Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 17. 11:37

NoteBoom: hordozható erőművek tesztje

Szerkesztőségünkben két apró gigász vendégeskedett: a Dell és a Toshiba hordozható gépei asztali gépeket megszégyenítő képességekkel vannak felruházva. No meg GeForce2 Go grafikus processzorral...

Miután az NVIDIA megvetette a lábát az asztali gépek és a munkaállomások piacán, valamint magáénak tudhatta az Xbox-szerződést is, a hordozható gépek felé fordult.

A tavaly nyáron bemutatott GeForce2 MX grafikus chip rendkívül jó alapnak bizonyult egy mobil GPU elkészítéséhez, és az NVIDIA az őszi Comdex kiállítás előestéjén végre bejelenthette a találóan GeForce2 Go névre keresztelt chipjét. Annak ellenére, hogy ez az NVIDIA első próbálkozása ezen a piacon, a GeForce2 Go máris a legnagyobb teljesítményű chip lett ebben a kategóriában.

A GeForce2 Go legfontosabb jellemzői:

  • második generációs T&L motor
  • 17 millió háromszög/sec számítási teljesítmény
  • NVIDIA Shading Rasterizer
  • TwinWiew és Digital Vibrance Control támogatás
  • 143 MHz-en működő 0,18 mikronos technológiával készült videochip
  • 286 MPixel/sec fill-rate
  • legfeljebb 32 MByte DDR SDRAM támogatás
  • maximálisan 2,6 GByte/sec memóriasávszélesség
  • AGP 4x és FastWrites támogatás
  • HDTV támogatás
Az NVIDIA GeForce2 Go chip tipikus teljesítményfelvétele 0,8 Watt, legnagyobb teljesítményfelvétele pedig 2,4 Watt. Egyes hírek szerint az NVIDIA olyan módon tervezte és építette a chipet, hogy a minimális energiafogyasztás érdekében az éppen nem használt részei egyszerűen kikapcsolhatók.

Az NVIDIA a GeForce2 Go-val az ATI és az S3 által fémjelzett mobil grafikus piac trónjára tör. Hogy sikerül-e neki e trónt elfoglalni? Meglátjuk.

Szerkesztőségünkben két notebook is megfordult mostanság, amelyekben az egyik közös vonás a GeForce2 Go grafikus processzor.

[oldal:A két potentát]

A Toshiba Satellite és a Dell Inspiron 8000 a csúcsmodellek közé tartoznak: a feature-listájukon kívül az áruk is bizonyítja ezt. A gépek legfontosabb jellemzői:

Notebook
Dell Inspiron 8000Toshiba Satellite
Processzor
Intel mobil Pentium III 1 GHzIntel mobil Pentium III 900 MHz
Memória
128 MByte SDRAM128 MByte SDRAM
Grafikus alrendszer
NVIDIA GeForce2 Go, 16 MByte DDRNVIDIA GeForce2 Go, 16 MByte DDR
Kijelző
15" UXGA TFT14,1" XGA TFT
Merevlemez kapacitása
20 GByte20 GByte
Optikai meghajtó
8X DVD6X DVD/CD-RW
Bővítőcsatlakozók
2 soros, párhuzamos, PS/2, 2 USB, 2 PCMCIA, IrDA, FireWire, VGA, SVHS, telefon, Ethernetsoros, 2 USB, 2 PCMCIA, SmartMedia, IrDA, FireWire, VGA, telefon, Ethernet

A táblázatban ez ugyan nem látszik, de a Dell gépe valóságos gigász: közel 4 kilogrammos súlya és tekintélyes méretei miatt nem lehet csak úgy egyszerűen ölbe kapni vagy hozni-vinni. A kényelmetlenségekért azonban bőven kárpótolnak a gép képességei: 1 GHz órajelű mobil Pentium III processzora, 128 MByte memóriája, 20 GByte-os merevlemeze és 8x sebességű DVD-meghajtója csúcskategóriás asztali gépet juttat az eszünkbe.

A Toshiba egészen más megoldást választott: a Satellite méretei és tömege is normálisnak mondható, a 900 MHz-es mobil Pentium III processzor, a 128 MByte memória és a DVD/CD-RW kombó meghajtó elégedett csettintésre ad okot.

Van azonban egy sarkallatos pont, ahol a két gép jelentősen különbözik, ez pedig a kijelző. A Toshiba Satellite 14,1 inch átlójú aktív mátrixos XGA kijelzője legfeljebb 1024x768 pixeles felbontásban használható, és mint ilyen, tökéletes. Lenne, ha nem lenne a Dell. Az Inspiron 8000 ugyanis egy 15 inches UXGA TFT-vel rendelkezik, amely akár 1600x1200 pixel megjelenítésére is képes.

Mi az, hogy képes? Asztali monitorokat megszégyenítő képminőség, tökéletes geometria és színpompa. Kár, hogy a fotók nem képesek visszaadni a látványt...

A GeForce2 Go ráadásul támogatja több kijelző egyidejű használatát is, amit ki is próbáltunk. Mind a Toshiba, mind a Dell modell kitűnőre vizsgázott, hiba nélkül kezelte a második monitort. Az NVIDIA TwinView többmegjelenítős technológiáról egy régebbi cikkünkben már írtunk, a lehetséges konfigurációk és megjelenítési módok ott elolvashatók.

Említésre érdemes még a Dell Inspironba épített Harman Kardon audiorendszer, amely természetesen nem biztosít audiofil minőséget, de egy notebookhoz képest nem rossz a hangja.

[oldal:Kiegészítők és szoftverek]

Ami a kiegészítőket és szoftvereket illeti, egyik gyártó sem bánt fukarul velük. A gépek mindegyikén Microsoft Windows Millennium Edition operációs rendszer fut.

Mivel mindkét számítógép képes DVD-k lejátszására, természetes, hogy a csomagokban ott lapul a WinDVD, amelyet a Dell ráadául előre telepített. A Toshiba Satellite-hoz egy teljes verziós Microsoft Works Suite 2001 jár, amely a népszerű Microsoft Word 2000, Works 6.0, Encarta 2000, Money 2001, Picture It! 2001 és Streets & Trips 2001 programokat tartalmazza, no meg az Internet Explorer és az Outlook Express 5.5-ös változatát.

A Dell Inspiron nem büszkélkedhet ennyire bőséges szoftver-melléklettel, de a teljes verziós Norton AntiVirus mindenképp az említésre méltó programok közé tartozik. Az amerikai gyár egészen más részletekre figyelt: az Inspiron 8000 akkumulátora gyárilag fel volt töltve. Az óriási méretű Dell dobozban egyébként kiegészítőként találhatunk egy S-VHS--RCA átalakító kábelt, többféle színes csuklótámaszt és egy videokazettát, amin a telepítési útmutató tekithető meg -- természetesen angol nyelven.

Erre nem volt szükségünk, tekintve, hogy mindkét számítógép előre telepített operációs rendszerrel és szoftverekkel kerül forgalomba. Kibontás után csak be kell kapcsoni őket, és máris lehet dolgozni -- a Dell esetében még az akkumulátort sem kell feltölteni.

Apropó akkumulátor: a mobil Pentium III processzorokban található SpeedStep technológia révén a chipek órajele visszaesik, ha a hálózatból kihúzva használjuk a gépeket. Azonban mind a Dell, mind a Toshiba "asztalán" ott található a kis SpeedStep ikon, amelyre rákattintva tetszés szerint állíthatjuk be a számítógépek teljesítményét hálózati és akkumulátoros üzemre egyaránt, sőt, lehetőség adódik a SpeedStep kikapcsolására is.

Sajnos mivel ilyen nagy teljesítményű és sok perifériával ellátott gépekkel van dolgunk, az akkumulátorok élettartama meglehetősen szűk keretek közé szorítja a konnektor nélkül eltölthető maximális időt. Intenzív használat esetén mindkét gép kb. 2,5-3 órát képes működni, mielőtt az akkumulátora lemerülne.

Ez természetesen mind szép és jó, de vajon milyen teljesítményt nyújtanak a számítógépek?

[oldal:A teljesítmény ára]

A Dell és a Toshiba notebookjait a ZD WinBench 99 program segítségével az irodai alkalmazásokban nyújtott teljesítményükről faggattuk. A Business Winstone olyan hétköznapi alkalmazások futásteljesíményét méri, mint a Word, az Excel vagy az Access. A Content Creation Winstone eredménye pedig a kép-, hang- és videokezelési teljesítményről állít ki objektív bizonyítványt.


A GeForce2 Go videochip végre lehetőséget ad arra, hogy az asztali gépeken megszokott játékainkról akkor se kelljen lemondanunk, ha távol vagyunk az otthonunktól és a számítógépünktől. Mivel valószínűleg kevesen engedhetnek meg meguknak egy közel egymillió forintos számítógépet kizárólag játékokhoz, a Quake 3: Arena "high quality" és a 3D Mark 2001 "default test" pontszámok inkább a grafikus teljesítményt hivatottak bemutatni, mintsem a tényleges játékélményt.



Mit is mondjak? Egy pár évvel vagy akár hónappal ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy egyszer egy notebookon is lehet majd Quake 3: Arenát játszani. Már látom is magam előtt a pénzdíjas Quake-bajnokságok résztvevőit, akik útközben az autóban gyakorolnak... Egyébként a Dell masinán a Max Payne-t is kipróbáltuk, tökéletes sikerrel.

Összességében elmondható, hogy mindkét számítógép csúcskategóriát képvisel, teljesítményük még a hasonló felszereltségű asztali gépekkel is állná a versenyt. A mobil számítástechnika már egyáltalán nem azt jelenti, hogy a notebookok ugyanazt tudják, mint asztali társaik, csak lassabban, csúnyábban és drágábban. Ezek a gépek mindent tudnak, ha úgy tetszik "minden hájjal megkentek". Sajnos ezért nem kevés pénzt kell fizetni, de a minőségnek és a teljesítménynek mindig is magas ára volt.

A Dell Inspiron 8000 és a Toshiba Satellite megvásárolható a Notebook.hu Kft. üzletében.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról