:

Szerző: Ady Krisztián

2000. november 6. 00:05

Videologic SonicFury - egy újabb versenyző

A Videologic nem túl sok hangkártyát jegyez termékpalettáján, a SonicFury - a SonicVortex2 után - a második próbálkozásuk ezen a piacon. Nem mondhatni, hogy nagyon merészek lennének, a kártya csupán egyetlen formában Videologic termék: a csomagolás és a körítés tartozik a céghez. Magát a kártyát ugyanis a Turtle Beach gyártja, s árulja a tengerentúlon Turtle Beach Santa Cruz névvel.



SonicFury
hangkártya teszt

A teszthez a kártyát az Imagination Technologies részlege, a Videologic Systems biztosította számunkra.

A fenti kérdés természetesen költői, ma már senki sem tudja szerintem számítógépét (főleg játékra szánt gépét) elképzelni hangkártya nélkül. A számítógép ezen része sem kerülheti el a folyamatos megújulást, a kártyák minősége és tudása (na és persze ára) ugyanolyan drasztikus léptékben javul, bővül, mint számítógépünk egyéb alkatrészei esetében.

A kezdeti sima mono, 8bites, 11kHz-es mintavételezésre képes ISA bus-os szörnyűségeket felváltották a minden igényt kielégítő termékek, melyeknél ma már szinte alapkövetelmény a 6 (de minimum 4) külön csatorna lekezelése, a 3D-s hanghatások megszólaltatása a processzor minimális terhelésével. Ezek a képességek azonban önmagukban nem sokat érnek megfelelő hangminőség, stabil meghajtóprogramok nélkül. Utóbbinál fontos lehet minél több platform és operációs rendszer támogatása.
A fentieknek megfelelően megpróbálom a SonicFury hangkártyát megismertetni a kedves olvasóval, minél több pontjáról objektív képet mutatva, ez azonban eme periféria esetén meglehetősen nehéz mutatvány. Pontosan az a része szubjektív, melyért a termék készült: a hangja.

Ez a bemutató, teszt önmagában persze semmit sem érne viszonyítási alap nélkül. Nem kisebb kártya volt a szenvedő fél, mint a jó "öreg" Aureal Vortex2 SuperQuad hangkártyám, melyet elég jól sikerült már kiismernem. A Vortex2 A3D2.0 (és 3.0) támogatása elég jó támpontot adott a 3D pozícionálás megítélésére, meghajtóprogramjának stabilitása, kompatibilitása feladta a leckét a SonicFury-nak.


A kártya, és a "körítés"

Hogy sikerült-e beváltania a hozzá fűzött reményeket? A továbbiakban kiderül.


Videologic? Turtle Beach!!!

A kártya - mint ahogy a bevezetőben is említettem - Turtle Beach gyártmány. Ez már önmagában is szinte garancia a minőségre, a Videologic azonban megadja a módját PR terén is. Hatalmas papírdobozban érkezett a retail, dobozos review-csomag, mindenben megfelel a piacra kerülő terméknek. A kártya mellett 3 kábel, 4 db CD, és egy regisztrációs levelezőlap található. A telepítési útmutató szokatlan módon a Videologic feliratú CD belsejében van eldugva, felületes szemlélő nem biztos, hogy itt megtalálja. A 4 CD-ről a következő programok telepíthetők:

- Jet Audio (teljes)
- Soft Karaoke (teljes)
- Siren Jukebox Xpress (korlátozott)
- AudioStation 4 (korlátozott)
- Future Beat 3D (teljes, külön CD-n)
- Making Waves v.2(teljes, külön CD-n)
- D-lusion (korlátozott)
- PCDJ (teljes)
- Acid Xpress (korlátozott)
- Digital Orchestrator (teljes)
- Music Write 2000 (korlátozott)
- Yamaha XG Softsynth (teljes)
- Yamaha XG Studio (teljes)
- Dancer DNA (teljes)
- WinDVD 2000 (teljes, külön CD-n)

Játékdemók:
- SWAT3 Demo
- Re-Volt Demo
- Tomb Raider: The Last Revelation Demo
- Urban Chaos Demo
- Rollcage Stage II Demo

Ezeken kívül még Sensaura 3D demókat, DLS hangkészleteket találhatunk a hozzájuk tartozó .mid file-al, demonstrálandó a kártya zenei előnyeit...elég meggyőző a lista.

