Szerző: Bőle György

2000. szeptember 4. 03:58

Górcső #8 - Vajon az ELSA grafikus részlege is a Diamond-hoz hasonló sorsra jut?

Vajon az ELSA grafikus részlege is a Diamond-hoz hasonló sorsra jut? Egy újabb névvel leszünk szegényebbek? Vajon az NVIDIA a 3dfx-hez hasonlóan megpróbálkozik azzal a kockázatos manőverrel, amit a saját kártyák gyártása jelent? Ezekre a kérdésekre próbáltam válaszokat keresni a Górcső nyolcadik részében.

Vajon az ELSA grafikus részlege is a Diamond-hoz hasonló sorsra jut? Egy újabb névvel leszünk szegényebbek? Vajon az NVIDIA a 3dfx-hez hasonlóan megpróbálkozik azzal a kockázatos manőverrel, amit a saját kártyák gyártása jelent? Ezekre a kérdésekre próbáltam válaszokat keresni a Górcső nyolcadik részében.

A verseny a piacon nagy vonalakban ugyanazt eredményezi, mint a politikában: előbb vagy utóbb oly módon szűkíti a mezőnyt, ahol a kicsik vagy megszűnnek, vagy integrálódnak a nagyba. A mai cikk azzal a problémával kíván fogalkozni, hogy vajon életképesek e a kártyagyártó cégek külön-külön, vagy csupán egy chip gyártóval integrálódva sikerülhet ez. Nehéz erre választ adni, mert mindkét lehetőségre számtalan példa, illetve ellenpélda van.

Az elmúlt pár hét eseményei arra engednek következtetni, hogy az NVIDIA az ELSA kártyagyártó kapacitását megszerezve saját kártyákat kíván előállítani. Persze a dolgok jelenlegi állásánál mindez csak következtetés, de azért érdemes eljátszani a gondolattal egy ilyen vállalkozás sikerességén. Még mielőtt megpróbálnám kirakni az ELSA-NVIDIA mozaik darabjait, tekintsük át a piaci helyzetet, illetve a gyártási folyamatok integrálását vagy szétválasztását alátámasztó tényezőket, precedens értékű eseteket.

Chip- és kártya- gyártás házon belül:

Körülnézve a piacon megtalálhatjuk azokat a cégeket, akiknek sikerült az összevont chip- és kártya- gyártást nyereségesen működtetni, és azokat is megtalálhatjuk, akiknek ez a vállalkozás kevésbé sikerült.
Itt van példának okáért a 3dfx, az egykoron csupán 3D-s chipeket gyártó cég, amely az STB kártyagyártó cég felvásárlásával tett szert kártyagyártó kapacitásra, elérvén, hogy a gyártás minden egyes fázisát ő végzi. Utólag persze már tudjuk, nekik nem sikerült a gyártás összevonása. Pontosan ez miatt nagyon divatos dolog mostanság a 3dfx példáján keresztül szemléltetni az ilyen irányú törekvések biztos kudarcát, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Matrox és az ATi már hosszú évek óta nyereségesen üzemelteti az egybeintegrált (kártya és chip) gyártókapacitását.

[oldal:Csak kártyagyártás]

Vannak cégek, amelyek csupán kártyákat gyártanak egy vagy több 3D-s chipgyártó termékére. Ezek a cégek között is találunk példát arra, hogy igenis lehet csupán kártyagyártással foglalkozó üzletágat nyereségesen működtetni, ugyanakkor vannak cégek amelyeknek ez nem sikerült. Itt van (volt) például a Diamond. Miután az S3 megvette a céget, gyorsan meg is szabadult a kártyagyártó részlegtől, és csupán a nagy nyereséget hozó, hordozható "kütyükre" szakosodott üzletágat tartotta meg. Időközben saját grafikus üzletágát is leépítve tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy kibújva saját "grafikus bőréből" új testet öltött a Diamond MP3 lejátszó (meg egyéb) üzletágában.
Persze ez a példa jó is meg nem is. Mert nem tudni, hogy az egykoron többfajta chipre (3dfx, S3, NVIDIA) is kártyát építő Diamond ezirányú üzletága már a megvétel előtt is veszteséges volt, vagy csupán a felvásárlás utáni, az S3 által preferált "csak S3 chipre gyártunk Diamond kártyát" szemlélet okozta a veszteségeket.
Nézzünk egy ellenpéldát. Az ASUS saját bevallása szerint nyereségesen gyárt kártyákat NVIDIA chipre. Ennek valószínűleg két oka van. Az egyik ok, hogy miután a Diamond már nem gyárt NVIDIA chipre kártyát, az ASUS lett az egyik legmeghatározóbb ilyen jellegű gyártó a piacon. A másik ok (ami szerintem fontosabb), hogy ASUS-nak az alaplapgyártásból adódóan rendkívül jók az alkatrész beszerzései, számos dolgot házon belül gyárt, ezért a kártyák összeszerelése költség-hatékonyan történhet.

