Szerző: Ady Krisztián

2002. január 9. 20:31

Altec Lansing 641 -- 4 és egytized kimagasló hangminőség

Az Altec Lansing hangszórókészletei közül már volt szerencsénk tesztelni egyet, akkor az ATP3 volt a kihelyezett szerkesztőség vendége. Most a legújabb 4.1-es rendszerről, a forró és friss Altec Lansing 641-ről szerzett tapasztalatokról következzék néhány keresetlen szó.

Az Altec Lansing hangszórókészletei közül már volt szerencsénk tesztelni egyet, akkor az ATP3 volt a kihelyezett szerkesztőség vendége. Most a legújabb 4.1-es rendszerről, a forró és friss Altec Lansing 641-ről szerzett tapasztalatokról következzék néhány keresetlen szó.

A PC-k mellé szánt hangszórókészletek egy új kategóriája, a prémium kategória csak mostanában kezdi el számlálni tagjait. A hangszórókészletek gyártói szinte még csak most ébrednek rá, hogy ez a kategória is képes jelentős vásárlóerőt vonzani a termékek magasabb árfekvése ellenére. Ennek egyik legfőbb oka, hogy mindenki szereti a minőséget hallgatni, a maximumot kihozni a PC-jéből, s ebben a mai hangkártyák már semmilyen kompromisszumra sem késztetnek. Aki ezt nem ismeri el, az álomvilágban él, s maradjon csak a többség számára megfizethetetlen rendszereknél. Ezek a jobb minőségű hangszórókészletek lassan tökéletes minőséget nyújtanak PC-nk segítségével, elérhető árszínvonalon.

Az Altec legújabb rendszere is ebbe a kategóriába tartozik. A 6xx-es sorozatnak jelenleg két tagja van, a 621-es háromtagú és a 641-es 4.1-es rendszer.

Az Altec Lansing 641 technikai adatai:

  • Szatellitek: 1"-os Mylar magassugárzó és 3"-os középsugárzó
  • Subwoofer: 2 db 6,5"-os mélysugárzó
  • Frekvenciaátvitel: 27Hz - 20kHz
  • Összes teljesítmény: 200 W RMS
  • Jel-zaj viszony: >70dB
  • Teljes harmonikus torzítás: <.3% -10dB
  • Szatellit méretek: 12,7 cm x 13,7 cm x 21,6 cm
  • Subwoofer mérete: 21,1 cm x 46,99 cm x 45.7 cm
  • Tápegység: subwooferben elhelyezve

    Mint az látható, a jel-zaj viszony lehetne kicsit jobb is, a többi adat viszont kellemesnek tűnik, főleg a két darab 16,5 cm-es mélysugárzó. Beleremegünk, ha megszólal.

    A szett komolyságát méreteiben is mérhetjük: a mélysugárzó meglepő nagysága mellett súlya is tiszteletre méltó. Ez volt eddig a legnehezebb hangszórókészlet, amit postára adtam, több mint 25 kg-ot nyomott összesen, s ebből a négy szatellit kevesebb, mint 5 kg volt.

    [oldal:4 pont 1]

    A rendszer tehát 4.1-es, amolyan maradi felállást támogat. PC mellé, játékra, egy kis DVD-re, zenére viszont ez is tökéletesen megfelelhet, nem feltétlenül kell ragaszkodnunk az 5.1-es rendszerhez.

    A rendszer összeállítása egyszerű és gyors, a hátoldalon lévő feliratok könnyedén kalauzolnak bennünket a teendők során. A szatellitek összeköttetését a szokásos rugós gyorscsatlakozókkal oldhatjuk meg.

    A hangkártya kimenetét a subwoofer hátlapján vihetjük be a rendszerbe. A másodlagos, AUX bemenet nagyon érdekes helyet kapott: a subwoofer elején, az előlapot tartó elemen került elhelyezésre. Szem előtt van, az átlagos felhasználó azonban biztosan nem itt keresné.

    A szatellitek mágnesesen árnyékoltak (mind a 4), így a monitor mellé tudjuk helyezni őket. Érdekes megoldással oldotta meg az Altec a szatellitek dőlésszögének változtathatóságát: a szatellit aljából kihajtható támasz segítségével pontosan előre néz a hangszóró, így ha fejmagasságba helyeznénk el az asztal helyett, akkor sem kell lemondanunk a pontos irányítottságról, már ha érzékenyek vagyunk erre.

    A szatelliteknek érdekes és nagyon dizájnos külsőt ad az aluminium tartókeret, melyet egyetlen csavar rögzít a dobozhoz. A káros rezgéseket apró öntapadós textilcsíkocskák szüntetik meg, ezekből a szatellit-doboz és a szatellit-asztal találkozási felületeken is van elég. Eleinte féltem ettől a megoldástól, de hangminőségbeli problémát nem okozott.

    Hasonlóan aluminium, kellően nehéz tartót kapunk a kábeles távirányítóhoz. A távirányító digitálisan vezérel mindent. A kezelőszervek kezelése egyszerű, és teljesen egyértelmű, túl sok kommentárt nem kell hozzá fűzni. Egyes gombok hosszabb megnyomásra második funkcióval bírnak, a bass és treble együttes lenyomása pedig az alapbeállításokat hozza vissza. Három üzemmód áll rendelkezésünkre, sztereó, sztereó 2x és game. Az első esetében csak az első hangszórók fognak szólni, míg az utóbbi 4.1-es felállást jelent, valódi négy különálló csatornával. Amennyiben hangkártyánk nem képes CD-ről 4 hangszóróra kitenni a hangot, igénybe vehetjük a sztereó 2x módot, mellyel a front bemenetre érkező jelet duplázhatjuk meg a hátsó hangszórókat is igénybe véve. Van, aki kifejezetten ellenszenvesnek tartja az ilyen zenehallgatást, én viszont szeretem, ha körbeölel a zene. Ez az üzemmód jól jön mondjuk MP3-lejátszó csatlakoztatásakor is.

    A fejhallgató csatlakozóját is a távirányítóba szerelték, ez nagyon ötletes megoldás, mert a távirányító úgyis állandóan kéznél van. Arra viszont vigyáznunk kell, hogy a hangerőt letekerjük, mielőtt kihúzzuk a fejhallgatót a csatlakozóból.

    A subwoofer sarkai nincsenek lekerekítve, ami egyesek szerint nagyon megbotránkoztató, s hajlamos lehet káros rezgések kibocsátására, s ez biztosan így is van -- egyelőre nem éreztem ennek hatását. A subwoofer talpakat is kapott, méreteiben pedig egyszerűen lenyűgöző.

    A majdnem fél méter magas és fél méter mély subwooferben két mélysugárzó kapott helyet, ezek előre néznek. Hátul pedig egy-egy reflexnyílás biztosít a légáramnak utat. Az erősítő is a suwooferben található, melynek hatalmas hűtőbordája a subwoofer hátsó részén lévő rácsos "ablakon" levegőzik. Aki esetleg vitatná a beépített erősítő kellő erejét, annak elárulom: a rendszer 2A-t igényel, a hátoldalon a biztosítékon szintén ilyen érték szerepel.

    A subwoofer fázisának állítására szintén lehetőség van. Ennek az lenne a szerepe, hogy a mélynyomó ne dolgozzon ellentétes ütemben a szatellitekkel, ugyanis szélsőséges esetben -- és hangerőn -- akár tönkre is teheti ezeket. Az átlagos felhasználó inkább a mély hangok erőteljesebb jelenlétét érzékelheti, de hogy ez mennyire pszichológiai hatás, erre nem nagyon tudok válaszolni. Nekem a gyári "in" beállítás mindenesetre jobbnak tűnt, mint az alternatív "out", bár túl sokat nem kísérleteztem vele.

    A csomagban találunk még két audiokábelt, valamint két műanyag alkatrészt, mellyel a hátsó (vagy első) hangszórókat a falra is felszerelhetjük. Ehhez előzőleg el kell távolítani az aluminium keretet egy csavarhúzóval.

    A hangszórórendszert tehát üzembe állítottuk; most jöjjön a szubjektív teszt: hallgassuk meg!

    [oldal:Szubjektivitás a köbön]

    Mivel objektív tesztre nincs sem anyagi, sem más lehetőségem, maradnak a szubjektív benyomások. Az első tapasztalatom elég negatív volt: a subwoofer hátoldalán található főkapcsolóval, majd a távirányítóval bekapcsolva a rendszert szó szerint surrogó alapzajt és az 50 Hz brummját hallottam. Gyorsan le is kaptam a hangerőt, és kihúztam a hangkártya csatlakozóit a rendszerből, de az alapzaj és a brumm megmaradt. A gép alapzaja mellett hallható súgás produkálásához elég nagy zaj kell, gondolhatja a kedves olvasó, hogy ez mekkora lehet... szinte hihetetlen hibának tűnne, ha valóban így volna. Mivel azonban ez a rendszer a legelső szériából való, feltehetően tesztelésre szánt darab, így ezt egyelőre nem tekinteném óriási hibának, a kereskedelmi forgalomba kerülő szetteknél már remélhetőleg nem lesz erre semmi panasz. Ha mégis, úgy az Altec szakemberei elég nagy bakot lőttek, ugyanis ettől eltekintve a rendszer szinte tökéletes.

    Igen, tökéletes. Többféle médiumot hallgattam rajta, s a hangminősége őszintén szólva lenyűgözött. A kipróbált DVD-filmek (Gladiátor, Pink Floyd: A Fal, U-571) és zenei CD (Pink Floyd: The Division Bell) kifogástalanul szóltak rajta, s az alacsony bitrátájú MP3-ak tömörítési hibái is hallhatóak voltak.

    Nem hittem, hogy erre sor kerül, de saját véleményem szerint a Klipsch ProMedia bizony kemény ellenfélre talált. A rendszer által nyújtott hang összességében természetesebbnek tűnt, mint a Klipsch picit mesterkélten precíz hangja. A közép és magas tartományok egyensúlya egyszerűen tökéletes.