[oldal:A kártya elméletben]

Hogy mire is képes ez a hangkártya? Nézzük elsőként a "száraz" tényeket, az elméletet. Itt segítségül hívtam a Videologic és a Cirrus Logic hivatalos weboldalát, a kártya mellé kapott dokumentációt.
Az első, s legfőképpen szembetűnő dolog a kártya lelke, mely egy Cirrus Logic DSP. A DSP rövidítés a Digital Signal Processor elnevezést takarja, mely egyben meg is határozza a kártya egyik nagy előnyét, ez pedig a bővíthetőség: újabb szabvánnyal, API-val való munkára bármikor "megtanítható" a DSP. Csak egy szoftverfrissítés, és már dolgozik is.

A Cirrus Logic Crystal 4630 SoundFusion DSP felel az egész kártya működésért, a DirectSound, DirectSound3D gyorsításért, a hullámtáblás hangképzés kezelésért.


A DSP, és a többiek...

- 420 MIPs teljesítményű SLIMD ™ DSP
- 96 hardveres DirectSound és DirectSound3D hang egyidejű kezelése, gyorsítása
- Sensaura 3-D, 2- vagy 4-csatornás hangzás, a DSP által számolva, képezve
- Az EAX™ szabvány támogatása
- 64 hardveres, és akár 1024 szoftveres hang hullámtáblás szintézissel, DLS (Down-Loadable Sounds) támogatás
- 10-csatornás equalizer
- Full-duplex, egyidejű lejátszás és felvétel duál AC'97 2.1 codec-el
- S/PDIF digitális kimenet és bemenet támogatása

Mint a fenti listán látható, a DSP teljesítménye bőven elegendő komplexebb feladatok elvégzésére is. A fentiek természetesen a technológia, a hardver képességei, ettől a meghajtóprogram (negatív irányban) eltérhet. Nem biztos, hogy minden chip-ben rejlő képességet kiaknáznak egy termék esetén, esetleg időhiány miatt nem került beépítésre a támogatása a meghajtóprogramba.

A kártya mellé kapott dokumentáció persze sokkal bővebb, mint a fenti rövid felsorolás, hiszen nem csak a DSP-n múlik minden, van még jópár fontos alkatrésze egy hangkártyának. A fentieken kívül még a érdemes szót ejteni 3 dologról:

- Effekt processzor (DSP által), két független csatornával
- 2 db 18bites A/D konverter a felvételhez
- 3 db 20bites D/A konverter a 6 csatorna kiváló minőségéhez

A támogatottságra nem lehet panasz, a Windows95/98 VXD típusú meghajtók mellett WindowsME és Windows2000 WDM meghajtók is rendelkezésre állnak. A legutolsó meghajtók (és patch-ek) a Videologic honlapján elérhetők, bár a letöltendő csomag mérete elég nagy. A kártyát természetesen a legutolsóval próbáltam ki.
A brossúra szerint az NT4 alatt elérhető szolgáltatások különbözhetnek az egyéb Windows operációs rendszerek alatt tapasztalhatóktól.

Ennyi előzetes után nézzük meg, hogy is néz ki a kártya pontosan, milyen csatlakozási lehetőségeink vannak...

[oldal:VersaJack]

A kártya csatlakozóit nézegetve nehezen tudja az ember elképzelni, hogy miképpen lehetséges ennyi ki- és bemenetet elhelyezni, lekezelni ilyen kicsi felületen. A kártya tervezői egy elég kézenfekvő, mégis szokatlan megoldást alkalmaztak, ez az úgynevezett VersaJack.