Ebből a kis gondolatfuttatásból igen jól látható, hogy a gyártók ilyen-olyan törekvéseit - függetlenül a gyártási láncban elfoglalt helyüktől - nem szabad elhamarkodottan megítélni. Egy viszont biztos, csupán a nagy cégek tudnak a piac ezen szegmensében nyereségesen termékeket gyártani. A kicsik a gyártási lánc egyik részében sem tudnak nyereségesen működni és lépést tartani. Itt talán a legjobb példa a kártyagyártás oldalán a Hercules (amelyet végül a Guillemot vett meg), a chipgyártás oldalán pedig az S3, és még ha fáj is, de a Bitboys is jó eséllyel pályázik ide.

Miért is mondom mindezt? Mert bizony az NVIDIA utóbbi időben tett lépései olyan új koncepcióról tanúsodnak, amelyet a fenti sorok függvényében sokféleképpen lehet megítélni.

[oldal:A titokzatos ELSA-NVIDIA kapcsolat]

Kezdődött a dolog azzal, hogy az NVIDIA és az ELSA július 25-én bejelentették stratégiai együttműködésüket, amelyben az ELSA kizárólagos, exkluzív disztribúciós jogot kap az NVIDIA workstation piacra szánt (pl: Quadro széria), nem OEM kártyáinak (kiskereskedelembe szánt, dobozos stb.) értékesítésére.
A bejelentés szövegében néhány igen érdekes, találgatásokra is okot adó mondat is található.

"The two companies will jointly market a complete line of workstation products, designed and built by NVIDIA. NVIDIA will market directly to all major OEMs, while ELSA will receive the worldwide exclusive distribution rights to market to all other channels, including system integrators, value-added resellers and distributors. As part of the partnership, ELSA's workstation graphics engineering team will join NVIDIA. Further terms of the agreement were not disclosed."

A fenti idézet két alábbi részlete érdekes kérdéseket vethet fel:

  • "...a complete line of workstation products, designed and built by NVIDIA" vagyis az összes Quadro kártyát az NVIDIA tervezi és gyártja. Mióta van az NVIDIA-nak kártyagyártó kapacitása?

  • "ELSA's workstation graphics engineering team will join NVIDIA" vagyis az ELSA workstation grafikus csapata az NVIDIA-hoz csatlakozik. Ha csupán egy stratégiai együttműködésről van szó, akkor miért veszi át az NVIDIA az ELSA mérnökeit?

Tulajdonképpen a válaszok is ott vannak a sorok között. Az NVIDIA megszerezte (megvette vagy jutalékot fizet a kártyák után, ergo bérli) az ELSA munkaállomásokba szánt kártyáinak gyártókapacitását, illetve az ott dolgozó mérnököket. A kártyákat maga értékesíti a komplett munkaállomásokat összeszerelő (Compaq, HP, SGI) cégeknek, az ELSA-nak pedig megengedi, hogy az "ex-gyártókapacitásán" gyártott NVIDIA kártyákat a fennmaradó további csatornákon ELSA néven értékesítse. Ehhez még annyit kell tudni, hogy Quadro-hoz általában nem dobozos verzióban, hanem komplett konfigban jutnak a cégek, tehát az ELSA által ELSA néven értékesíthető mennyiség a teljes darabszámhoz képest elenyésző.

Mindenesetre valami "kavarás" lehet a háttérben, mert nem értem, hogy az ELSA kártyagyártó divíziójának (mérnökökkel együtt) felvásárlását vagy "bérlését" miért kell a stratégiai együttműködés címszó alá rejteni.

Ja, és ott végén a "Further terms of the agreement were not disclosed" mondat, ami a további részletek nem publikus mivoltát hivatott kifejezni a magamfajta kíváncsiskodóknak. :)

Már csak egy kérdés maradt. Milyen konstrukcióban szerezte meg az ELSA gyártókapacitását az NVIDIA? Erre keresek válaszokat a következő oldalon.

[oldal:ELSA grafikus részleg: felvásárolt divízió vagy bérlemény]

Egy héttel ezelőtt újabb fejlemény történt az eddig is szövevényes eléggé ügyben, mert a Tom's Hardware - nem kis botrány közepette - világgá kürtölte, hogy az ELSA kivonul a grafikus piacról.

Az ominózus hír:

"Der deutsche Grafikkartenhersteller Elsa wird die Entwicklung von eigenen Grafikkarten einstellen. Diese wird nun von dem Grafikchiphersteller und Partner Nvidia übernommen. Elsa will sich nun auf die Distribution spezialisieren, weswegen man sich die Exklusivrechte an Nvidia-Produkten im Workstation-Bereich sichern konnte. Elsa zieht sich aus dem Grafikkartensegment zurück, da dieser Unternehmenszweig im Vergleich zum boomenden Netzwerk- und Communications-Segment nicht erfolgreich war. Dies wurde aus den kürzlich veröffentlichten Halbjahreszahlen deutlich. Bei einem Umsatzzuwachs von 110 Prozent musste Elsa doch Verluste hinnehmen."

"Hevenyészet" fordításban [Thx Greg]:

"Az ELSA német grafikus kártyákat előállító cég néhány kártyának a fejlesztését be fogja szüntetni. Ezt a munkát a NVIDIA nevű grafikus chip előállító partnercég fogja átvenni. Az ELSA mostantól a disztibúcióval akar foglalkozni, mivel sikerült biztosítania az exkluzív jogokat a NVIDIA termékekkel kapcsolatban a workstation területen. ELSA visszavonul a grafikus kártya szegmensből, mivel ez a vállalkozási ágazat a virágzó hálózati- és kommunikációs ágazathoz képest nem volt sikeres. Ez a nemrég nyilvánosságra hozott félévi adatokból vált nyilvánvalóvá. Egy 110 százalékos forgalomnövekedés mellett az ELSA-nak veszteségeket kellett elfogadnia."

Mint tudjuk, Tom néhány múltbéli melléfogása miatt nem számít a leghitelesebb hírforrásnak a neten, ugyanakkor viszont tény, hogy jó kapcsolatai vannak, ráadásul német akárcsak az ELSA maga.
Mindenesetre a hír inkább a felvásárlás tényét hivatott igazolni.

Természetesen az ELSA nem hagyta annyiban a Tom's Hardware kijelentéseit, mert már másnap landolt a szerkesztőségi levelező listánkon az ELSA hírsite-ok számára postázott sajtóanyaga, a rendkívül hangzatos "ELSA is NOT planning to pull out of the Graphics card business" (az ELSA nem tervezi kivonulását a grafikus kártyák piacáról) címmel ellátva.

A címet látva szinte végig sem olvastam a sajtóanyagot, rögtön nyugtázván Tom csunya melléfogását. Pedig hiba lett volna nem elolvasni! A levél ugyanis tipikusan egy olyan magyarázkodás, amely hemzseg az ellentmondásoktól, és nyilvánvaló célja az ügy eltusolása. A HWSW "angol nyelvű esztétája", Erasmus kissé ironikusan úgy fogalmazott, hogy "szerintem ez akkora rizsa, hogy ezt nem lehet normálisan lefordítani". (itt olvasható a hír magyar verziója, illetve az ELSA által küldött eredeti levél az angolul jobban tudóknak.)

A sajtóanyag gyakorlatilag nem más, mint beteges ismételgetése a júliusi ELSA-NVIDIA megállapodás PR szövegének.
Viszont a sajtóközleménynek volt egy nagyon "fájdalamas", addig nem is ismert részlete: "In the consumer market, ELSA will however no longer manufacture the board.". Igen..., az ELSA a fogyasztói piacra nem gyárt több kártyát, a jól ismert Gladiac széria sorsa bizonytalanba fordult. Mindez azért meglepő, mert az ELSA és az NVIDIA az eddig kiadott közös sajtóközleményekben csupán a workstation piacra szóló megállapodásról beszélt, ezzel szemben itt világosan látható, hogy az ELSA a TELJES gyártókapacitását átadta az NVIDIA-nak. Én kissé nevetségesnek találom, hogy mindezt a sorok között olvasva kell kihámoznunk, és nem pedig egy hivatalos, tényszerű sajtóközleményből.

[oldal:A válasz?]

Az eddig felsoroltak alapján nem lehet bizonyosan megmondani, hogy az ELSA eladta, vagy bizonyos jutalékért (royalty) és a kizárólagos disztribúciós jogokért bocsátotta az NVIDIA részére a teljes gyártókapacitását.

Sajnos még mindig nem teljes a kép, hogy pontosan mi az NVIDIA terve az ügylettel. Ugyanakkor sokat sejtet az a tény, hogy GeForce2 GTS Ultra-ra épülő kártyát már csupán a Creative és a Hercules jelentett be. ASUS és a Leadtek (meg a többiek) már nincs ott a sorban... Talán a 3dfx-hez hasonló a törekvés, miszerint az NVIDIA gyártaná a saját kártyáit? Nem tudni. Mint ahogyan azt sem, hogy mi lesz az ELSA gamer és otthoni kártyák sorsa.

Tovább bonyolítván a dolgot, elmesélek egy érdekes történetet. Egy hónappal ezelőtt a szerkesztőségben járt egy NVIDIA "referencia-design"-ra épülő tesztkártya (ergo NVIDIA kártya). Miután beraktuk a gépbe kiderült, hogy valójában egy ELSA gyártmánnyal van dolgunk. Még egy érdekesség: Magyarországon gyártották! No comment...

A cikk végén már közel 4 órája ülök. Több órás böngészésen vagyok túl, de még mindig zavaros az egész. Az cikk első, bétás befejezésében 6 vagy 7 lehetséges verziót írtam le arra vonatkozóan, hogy mi is van a háttérben - az olvasóra bízván a megfejtést. Végül úgy döntöttem, hogy maradok a Górcső "hagyományainál" és jóslásokba bocsátkozom.

Az alábbi két verziót tartom lehetségesnek:

  • Az NVIDIA megvette az ELSA teljes gyártókapacitását, a dobozos kártyákat (nem OEM) viszont ELSA néven értékesítik továbbra is. Az NVIDIA-nak az OEM piacra (notebook-ok, brand gépek, munkaállomások) történő belépéshez szükséges a saját, kizárólagos gyártókapacitás, ugyanis így az ATi-val hatékonyabban tudja felvenni a versenyt. Az NVIDIA rádöbbent, hogy az OEM piac egy olyan csábító húsosfazék számára , mint az AMD-nek a vállalti nagygépek, szerverek piaca. :)
    Természetesen konzumer (gamer, otthoni) kártyák gyártásához továbbra is szállít chipet néhány gyártóknak. A preferált gyártókat limitálja, hogy az ELSA-nak segítsen a disztribúcióban.

  • Az ELSA kapacitását teljes egészében az NVIDIA használja valamilyen kompenzációs konstrukcióban. Az ELSA-nak ez rendkívül kényelmes, mert így a - hálózati- és kommunikációs ágazathoz képes - csekény nyereséget hozó grafikus kártya üzletág terhe lekerült a válláról. A többi dolog teljesen azonos az előző ponttal.

Természetesen még számtalan lehetőség van, de ez tűnik a legkézenfekvőbbnek. Ugyanakkor még az is előfordulhat, hogy az ELSA nevet csupán modemeken és egyebeken láthatjuk viszont, hasonlóan a Diamond-hoz.
Speciel nekem mindegy, mert én egy bizonyos kanadai márkáért szorítok...

Örömmel veszek minden olvasói véleményt. (enolagay@hwsw.hu)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.