Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 30. 02:15

Palm IIIc: színes egyéniség

A Palm IIIc igazi egyéniség, és ezt leginkább a színeknek köszönheti. Mitagadás, teljesen le voltam nyűgözve, most már világos, miért is piacvezető a Palm a kéziszámítógépek terén, ráadásul mindent elsöprő, több, mint 90 százalékos piaci részesedéssel.

A Palm név ma már szinte mitikus jelentőséggel bír. Ebben a négy betűben olyan frappánsan benne van minden, ami a kéziszámítógépeket jellemzi. Talán nem véletlen, hogy sokan minden tenyérgépet egyszerűen csak "Palm"-ként emlegetnek, függetlenül attól, hogy a szóben forgó készülék ténylegesen melyik vállalattól származik.

A Computer 2000 Kft. a Palm IIIc változatát adta kölcsön egy pár hétre. Mitagadás, teljesen le voltam nyűgözve, most már világos, miért is piacvezető a Palm a kéziszámítógépek terén, ráadásul mindent elsöprő, több, mint 90 százalékos piaci részesedéssel.

A Palm IIIc-t 2000 februárjában mutatták be, akkor ez volt a cég egyetlen színes kijelzővel ellátott számítógépe. A 160x160 pixeles felbontású aktív mátrixos TFT a 4096 színű palettáról egyszerre legfeljebb 256 szín megjelenítésére képes. A gépben a Motorola EZ Dragonball processzora üzemel 20 MHz-en, adatok tárolására 8 Mbyte RAM és 2 Mbyte Flash memória szolgál. Az energiaellátást beépített lítium-ion akkumulátor biztosítja.

Az adatbevitelre a Palm IIIc hátuljában elrejtett "cerka" használatos, valamint a Graffiti kézírás-felismerő program. Szerencsére a gépben található hozzá egy jópofa demo is, ami végigvezet az ABC-n és a legfontosabb írásjeleken. Ha valaki legalább egyszer végigcsinálja a programban található gyakorlatokat, többet nem lesz gondja a kommunikációval. A feledékenyekre is gondolt a Palm, ugyanis a gép dobozában található egy matrica, amelyet a számítógép lehajtható takarólapjára ragasztva mindig szemünk előtt vannak az ABC betűi, bármikor lehet "puskázni".

[oldal:Használat közben]

A Palm IIIc igazi egyéniség, és ezt leginkább a színeknek köszönheti. A tarka – de egyáltalán nem rikító - ikonok és feliratok nagyon barátságosak, bárkit levesznek a lábáról. A kijelző nagy előnye még, hogy sötétben és világosban egyaránt nagyon jól látható és olvasható, kontrasztos képet ad. Amit kicsit zavarónak éreztem, az a tükröződés – amennyiben a fényforrás a hátunk mögött világít, a megjelenített adatok helyett csak egy nagy fényfoltot látunk. Persze könnyen lehet, hogy mások számára ez nem lesz annyira zavaró, de őszintén szólva ennél több rosszat nem tudok mondani erről az apróságról.

Apróság? Nos, a Palm IIIc valamivel hosszabb, mint 12 cm, szélessége pedig alig haladja meg a 7 cm-t. A gép tömege hozzávetőleg 160 gramm. Hja, a színes kijelzőért és a beépített akkumulátorért némi áldozatot is kellett hozni. Bár ezen dimenziók első ránézésre kissé eltúlzottnak tűnhetnek, azért természetesen nincs ok aggodalomra: a Palm IIIc még az én kicsinek mondható tenyeremben is kényelmesen elfért.

Az akkumulátor talán az egyik legkényelmesebb szolgáltatása ennek a gépnek. A feltöltése a dokkolóállomáson keresztül egy speciális kábel segítségével történik. Mivel jómagam minden este szépen behelyeztem a gépet "bölcsőjébe", egyúttal az akkumulátor feltöltése is megtörtént, így a programok indítására szolgáló menüben látható töltésjelző szinte mindig a maximális szintet mutatta. Egyébiránt az akkumulátor töltési folyamatát a gép tetején látható piros LED jelzi.

A Palm IIIc operációs rendszere a PalmOS 3.5. Bár a gépre gyárilag telepített programok között több is akad, amely kihasználja a színes kijelzőből adódó előnyöket, be kell látnunk: a szoftverkészítők egyelőre nem kényeztetik agyon a színes gépek tulajdonosait. Az alapszoftverekre igazából nem szeretnék túl sok szót vesztegetni, a szokásos "menedzserkalkulátor"-funkciókat látják el, mint a telefonkönyv, határidőnapló, számológép vagy címregiszter. Néhány játékot is talátam a kapott gépben, ezek közül a !Domino! volt a kedvencem.

[oldal:Kommunikáció a Palm IIIc segítségével]

Sokkal érdekesebb, hogy hasonlóan az összes kéziszámítógéphez, lehetőségünk van szinte bármilyen szoftver installálására, így gépünkből kedvünk szerint varázsolhatunk könyvet, e-mail klienst, web-böngészőt, videojátékot, vagy akár távirányítót is! Ezt a Palm IIIc infravörös portja teszi lehetővé, a megfelelő szoftver a Pacific NeoTek oldaláról letölthető.

Természetesen a gép az infravörös porton keresztül képes egy megfelelő mobiltelefonnal is kapcsolatot létesíteni. Én főképp a kommunikációs lehetőségekre voltam kíváncsi, úgyhogy letöltöttem két webböngészőt (Eudora Internet Suite és PalmScape) és egy WAP-böngészőt (K-Browser) is, majd a mobilomat tüzelőállásba helyeztem.

Természetesen a manapság sokat emlegetett multimédiás Internet-tartalomról le kellett mondjak, de az általam meglátogatott oldalak jelentős része jól olvasható volt, bár a képekről is lemaradtam... A WAP-böngésző is kitűnően funkcionált és az Eudora Internet Suite-ban található email-kliens segítségével máris tudtam leveleket írni, olvasni, küldeni és fogadni.

A Computer 2000-től kapott gépen már telepítve volt az AvantGo kliens, amely tulajdonképpen egy off-line böngésző. Az alapkoncepció zseniális: a Palm-tulajdonos a dokkolóállomás és a saját PC-je segítségével a kéziszámítógépére tölti a kedvenc weboldalait, amelyeket aztán később már off-line böngészhet. Több száz (vagy ezer?) külföldi és belföldi portál üzemeltet AvantGo hírcsatornát, a szolgáltatás teljesen ingyenes, a feliratkozás és a használat egyszerű.

Az ember reggel letölti gépére a kedvenc csatornáit és aztán munkába vagy iskolába menet a buszon, villamoson, metrón vagy helikopteren elolvassa. Az AvantGo kliensprogram egyébként PalmOS és WindowsCE operációs rendszereken futó verzióban tölthető le a szolgáltató honlapjáról.

[oldal:Egy kis ráadás]

A Palm IIIc számítógéphez a forgalmazó Computer 2000 Kft-től még egy apróságot kaptam kölcsön. Ez pedig nem más, mint egy összehajtható (vagy inkább összecsukható) billentyűzet. Csukott állapotban a klaviatúra akkora, mint maga a Palm kéziszámítógép, ám kinyitás után egy teljes méretű billentyűzet terpeszkedik a felhasználó előtt.

A gépet a billentyűzettel összekapcsolva máris lehetőség adódik a villámgyors adatbevitelre. Az összecsukható klaviatúra alapjában véve elég kényelmes, de azért kódexet nem kezdenék rajta másolni. Mindenesetre műszaki szemmel nézve igazi mestermű, ahogy nyílik és csukódik, az már egy kicsit a 21. század.

A Palm IIIc-hez adott dokkolóállomás fekete, rajta egy billentyű található a szinkronizáláshoz. A gép akkumulátorának töltése is ezen az állomáson keresztül zajlik. A szinkronizáló program szinte az összes jelenleg használt asztali kommunikációs szoftverrel kompatíbilis: AOL Mail, Eudora Pro, Lotus Notes, Microsoft Outlook és Outlook Express, MultiMail Pro, Netscape Communicator, Yahoo! Messenger és Yahoo! Mail.

Összességében nagyon megtetszett a Palm IIIc. A gép legvonzóbb tulajdonsága egyértelműen a színes kijelző. A velem töltött pár hét alatt minössze egyetlen negatívumot tudtam benne felfedezni, ez pedig a már korábban említett tükröződés volt. Reméljük, egyre több és több szoftver használja majd ki a színes kijelzőben rejlő lehetőségeket, addig meg megyek és játszom egy menetet a dominóval...

Az említett szoftverek - ahol a szöveg külön nem említ mást - a Tucows archívumából származnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról