelő programban (FAR, Windows Commander és a Norton-klónok kivételt képeznek). A készülék csatlakoztatásakor megkérdezi a felhasználót, hogy akar-e azonnal szinkronizálni, vagy majd esetleg később.

Ezek után már használhatjuk is az iPodunkat. Ugyanúgy működik Windows alatt is FireWire külső meghajtóként, tehát ezt a lehetőséget sem veszítjük el. Ezenkívül a Contacts folderbe belehúzhatjuk az Outlookból a vCard formátumú kontaktjainkat, és remélem, hogy hamarosan a Calendar elemek is használhatóak lesznek iCal kompatibilitással.

A legutóbbi MacWorld Expon Steve Jobs bejelentette az "iPod for Windows" kampányt, ebből aztán teljeskörű MusicMatch Jukebox integráció lett, vagyis amit a Jukebox szoftverben intézünk, az aktualizálódik az iPodon. Sajnos ezt a cikk írásakor nem tudtam kipróbálni, remélhetőleg kényelmesebb felületet biztosít, mint a Rio Riot szoftvere. Mindenesetre az alternatíva mindig ott marad az Xplay jóvoltából. Tehát Windows-felhasználók előre, bátran, szerintem semmivel sem kevesebb a Windows-os élmény, mint bármilyen más lejátszóval, ennek viszont sajnos ára van. Az XPlay jelenleg 30 dollár a MediaFour honlapjáról letöltve és egy FireWire kártya ára is 10 ezer forint körül mozog.

[oldal:Tartozékok, elérhetőség, végkifejlet]

Az iPodnak saját Li-Ion akkumulátora van, ezt a FireWire portra dugva el is kezdi tölteni. Figyelem: a legtöbb notebookon található 4-lábú "vékony" csatlakozón nincsen áramfelvételi lehetőség, itt valahogy máshogy kell megoldani az egység töltését. A dobozban kapunk egy töltőt is, de az is a firewire portra csatlakozik, tehát egyszerre a laptopról zenelejátszás és töltés ilymódon nem megoldható. Apple gépekkel és PC-s PCI firewire kártyákkal nincsen ilyen probléma, ott mindenhol "vastag" 6 lábú FireWire csatlakozó van.

Az iPod a kézikönyv szerint 10 óra folyamatos használatot biztosit egy feltöltéssel. Ez a gyakorlatban nekem 3x2 óra intenzív nyúzást jelentett, ezután a töltőn 3 óra alatt feltöltődött. Ez a töltési idő maximuma, mert közben el kellett mennem, és mire visszaértem, már nem villogott az elemtelítettség jelző. Az elemek kímélésére az iPodban 32 MByte memória van, ami megint csak rengeteg (20 perc) rázkódásvédelmet nyújt a döcögősebb utakon. Folytonos lejátszásnál az iPod előreolvas és leállítja a merevlemezt, emiatt nem olyan fürge a számváltás, ha 3 számnál többet lépünk előre.

A mostani modellek kezelése igen jól megoldott. A középen lévő tekerő gomb nem tartalmaz mozgó alkatrészt, hanem érintés-alapú, így nincs, ami elromoljon. Sokáig szidalmazták az Apple-t a távirányító hiánya miatt, a mostani modellekben már megvan ez is. A FireWire csatlakozó sem ázik be, mert az új modelleken már van egy kis takarólemez. A régi modelleken lévő fülhallgató nem volt valami kényelmes, a mostaniakon állítólag ezt javították.

Összességében az iPod nagyon igényes és rendkívül hasznos játékszer, figyelemfelkeltő Apple designnal. Gyönyörű tisztán szól, rendkívül hasznos, jól használható Windows és Mac platformon, ezek közül Mac alatt tényleg kihozhatjuk belőle a "hordozható digitális társ" koncepciót, Windows alatt csak egy szinte tökéletes MP3 lejátszót és egy mobil merevlemezt kapunk. Tényleg nagyon régóta fordult velem elő, hogy leesett az állam a tesztelés közben, de abban a 48 órában ez történt. Minden "digitális hippinek" kötelező darab, és a mindennapok emberének is melegen ajánlom, mert ez nem csak egy MP3 lejátszó, annál sokkal több. Mindezért a csodáért és igényességért viszont kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, mint általában.

Szólj hozzá a fórumban!

Az iPod termékskála minden eleme megvásárolható a hazai Apple kiskereskedésekben. A tesztpéldányért a Gránátalma Kft.-nek szeretnék köszönetet mondani, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak, s itt az iPod is megtekinthető, kipróbálható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.