    Bár könnyen lehet, hogy csak egyszerűen mázlim van, s az Altec pontosan eltalálta azt, ami a fülemnek a legkellemesebb. A hallás mindenkinél egyedi, ezért hangsúlyozom a teszt szubjektivitását, s azt, hogy ha vásárolunk, ne hallgassunk senkire, csak saját magunkra. Menjünk el, hallgassuk meg, s ez alapján döntsünk.

    A subwoofer szintje gyárilag kicsit magasra volt belőve, vissza kellett venni belőle. Az Altec elektronikája képes a subwoofer szintjét automatikusan vezérelni, alacsonyabb hangerőn kicsit emel rajta, magasabb hangerőn pedig visszavesz belőle. Magas hangerőn viszont komolyan le kellett vennem belőle, ugyanis a szobában kellemesnek mondható basszus a lakás egyéb helyiségeiben felerősödve elviselhetetlen mélyhangokat produkált. Ha ilyen rendszer vásárlásán törjük a fejünket, kalkuláljuk be, hogy mennyire toleránsak szomszédaink, családtagjaink.

    A subwoofer és a szatellitek hangereje lenyűgöző, a teljes hangerő kipróbálását nem is nagyon kockáztattam meg. Nem mintha nem bírta volna a rendszer: ameddig én tűrtem, a hang és basszusok végig tiszták maradtak, a legkisebb torzulás nélkül. Hallani legalábbis nem lehetett.

    A mély mellett a magas frekvenciák is tökéletesen szólnak, az ember hallásának legszélső értékéig. A frekvenciaátvitelt szubjektíven tesztelve vettem észre, hogy a felső tartomány tesztelésében egy családtag sokkal inkább részt vehet. Ő ugyanis még a legfelső 22 KHz-et is képes meghallani: nem másról van szó, mint a macskámról. Persze tudományos alapot nélkülöz ez a teszt, de érdekességként elmegy: saját magam körülbelül 18500 Hz-ig hallottam a magas tesztjelet, a macska viszont még a 21-22 KHz-es jel megszólaltatásakor is felkapta a fejét. Az tehát biztos, hogy bár nem halljuk (de lehet, hogy érezzük), ezen tartományokat is képes bizonyos szinten a rendszer átvinni. Az már csak utólag jutott eszembe, hogy az is csoda, hogy a hangkártyám átvitte ezeket a hangokat.

    A mélysugárzó átvitele tapintás és hallás során lett letesztelve: a rendszer elméletileg 27 Hz-tól "szól" a specifikáció szerint. Én úgy tapasztaltam, hogy a mélysugárzó körülbelül 29-30 Hz-től kezd el "remegni", 35-37 Hz-től szólal meg hallhatóan, s 45-47 Hz-en már hozza a "megfelelő" mélysugárzó szintet. A tesztben Sound Forge program volt a segítségemre. A mélysugárzó vágási frekvenciája valahol 120 és 150 Hz között lehet, sajnos erről nem találtam pontos adatot.

    Egyetlen dolog volt még, ami bosszantott: a távirányító digitális mivolta. Pontosabban nem is az hogy digitális, hanem a fokozatmentesség hiánya: a hangerő állításának léptéke ugyanis ilyen teljesítmény mellett kicsit nagynak tűnik. Nappal ez nem okoz gondot, de este szinte lehetetlen volt belőni vele a kívánt hangerőt. Vagy túl magas volt, vagy túl alacsony. A hangkártya jelének minimális változtatásával ez a probléma szerencsére orvosolható.

    Összességében tehát mindenhol tökéletesen elégedett voltam a rendszerrel, legyen szó zenéről, játékról, DVD-ről. Az Altec nagyot alkotott.

    [oldal:Zárszámadás]

    Az Altec 641 tapasztalataim szerint nagyon ígéretes, a zaj pedig szerintem garantáltan nem lesz probléma a boltban kapható szetteknél. Máshoz nem lehet hasonlítani, csak a Klipsch ProMedia 4.1-hez. Objektív összehasonlításra lehetőség nincs, így marad a szubjektív benyomás: a fülemnek kellemesebb volt az Altec rendszerének hangja, így ha most választanom kellene a kettő közül, bizony az Altecet választanám. Noha teljesítménye elmarad -- papíron pontosan a fele -- a Promédiától, így is bőven elegendő az egész lakás behangosítására, a szobában legalábbis nem maradunk meg, ha odatekerjük a hangerőt. A családtagok tűrőképességét pedig a mélysugárzó legalacsonyabb szintje is próbára teszi.

    A Klipsch igen erős ellenfelet kapott az Altec Lansing 641 személyében, s ráadásul nem is ez az egyetlen kihívó, mely a várkapukat döngeti. A 621-es kisebb testvér ugyanezen szatellitekkel rendelkezik, s bár mélysugárzójában csak egyetlen hangszóró van -- felépítése hasonló a Klipsch ProMedia 2.1 rendszerhez --, árban jóval kedvezőbb a 2.1-es Klipsch-nél, így látatlanul is kijelenteném, hogy ott már megtörtént a trónfosztás. Már ami engem illet.

    Az Altec Lansing 641-et a Pixel Multimédától kaptam tesztre, köszönet érte.

    Szólj hozzá a fórumban.

  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról