Szerző: Bodnár Ádám

2000. szeptember 19. 22:58

Teszt: ASUS CUSL2 alaplap

Szerkesztőségünkben az ASUS egyik legújabb alaplapja vendégeskedett. A CUSL2 névre hallgató termék az Intel i815E chipkészletére épül, amely tulajdonképpen az i810 és az i440BX továbbfejlesztéséből és ötvözéséből jött létre. Az i815 feladata, hogy feledtesse velünk az i820 csúfos kudarcát. Vajon sikerül ez neki?

Bár a tajvani ASUS termékpalettája ma már szinte minden elképzelhető számítógépalkatrészt magában foglal, mégis van egy olyan termékcsoport, amelynek kapcsán a cég szinte kultikus hírnévre tett szert, és ez nem más, mint az alaplapok. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ASUS alaplap egyet jelent a megbízhatósággal és a jó minőséggel, és ezt olyan - szinte már legendás - termékek támasztják alá, mint a TX97-E, P2B, P3B-F vagy akár a P5A. Az utóbbi években a tajvani gyár szinte az összes megjelent (Intel, VIA, AMD, ALi, SiS) chipkészlet köré épített alaplapot és ez nem volt másképpen a nyár elején debütált i815E chipset esetében sem.

Az i815 (kódnevén Solano) lapkakészlet gyakorlatilag az i810 és i440BX továbbfejlesztett változata, amelynek legfontosabb újdonsága és erénye a 133 MHz sebességű front side bus és az AGP4x adatátvitel támogatása. Az i810-től pedig az integrált hang- video- és hálózati vezérlőt örökölte az Intel legújabb chipkészlete, amely az i820 csúfos szégyenét lenne hivatott feledtetni.

Az i815E gyakorlatilag nem más, mint az i815 chipset új southbridge-el (I/O Controller Hub 2 - ICH2) felruházott változata, amely az ATA/100 vezérlőn kívül egy második USB kontrollert is kapott, így már akár négy USB portot is használhatunk. Ezenkívül egy 10/100 Mbps sebességű Intel Ethernet vezérlőt is beleintegráltak, így gyakorlatilag megvalósították a számítógép-az-alaplapon koncepciót, ami vállalati környezetben mindenképpen költséghatékony megoldás lehet. Ez így leírva természetesen nagyon szépen hangzik, de lássuk a valóságban is: mire voltak képesek az Intel és az ASUS mérnökei?

[oldal:Kibontás után]

Az ASUS CUSL2 alaplap elegáns kék dobozban foglal helyet. Kibontás után valóságos alkatrész-eső zuhan a felhasználó nyakába, az alaplapon, kézikönyvön, driver CD-n kívül számos kábel, portkivezetés és jumper is megtalálható a csomagban. Maga az alaplap teljesen szokványos ATX kialakítású, a méretei átlagosak, a bővítési lehetőségek pedig egyedülállóak: 1 AGP Pro/6 PCI/2 CNR foglalat áll a bővítőkártyák rendelkezésére. ISA slot nincs, ezért ha régebbi típusú modemel vagy hangkártyával rendelkezünk, arról sajnos le kell mondanunk. Az Intel Celeron, Pentium III vagy VIA Cyrix III processzorok számára Socket370 foglalat áll rendelkezésre, SDRAM memóriamoduljainkat pedig három DIMM memóriafoglalat várja. Az ASUS CUSL2 alaplap legfeljebb 512 MByte memóriát képes kezelni.

Az alaplap "hátlapján" a kivezetések PS/2 billentyűzet és egér, két USB eszköz, egy soros és egy párhuzamos egység valamint egy monitor csatlakoztatását teszik lehetővé. Érdekesség, hogy az integrált Cirrus Logic AC'97 hang- és Intel 82559 hálózati vezérlőnek nincs az alaplapon csatlakozója, ezeket a megfelelő CNR modulokkal érheti el a felhasználó. A fokozatos bővíthetőség érdekében az ASUS mérnökei két CNR foglalatot helyeztek el az alaplapon, ezek két PCI foglalattal megosztva kaptak helyet. Ám ehhez a megfelelő helykihasználás miatt az ASUS teljesen új, a szokásosnál vékonyabb PCI és CNR bővítőhelyet tervezett és helyezett el a CUSL2 alaplapon. Ám én úgy gondolom, ezekre nem lesz szükség: a CUSL2 egy ízig-vérig "hardcore" alaplap, amelynek tulajdonosa mindenből a legjobbat választja, így külön vásárol hangkártyát és hálózati vezérlőt is.

A CUSL2 helykihasználása szinte tökéletesnek mondható, ám itt is találunk pár bosszantó apróságot: a tápcsatlakozó megint nehezen elérhető helyre került, a processzorfoglalathoz túl közel elhelyezkedő kondenzátorok pedig zavarhatják egy komolyabb hűtőborda felszerelését. Természetesen ez csak afféle kukacoskodás, az alaplap tökéletesen passzolt a midi ATX házba és az Intel Pentium III 733 FCPGA processzorhoz kapott gyári hűtőborda felszerelése sem okozott gondot. Az ASUS alaplapoknál már jó ideje szokás egy LED elhelyezése, amennyiben az alaplap feszültség alatt van, ez a LED világít, ezzel megkönnyítve az esetleges hibakeresést. Az ASUS CUSL2-ről sem maradhatott el a kis dióda, ám az elhelyezése elég szerencsétlen: ha az alaplap meg van pakolva bővítőkártyákkal, a LED szinte teljes takarásban marad.

[oldal:A tesztkörnyezet és a BIOS]

Miután elvégeztem a szokásos szerelési munkálatokat (csavarozás, kábelek összekötése, stb.), a következő számítógép állt készen a tesztelésre:

  • ASUS CUSL2 alaplap
  • Intel Pentium III 733 FCPGA processzor
  • 128 MByte PC133 SDRAM
  • ASUS V6800 Deluxe videokártya
  • Maxtor DiamondMax 9153U2 ATA/66 merevlemez
  • Aureal Vortex2 hangkártya
  • Motorola 56.6k PCI modem
  • Sony Multiscan 200GS 17" Trinitron monitor
Az ASUS CUSL2 alaplapon a már jól ismert Award 6.0 Medallion BIOS végzi a dolgát. Természetesen nem maradhatott ki a processzor órajelét és feszültségét állító menüpont sem, a tuningolók legnagyobb örömére. Számukra még több pozitívummal rendelkezik az alaplap, például a beállítható FSB órajelek számával, ami gyakorlatilag végtelen. 66 és 216(!) MHz között egy pár értéktől eltekintve minden beállítható, így a túlhajtók körében valószínű sikereket arat majd az ASUS CUSL2.

További jópont a FSB/SDRAM/PCI sebesség szabadon konfigurálhatósága, azaz pl. 133 MHz FSB esetén is használhatjuk a régi PC100-as SDRAM moduljainkat. A processzorra eső feszültséget 0,05V-os lépésekben állíthatjuk be, az alaplapon pedig helyet kapott az I/O feszültség beállítására szolgáló jumper is.

A számítógép beindítása után következett az alkatrészek felismerése, a dobozban található CD-n természetesen az alaplap működéséhez összes szükséges meghajtóprogram megtalálható.

A számítógépen a következő szoftvereket futtattam:

  • Windows 98 ENG retail
  • AIDA 1.10 "azalea"
  • ZD Winbench 99
  • SiSoft Sandra 2000
  • Quake 3: Arena 1.16 demo001
  • 3D Mark 2000

[oldal:Eredmények]

Az alaplap sebességének értékeléséhez egy gyári Intel i815E chipsetes alaplapot is használtam, melynek típusa D815EEA. Lássuk az eredményeket:

SiSoft Sandra 2000

ZD Winbench 99

AIDA 1.10

[oldal:További eredmények]

Quake 3 Arena demo001

3DMark 2000

ATA/100 kompatibilis merevlemez hiányában a beépített ATA/100 kontroller sebességét nem tudtam megvizsgálni, ez talán majd egy következő teszt tárgya lehet.

[oldal:Összegzés]

Összességében látható, hogy az ASUS CUSL2 minden tesztben vagy ekvivalensen vagy jobban teljesít, mint az Intel gyári alaplap. Szerencsére ez nem megy a stabilitás rovására, legalábbis a nálam töltött két hét alatt a számítógép stabilitásával semmilyen probléma nem adódott. Az ASUS tervezői ismét remek munkát végeztek, a CUSL2 tökéletesen végzi el a rábízott munkát.

Kinek is ajánlható az ASUS CUSL2? Természetesen az Intel Celeron és Pentium III FCPGA processzorok tulajdonosainak. Azoknak, akik ragaszkodnak az Intel chipsetekhez és ezért hajlandóak egy kicsit több pénzt is áldozni. Azoknak is, akik mániákusan túlhajtják processzorukat és ehhez szükségük van a CUSL2 által nyújtott széleskörű beállítási lehetőségekre. Egyszóval: mindenkinek.

Az ASUS CUSL2 alaplap szolgáltatásai kitűnőek, a teljesítménye elsőrangú. Sajnos ez az árában is megmutatkozik. Ha valaki most tervez számítógépvásárlást vagy bővítést, és Intel-alapú rendszert kíván építeni, annak tökéletes választás lehet az ASUS CUSL2, hiszen gyors, stabil és megbízhatóan működik. Összességében kitűnő választás.

Sajnos az Intel jelenlegi terveit ismerve erősen kétséges, hogy a jövő évben megjelenő módosított Coppermine és Tualatin processzorok együttműködnek-e az i815(E) chipkészlettel és az ilyen alaplapokkal. Ezért szerintem erősen meggondolandó, hogy megvásároljunk-e egy ilyen drága alaplapot. Pedig a CUSL2 tökéletes.

Az alaplap megvásárolható: Macroda Kft.
Budapest 1012, Attila út 63.

Köszönet illeti a Senorg-ot a processzorért és az összehasonlításhoz használt Intel D815EEA alaplapért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.