A szokásos első- és hátsó hangszórókimeneten, mikrofon bemeneten, vonali bemeneten kívül láthatunk még egy ötödik, (sárgával jelölt) sztereo jack aljzatot. Ránézésre semmi rendkívüli, hiszen a kártya 6 csatornát kezel, ez lesz a subwoofer és a közép kimenete. Ez így is van, de akkor hol a második vonali bemenet, a fejhallgató (vonali) kimenet, koaxális SPDIF kimenet? Elárulom, ugyanitt.
Ennek az egyetlen csatlakozónak sok-sok szerepe lehet, s mi dönthetjük el, mire is akarjuk használni. A SonicFury kezelő paneljáról pár kattintással kiválaszthatjuk a nekünk tetsző konfigurációt, beállítást.


A vezérlőpanel, és a választható konfigurációk

- 2 Speaker: ez a sima, 2-hangszórós beállítás, ekkor csak az első hangszóróknak megfelelő csatlakozóra kerül jel.
- HeadPhones (Front): az első hangszórók kimenetét használ(hat)juk a fejhallgatónk számára
- HeadPhones (Rear): a hátsó hangszórók csatlakozóját használ(hat)juk a fejhallgatónk számára
- HeadPhones (Versa): ebben az esetben az ötödik csatlakozót, a versajack-et használjuk a fejhallgató számára
- 4 Speaker: ezt a konfigurácót kell használnunk 4-hangszórós rendszer esetén, ekkor az első és hátsó hangszórók csatlakozója él
- 6 Speaker: ha 6-hangszórós rendszerünk van, érdemes (kötelező) ezt használni, itt a versajack adja a subwoofer és a középsugárzó jeleit
- Digital 4.1: ez egy speciális mód. Olyan hangszórókészletek meghajtására alkalmas, melyek rendelkeznek digitális bemenettel is. A versajack adja a digitális első hangot, míg a hátsó hangszórókat hagyományos analóg módon hajtja meg

Azokban az esetekben, amikor nincs a versajack használva (6 hangszórós elrendezés, Digital 4.1 és Headphones (Versa) kivételével) a versajack használható második analóg bemenetként, vagy digitális kimenetként is. A kártya tehát alkalmas 2 különböző bemenetről történő egyidejű felvételre, ehhez csupán alkalmas szoftver kell.


Digitális kimenet vagy második bemenet?

A variációk száma ezzel eléggé megnő, sőt, kihasználható egyszerű, de praktikus dolgokra is. Abban az esetben ugyanis, ha a normál kimenetekre a 4.1-es rendszerünket kötjük, a versajack-be pedig bedugjuk a fejhallgatónkat, egyetlen kattintással válthatunk a kettő között. Természetesen ha a HeadPhones (Versa) üzemmódot beállítjuk, a jel csak ide fog menni, a 4.1-es rendszerünk csendben marad.

A kártyán a front-oldalon kívül, azaz a gépen belül is vannak csatlakozók. Az analóg CD-bemeneten kívül itt lehetőségünk van a kártyát összekötni még bármilyen sztereo kimenettel rendelkező pc-kártyával: tv-kártya, második CD (MPC3/Molex típusú csatlakozók). Van a hangkártyán digitális CD bemenet is, valamint belső modemek számára egy mono ki-/bemeneti csatlakozó. A szokásos hullámtábla-bővítés tűsora is megtalálható.
A kártyán utólagos upgrade lehetőségként egy külön tűsor, csatlakozó van az SPDIF bemenet számára, melyhez gondolom később készítenek kiegészítő modult.

A kártyához kapunk kellő számú "madzagot" is, 3 db aranyozott végű RCA/jack dugóval ellátott sztereó kábelt. Ezekkel megoldható az összes kimenet/bemenet csatlakoztatási igénye.

[oldal:Sensaura, EAX, A3D, effektek]

Ha sikerült a gépünk egy üres PCI slotjában rögzíteni, s összedugtuk a hangszórókészlettel, fejhallgatóval, nincs más dolgunk, mint hogy birtokba vegyük a kártyát. A telepítésről később lesz szó, most inkább nézzük meg, milyen szabványokat támogat (elméletben) a kártya, milyen választási lehetőségeink vannak hangzás terén.

A realitás iránti igény - a tökéletes hangzáson kívül - újabb megvalósítandó feladatot, problémát állított a mérnökök elé. Ahogy a kép is jobban mutat 3D-ben, a hang is élvezetesebb, ha onnan szól, ahol a forrása elméletben van...ez a 3D pozícionálás.
Több szabványt is kidolgoztak a feladat megoldására, a legelterjedtebb ezek közül az Aureal-é, mely már a 3.0-ás verziónál tart. Sajnos a céget felvásárolták, így a szabvány sorsa erősen kétséges.

A hátulról jövő hangokat legegyszerűbben plusz két hangszóróval lehet megszólaltatni, ma már egyre elterjdtebbek a 4-es, 4.1-es rendszerek. Az igazán meggyőző hatást azonban fejhallgatón lehet elérni, mivel itt nem befolyásoló tényező a hangszórók minősége, elhelyezkedése. Gond azonban, hogy csak két hangforrással, hangszóróval kell a problémát megoldani.

A mérnökök mi másból indultak volna ki, mint az emberi hallásból, fül szerkezetéből. Anatómiai és egyéb kutatásokkal közösen sikerült kikísérletezniük olyan egyenleteket, algoritmusokat, melyek a hang képének, irányának módosulását eredményezik. Így lehetővé vált (több-kevesebb sikerrel) akár még a hátunk mögé is elhelyezni a hangforrást...s valóban úgy hallatszik, mintha onnan szólna.


A kártya által támogatott Sensaura DirectSound3D kiterjesztés, szabvány túlmutat ilyen téren az etalonként használt A3D 2.0-án is. A demó alkalmazásokban a hang valóban körbejárja az embert, pontosabb pozícionálást eredményezve (fejhallgatón keresztül hallgatva). A Sensaura több algoritmust is kidolgozott a különböző körülmények esetére.

Sensaura MacroFX – ez a kiterjesztés azokban az esetekben hasznos, amikor a hallgató fejéhez, füléhez közeli hanghatásokat kell létrehozni, például egy szúnyog zümmögése, szélzúgás.

Sensaura MultiDrive – A Sensaura 4-hangszórós megoldása jobb térhatást ígér az első és hátsó hangszórók között mozgó hangok számára a pontosabb HRTF (Head Related Transfer Functions) számítások segítségével.

Sensaura Virtual Ear – A Sensaura saját, szabadalmaztatott megoldása fejhallgatón keresztüli pozícionáláshoz. Lehetővé teszi, hogy saját hallásunkhoz igazítsuk a pozícionálást.

A kártya másik fontos, bár nem annyira ismert és támogatott API-ja az I3DL2, mely az Interactive Special Interest Group (IASIG) specifikációja. Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a (hardveresen soha meg nem valósult) A3D 3.0. A pozícionáláson kívül támogatja az "environmental reverb"-et (hangvisszaverődés), a hengelnyelődés hardveres megvalósítását, valamint egy továbbfejleszett távolság-kezelő modellt.

A Creative támogatott API-ja, az EAX szintén hardveresen kezelt ezzel a kártyával. Az EAX 1.0/2.0 támogatás szintén 3D hangteret ígér, az alap DirectSound3D hangok reverb effekttel kiegészítve.

További kompatíbilitás-növelő az Aureal A3D 1.0 emuláció, de ennek megvalósításával gondok vannak. Bővebben erről a tapasztalatok részben.

A kártya által lejátszott zene, midi két effekttel bolondítható meg. A két független effektcsatornánál a szokásos hangképek közül válogathatunk egyet-egyet: reverb, small room, auditorium, arena, chorus, vibrato, stb. Az effektek hangerején kívül szabályozhatjuk helyzetét is, a jobb-bal hangszórókon kívül akár az első-hátsó hangszórók között is!


2 független effekt-csatorna


[oldal:A kártya a gyakorlatban]

Lássuk, mit is tapasztaltam ez alatt az egy hét alatt, amióta a gépbe vándorolt a kártya!

