:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 13. 16:31

Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro

Bár GeForce2 MX chipes kártyákkal "Dunát lehetne rekeszteni", a Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro mégis kilóg a sorból, ugyanis két monitorcsatlakozóval, valamint teljes körű hardverfigyelési funkciókkal ruházták fel.

Az NVIDIA GeForce2 MX videochipet úgy hiszem, senkinek sem kell bemutatni. A 2000 nyarára időzített bejelentés óta az egyik legnépszerűbb videochip ez a honi kiskereskedelmi forgalomban, teljesítménye bizonyos esetekben az NVIDIA csúcskategóriás grafikus processzoraival vetekszik, miközben a GeForce2 MX chipes kártyák ára egy magyar átlagember számára is megfizethető.


Az NVIDIA GeForce2 MX chipje

A chip tulajdonságaira külön nem is térnék ki, szerintem minden olvasónk kívülről fújja őket. Aki elbizonytalanott volna, az puskázhat Erasmus cikkéből.

A tajvani Leadtek Research bemutatását GeForce2 Ultra chipes kártyájukról szóló cikkünkben már megtettük, úgyhogy erre sem szeretnék túl sok szót vesztegetni. Szerkesztőségünk vendége jelen esetben a vállalat által gyártott WinFast GeForce2 MX DH Pro videokártya volt.

A kártyán található alkatrészek semmiben sem térnek el a gyári specifikációktól: 175 MHz órajelű NVIDIA GeForce2 MX videochip, 32 MByte 166 MHz Hyundai 6ns SDR SDRAM. Bár GeForce2 MX chipes kártyákkal "Dunát lehetne rekeszteni", a Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro mégis kilóg a sorból, ugyanis két monitorcsatlakozóval és S-video kimenettel is rendelkezik, valamint teljes körű hardverfigyelési funkciókkal ruházták fel.

Látható, hogy a Leadtek mérnökei semmit sem bíztak a véletlenre, a WinFast GeForce2 MX DH Pro kártya mindent tud, amit egy videokártya az ezredfordulón tudhat. A stabil túlhajtást méretes hűtőborda és ventilátor hivatott biztosítani - hogy mennyire, erről majd később.

A mellékelt programok segítségével a kártya minden rezdülését nyomon követhetjük és gyakorlatilag mindent átállíthatunk, ami csak átállítható. Nem véletlen tehát a "Pro" szó a névben.

[oldal:Hardverfigyelés]

A Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro kártya szép, nagy dobozban érkezett hozzánk, a csomagban a kártyán kívül a meghajtó- és segédprogramokat tartalmazó CD-ket, egy S-video kábelt, egy S-video RCA átalakító-toldalákot és két vékonyka felhasználói kézikönyvet találtuk. A kártya érdekessége a két monitorcsatlakozón kívül a chip feszültségét és órajelét figyelő chip valamint a zöld színű NYÁK-ra szerelt három aprócska LED, amelyek diagnosztikai funkciót látnak el.

A három dióda (piros, sárga és zöld színű) a kártya állapotáról tájékoztatja a nyugtalan felhasználót: a zöld szín jelzi, ha a kártya áram alatt van és működik. A sárga színű LED az AGP 4x mód működése esetén világít, míg a piros színű dióda kigyulladása hibát jelez: a kártya 2,9 voltnál kevesebb feszültséget kap, ami instabil működést eredményezhet.


A hardver figyelésére szolgáló chip

Természetesen a hardver figyelése nem merül ki ennyiben. A Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro hátoldalán található hardvermonitor chipből érkező adatokat (a chip órajele, hőmérséklete, a rajta eső feszültség és a rajta levő ventilátor fordulatszáma) a mellékelt szoftver segítségével valós időben figyelemmel kísérhetjük, sőt, paranoiások futó felirat formájában az asztalukra is kitehetik az adatokat, biztos, ami biztos.


Jelentem, a hardver működik

Ami a finomhangolást illeti, a Leadtek WinFox szoftvercsomagja "az ön rendelkezésére áll, asszonyom". Ebből a hasznos kis programból gyakorlatilag az összes, a kártyára vonatkozó beállítást egy helyről eszközölhetjük, figyelhetjük a hardver működését, sőt, akár még logikai játékokat is játszhatunk (a Leadtek programozói kettővel örvendeztetik meg a felhasználókat). A chip és a memória túlhajtására is innen van lehetőség, a Speed Runner nevű kis szoftver segít ebben.

[oldal:TwinView]

Mint már korábban említettük, a Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro kártya talán legnagyobb dobása a két monitorcsatlakozó, és az ezzel járó lehetőségek: a GeForce2 MX videochip TwinView architektúrája maximálisan kiaknázható. A kártyán három videokimenet van (két analóg 15 tűs D-SUB és egy S-video), ezek közül egyszerre legfeljebb kettőt használhatunk.

Rögtön hozzá kell tennem, hogy az S-video csatlakozón keresztül kimenő jel tulajdonságait megfelelő TV-készülék hiányában nem tudtam szemrevételezni, a TwinView módok feltérképezésekor végig két analóg RGB monitor volt a segítségemre.

Két megjelenítőnket három üzemmódban van lehetőség működtetni. Az első és talán leginkább magától értetődő lehetőség, hogy csak az egyik kijelzőt használjuk (TwinView off). Természetesen ez így nem nagy buli, úgyhogy rögtön itt a másik két lehetőség is: egyik, amikor a két kijelzőn ugyanaz a kép jelenik meg (TwinView Clone), de ez még mindig nem annyira izgalmas, mint a TwinView Extended, amikor a futó programjaink mindkét megjelenítőt elfoglalják, azaz a két kép gyakorlatilag kiegészíti egymást.


TwinView Clone és Extended mód (az nV News képei)

A TwinView Extended mód több annál, mint amikor a Windows asztalunk egyszerűen két monitort foglal el: lehetőség van egy alkalmazás és egy megjelenítő összerendelésére, így egy kijelző kizárólag egy futó programot tartalmaz. Érdekes szolgáltatás továbbá a TwinView Zoom, amikor az elsődleges megjelenítőn látható kurzor környékét a második megjelenítőn kinagyítva láthatjuk.


TwinView Zoom (az nV News felvétele)

Szemben a Matrox G400 Dual Head kártyákkal, az NVIDIA GeForce2 TwinView esetében mindkét monitor tetszőleges felbontásban és frissítéssel üzemelhet (a Matrox G400 és G400MAX kártyák másodlagos kimenetére kötött monitorokon a kép felbontása legfeljebb 1280x1024 pixel lehet). Megjegyzendő, hogy a Matrox G450 videokártyáknál a másodlagos monitor felbontásaként akár 1600x1200 pixel is beállítható.

TwinView Clone mód esetén ha az elsődleges kijelzőn beállított felbontás nagyobb, mint a másodlagos megjelenítő maximális felbontása, a másodlagos képernyő "virtual desktop" módba kapcsol. TwinView Extended módban viszont csak a monitorok saját fizikai adottságai korlátozzák a beállítható legnagyobb felbontásokat és képfrissítési értékeket.

Sajnos nem mehetünk el szó nélkül a TwinView egy nagy hibája mellett: a kártyához mellékelt meghajtóprogrammal (verziószám 6.27) nem működött kifogástalanul, mint ahogy a 6.31 verziószámú NVIDIA referenciadriverrel sem (a tesztünk idején ez volt az utolsó hivatalos verzió). A probléma megoldását a 6.49 béta Detonator driver jelentette, ezzel a TwinView már teljes fényében tündökölt.

[oldal:Sebesség]

Természetesen egy videokártyának nem csak a szolgáltatásaira vagyunk kíváncsiak, hanem a sebességére is. A tesztgép megegyezett azzal a konfigurációval, amely az ABIT Siluro MX kártya esetében már segítségemre volt, ezért alkalom adódik egy kis összehasonlításra is.

A tesztgép:

  • ABIT BH6 Rev. 1.01 alaplap
  • Intel Pentium III 450@558 MHz processzor
  • Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro videokártya
  • ABIT Siluro MX videokártya
  • 192 MByte PC100 SDRAM
A sebességméréshez használt szoftverek:
  • Windows 98 ENG retail
  • NVIDIA Detonator 3 (6.31)
  • DirectX 8
  • Quake 3 Arena 1.17 Point Release
  • MadOnion.com 3D Mark 2000 1.1
  • MDK2
A beállítások a "szokásosak" voltak: Vsync mindenhol kikapcsolva, a Quake III Arena tesztben a hang kikapcsolva, a geometriai részletesség a menüből elérhető maximális, mindez trilneáris szűréssel. Az MDK2 tesztben a hardveres T&L bekapcsolása mellett maximális geometriai részletességgel és trilineáris szűréssel futott a timedemo.

[oldal:Teszteredmények: 16 bit]

Quake 3 Arena demo001

3D Mark 2000

MDK2 test

A tesztekben a Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro kártyája rendre magasabb pontszámokat illetve fps-értékeket ért el, mint az ABIT Siluro MX. Bár a különbség talán az egy százalékot sem éri el, mégis mérhető és kimutatható. A Leadtek kártyája nem csak szolgáltatásaiban, de teljesítményét tekintve is elsőrangú.

[oldal:Teszteredmények: 32 bit]

Quake 3 Arena demo001

3D Mark 2000

MDK2 test

A helyzet nem változik, mindössze a különbség csökken. A Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro kártya sebességben itt is az ABIT fölé kerekedik.

[oldal:Túlhajtás? Köszönöm, nem...]

Mint már korábban említettük, a Leadtek a videochipre nem csak hűtőbordát, hanem ventilátort is szerelt, ami a GeForce2 MX chipes kártyák esetében ritkaság. Túlhajtásra csábít, ez nem vitás. Ám csalódnom kellett: a videochip már 183 MHz-en is hibázott, a 6 ns elérési idejű Hyundai SDRAM memóriachipek pedig a 175 MHz-et sem viselték el.

Egyszóval hiába a hatalmas hűtőborda, hiába a ventilátor, a Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro gyakorlatilag egyáltalán nem működik a gyári specifikációnál magasabb sebességen - persze nem lehetetlen, hogy csak az általunk tesztelt példány ragaszkodott ennyire a gyári specifikációkhoz.

Összességében mit is mondhatnánk? A Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro szolgáltatásaiban és teljesítményében egyaránt az élen jár, aki munkájából adódóan igényli a két monitoros megjelenítést, de emellett nem szeretne lemondani a megfelelő 3D teljesítményről, mindenképpen jól választ, ha a Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro mellett dönt.

Az NVIDIA chipekhez kiforrottak az OpenGL driverek, így a kártya egy komolyabb professzionális alkalmazástól sem jön zavarba, és kihasználható vele a többmonitoros kiépítés minden létező előnye. Úgy vélem, a számítógépüket munkára használó felhasználók körében a túlhajthatóság hiánya amúgy sem fog álmatlan éjszakákat okozni.

A Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro kártya ajánlott végfelhasználói ára 55.000 Ft+ÁFA.

A Leadtek WinFast GeForce2 MX DH Pro videokártyát a Leadtek Research Inc. magyarországi disztrbútora, a Kelly-Tech Kft. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. Köszönjük.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.