A teszgép:

- Epox MVP3C-M
- K6/2-500
- Win98SE, rendesen meggyötörve, mint egy átlagos felhasználó esetén..:)
- Panasonic 5x-os DVD meghajtó (6x-os firmware-el)

Az installáció egyszerű, és problémamentes volt, az Aureal driver eltávolítása után jöhetett a kártyacsere. Itt volt egy kis gondom: észrevettétek már, hogy a mai kártyák rögzítő csavarhelye szinte mindig rossz helyen van? Ha be tudtam csavarozni, akkor kimozdult a slotból. Valószínűleg a "noname" házam minősége is közrejátszott ebben a problémában, de szerencsére sikerült megoldani a helyzetet.
A Windows98SE betöltődése közben észrevette az új kártyát, itt a leírás szerint jártam el, egy Cancel után a CD-ről indítottam a telepítést. Egy reboot, s némi hardvereszköz felismerés után a kártya bevetésre készen állt. A taskbar-on lévő hangszóró ikonon kettőt kattintva bejön a vezérlőpanel, egy kattintásra a fő hangerő szabályozható.

Bevallom, nagy várakozással tekintettem a kártya egy bizonyos paramétere, a kimeneti jelszintje elé. Az újabb kártyák, mint a Live!, Vortex2 nagyon alacsony jelszintet produkálnak, erősítőre kötve, esetleg felvételt készítve a GUS PnP-mhez képest az egekbe kellett emelni a felvételi szintet.
A SonicFury itt nem okozott csalódást, végre igazi line kimenetet kapunk, igazi jelszinttel: nem kellett még csak maximumra sem emelnem a hangerőt ahhoz, hogy elérjem a régi GUS-os szintet.
A hangja egyébként fenomenális, gazdag, telt, torzításmentes. A különbség hallható a Vortex2-höz képest, pedig az erősítőm és hangfalaim közel sem csúcskategóriát képviselnek. A 20 bites D/A-k kiválóan teljesítenek.

A torzításmentesség igaz a DSP által megbolondított médiákra is. Szépen, tisztán szólnak az effektek, reverb, chorus, arena, bármilyen beállítást válasszunk is. Persze túlvezérelt effekttel lehet torzítást okozni, de ezt nem nevezném a kártya hibájának.

A 3D hangzást, pozícionálást véleményem szerint csak fejhallgatón érdemes összehasonlítani. A 2 hangfalon (vagy 4-en) létrehozott hangkép annyira függ a hallgató pillanatnyi helyzetétől, hangszórókhoz viszonyított elhelyezkedésétől, hogy egzakt módon nem vizsgálható. A fejhallgatóra készített számítások sokkal pontosabbnak tűnnek, s gyakrabban is használtam így a Vortex2-met. Ezért a SonicFury-t is így hallgattam meg.
Az első - meglepően kellemes - élmény a vezérlőpult legutolsó panelján ért: a Sensaura 3D hangzásának alapbeállításain mindenki saját fülének megfelelően változtathat. Úgynevezett profilokat lehet létrehozni egy "varázsló" segítségével, mely egy beállító-programon vezet keresztül. Ezt a legjobb csukott szemmel végrehajtani (mármint amikor fülelni kell :). A feladatok nagyon egyszerűek, például egy csúszka segítségével úgy kell beállítanunk a hang forrásának irányát, hogy az jobbra tőlünk (hallomásunk szerint) 45 fokban szóljon.
A teszt végén elkészült profilt ezután bármikor előhívhatjuk, s ettől kezdve a Sensaura 3D pozícionált hanghatások pontosan a mi fülünknek megfelelően fognak megszólalni, ezzel teljesebb, pontosabb hangzást biztosítva.

A CD-n mellékelt két Sensaura tesztet kipróbálva ért a másik meglepetés. Bár már hallomásból tudtam, hogy az A3D(2.0)-hoz képest pontosabb pozícionálást tesz lehetővé, a különbség valóban hallható volt. A hátsó irányok "valóban hátulról" szóltak, s a magasság is pontosabban érezhető volt. A mélység, az alattunk szóló hangok itt sem voltak igazán meggyőzőek, de ez legyen a legkisebb gond.

A zenével, midivel, hangmintákkal dolgozók számára lehet érdekes a DLS támogatás. Sajnos nem volt más DLS hangkészletem, mint ami demóként a CD-n terült el, de a DLS működőképességét és életrevalóságát ez a 3-3 file is kiválóan bebizonyította. Nem kellett mást tennem, mint a megfelelő DLS-t a vezérlőpultról böngészve kiválasztani, majd elindítani a hozzátartozó .mid file-t. Ekkor a rendszer betöltötte a hangmintát a memóriába, majd zökkenésmentesen, akár mindkét effektcsatornával megbolondítva, tisztán lejátszotta.


A vezérlőpanel hullámtáblás része


[oldal:A kártya a gyakorlatban II.]

A kártyához kapott GM hangkészlet, mely alapból felel a hullámtáblás hangzásért, átlagosnak mondható minőséget produkál. A hangszerek egységet alkotnak, nem lóg ki egyik sem a sorból. A megszólaló midi tűrhetően szól, de hallani a minták alacsony mintavételezéséből adódó hibákat. Az alap DLS mintegy 10MB méretű, ebbe lett a GM hangkészlet belezsúfolva...

A zene után térjünk át más területre. Legyen mondjuk a DVD, a 6-csatornás hangzás, elvégre a kártya 6 különböző csatornát tud megszólaltatni külön-külön. A kártyához lejátszóprogramként a WinDVD2000 2.2-es programot kapjuk, full verzióban, mely képes a 6-csatornás hangkártyák lekezelésére. Az Intervideo honlapját átböngészve megtaláltam a Crsytal 4630 DSP elődjének,a 4624-nek támogatását...mivel a 4630 ennek alapjaira épül, joggal hittem azt, hogy zökkenésmentes lesz a dekódolás.
Nem lett az. A 6-csatornás dekódolást kiválasztva a WinDVD elég furcsán viselkedett, hol jól dekódolt, hol nem. Volt amikor egyszerű ablakról teljes képernyőre váltáskor felcserélte az első-hátsó csatornákat. Máskor pedig 2 órán keresztül hibátlanul üzemelt.

Amikor éppen hibátlanul üzemelt, a csatornákat szépen szétválasztotta. 5.1-es rendszer híjján (sajnos nem tudtam szerezni a tesztre egyet) a fejhallgatómmal pótoltam a sub+közép kimenetet, meghallgatva mit is csinál a hangkártya.
DVD esetén nem volt gond, a centeren szépen mentek a dialógusok, kommentár, a sub pedig dörömbölt a jobb fülemben..:) Van azonban egy érdekes probléma, mely nem kifejezetten a DVD-t érinti.

A kártya képes virtuális 5.1-es hangzás létrehozására, ha 5.1-es rendszert csatlakoztattunk a megfelelő kimenetekre. Ilyenkor minden megszólaló hangból, sztereó, 3D hangokból virtuális térhatást generál. Ebben az esetben azonban a subwoofer-re a mélyek mellett a teljes spektrumot kiküldi! Amennyiben információim nem csalnak, ezt nem minden rendszer részesíti előnyben, a minőség romlásáról nem is szólva.

A kártyát azonban nem csak zenére, DVD-re vesszük meg, hanem játékokban is szeretnénk kihasználni minden előnyét. Itt már elég vegyesek az érzelmeim, bizony van még mit fejlődni a meghajtóprogramok terén. Amellett, hogy a vezérlőpanel hajlamos a lefagyásra (nagyon ritkán, egy hét alatt háromszor fordult elő :), a játékok alatt is volt pár probléma. Az A3D-ból csak az 1.0-ás verzió támogatott jelenleg, mely elég gyengén szerepelt a Vortex2-höz képest...ez várható is volt. A CounterStrike alatt (Vortex2-vel) már megszoktam, hogy hallom, merről jön az ellenfél, merre zajlik éppen tűzharc. Itt az A3D bekapcsolásával hol volt hang, hol nem, ha volt, akkor sem volt iránya, csak szólt. Az EAX-al nincs gond, de a reverb nem mondanám, hogy pótolná a pozícionált hangok élvezetét. A kártya mentségére legyen mondva, a Half Life A3D2.0-ra optimalizált.

A DirectSound(3D)-t támogató játékokban nem volt gond a hanggal, egyetlen kivétel az Insane demója volt, mely pár másodperccel az indulás után kék halállal elszállt. A Q3Arena demója, Screamer 4x4 hibátlanul, szépen szólt. A Q3A nem engedte az A3D-t aktivizálni, a Screamer 4x4 pedig csak EAX-ot támogat a DS3D-n kívül. Más játékkal nem próbálkoztam, nem nagyon található ugyanis olyan játék, mely 3 hangzást, pozícionálást DirectSound3D-n keresztül valósítana meg. Mindenki az elterjedt A3D-t, vagy EAX-ot használta.
Ez a helyzet a jövőben erősen megváltozhat, ugyanis az Aureal "halálával" nem maradt olyan nyilvánosan használt API (itt 3D pozícionálásra gondolok), melyre specializálódnának a játékfejlesztők. Marad a DirectSound3D, s ezek esetleges kiterjesztései, Sensaura, EAX...
A kártya által támogatott I3DL2 API-t eddig nem sokan használják, pedig joggal lenne az A3D trónkövetelője: ugyanúgy támogatja a reverb/occlusion (geometriai hangvisszaverődés, hangelnyelés) effekteket, mint az A3D(3.0). Tervben volt a szabvány DirectX-be implementálása (Dx8), ennek eredményéről sajnos nem tudok bővebbet.

Nem beszéltem még a kártya egyik képességéről, s ez a hardveres MP3 dekódolás. Nem vesztegetnék rá sok szót, mivel nem hinném, hogy sokan ki fogják használni: jelenleg csak a DxMedia-n keresztül gyorsít a kártya. A Windows Media Player-en kívül nem sok programot tudok, ami ezt használná. A gyorsítás egyébként valóban működik, egyetlen százalék prociidőt sem használ a lejátszáshoz a kártya, illetve csak annyit, ami az adatok továbbításához kell. A 12-13%-ról az alap 2-3%-ra esett vissza a processzor terhelése.


Egyéb beállítások


[oldal:Végszó]

Ha összegezni kellene a tapasztaltakat, két oldalról közelíteném meg a kérdést. Ha valaki többnyire zenét hallgat, MP3, midi, karaoke a kedvence, a kártya nagyon jó vétel lehet számára. Kiváló hangminősége garantálja a felhőtlen élvezetet.
A DVD-t is ide sorolnám, a hangminőség itt is jó, bár a hang kicsit instabil. Ez vagy a lejátszóprogram, vagy a meghajtóprogram hibája.

Megszállott játékosok is jól járhatnak a kártyával, de itt már jelentősebb kompromisszumokra kell számítani. A meghajtóprogramok még nem kiforrottak A3D esetén, s az Insane példájából okulva előfordulhat, hogy más DirectSound(3D)-t használó programokkal is gond lehet.
Megnyugtató a dologban, hogy biztos driver-frissítésekre lehet számítani - bár a kártya még elég új, máris tölthető le frissített meghajtó hozzá.

Újabb előnye a kártyának a DSP alap. A támogatott API ugyanis nincs fixálva, a DSP segítségével későbbi szabványokra is megtanítható szoftverből a kártya.
A fentiek figyelembevételével a kártya bátran ajánlható zenére, s játékra is...minden meghajtóprogram szenved gyermekbetegségektől, inkompatibilitásoktól. Ezek várhatóan kijavításra kerülnek.

A kártya viszonylag magas ára tükrözi minőségét, a kapott szoftver-kollekcióval bármilyen feladat megoldható. A Videologic második hangkártyája méltó utódja a SonicVortex2-nek.

Köszönet a Videologic-nak a tesztalanyul szolgáló hangkártyáért.

Ajánlott linkek:

Videologic SonicFury honlap
Sensaura honlap
Cirrus Logic honlap

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.