Szerző: Kovács Attila

1999. december 6. 00:00

Mit is bír egy G400MAX???

Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan tesztet olvastam erről a prominens kártyáról, de minden alkalommal sajnálattal kellett konstatálnom, hogy nem esett túl sok szó a kártya túlhúzhatóságáról. Az előző héten végre hozzájutottam egy Matrox Millennium G400MAX-hoz, majd a szokásos rövid install után neki is álltam a kártya húzásához. Be kell valljam, hogy igen nagy reményeket fűztem a kártyához, amire jó alapot adott, hogy a sima 32MB-os G400-as kártyák tekintélyes százaléka 150/200-as órajelen is stabilnak bizonyult. Az első dolog amit leírnák, hogy a MAX alapértelmezett órajele 150/200! Ezt azért tartom fontosnak leszögezni, mivel a Matrox a kártyái specifikációit csak az utolsó pillanatban jelenti be, ezért a köztudatba még a nyár elején kiszivárgott 166/200-as órajel rögzült. A túlhúzás sikeres elvégzéséhez csupán egy Q3teszre vagy demora, és egy túlhajtó programra van szükségünk. Erre a célra a PowerStrip /GX Performance Tuner-jét használtam a rendkívül egyszerű használata miatt. A továbbiakban megpróbálom a cikket nem csak a MAX túlhúzásának leírására szűkíteni, hanem a kezdőbb felhasználóknak is útmutatást adni, amolyan overlocking guide formában. [oldal:Nézzük lépésről - lépésre]

Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan tesztet olvastam erről a prominens kártyáról, de minden alkalommal sajnálattal kellett konstatálnom, hogy nem esett túl sok szó a kártya túlhúzhatóságáról. Az előző héten végre hozzájutottam egy Matrox Millennium G400MAX-hoz, majd a szokásos rövid install után neki is álltam a kártya húzásához. Be kell valljam, hogy igen nagy reményeket fűztem a kártyához, amire jó alapot adott, hogy a sima 32MB-os G400-as kártyák tekintélyes százaléka 150/200-as órajelen is stabilnak bizonyult. Az első dolog amit leírnák, hogy a MAX alapértelmezett órajele 150/200! Ezt azért tartom fontosnak leszögezni, mivel a Matrox a kártyái specifikációit csak az utolsó pillanatban jelenti be, ezért a köztudatba még a nyár elején kiszivárgott 166/200-as órajel rögzült. A túlhúzás sikeres elvégzéséhez csupán egy Q3teszre vagy demora, és egy túlhajtó programra van szükségünk. Erre a célra a PowerStrip /GX Performance Tuner-jét használtam a rendkívül egyszerű használata miatt. A továbbiakban megpróbálom a cikket nem csak a MAX túlhúzásának leírására szűkíteni, hanem a kezdőbb felhasználóknak is útmutatást adni, amolyan "overlocking guide" formában.

[oldal:Nézzük lépésről - lépésre]

  • A legfontosabb: túlhúzást mindenki csak a saját felelőségére végezhet! Az ebből adódó károkért sem a gyártó, sem a forgalmazó nem felelős.
  • Az első dolgunk, annak a kritikus chip órajelnek a megtalálása, ahol a kártya elkezd szemetelni. A szemetelés a túlzott túlhajtás első jele, ami abban nyilvánul meg, hogy bizonyos pixelek rendhagyó szinben jelennek meg. Szélsőséges esetben a szemetelés már nem is jó szó, mert ilyenkor teljesen szétcsúszik a kártya képe, a textúrák torzulnak, a kép elmosódik. Vizuális típusú olvasóknak két képet is mellékeltem.

Mivel a G400-as kártyák chipjének és memóriájának órajele egymás függvényei, ezért senki ne lepődjön meg, ha a Performance Tuner chip órajel (engine clock) csúszkájának vátoztatásával a memória csúszkája is dinamikusan mozog.

  • A saját receptem a túlhúzásra a következő: a G400-as engine-nek az órajelét kis lépésekben 3Mhz-ekkel emelgetem, miközben minden lépés után 20-25 percet intenzíven timedemozok. Ha a szemetelés ennyi idő múltán sem jelentkezik, akkor 90 százalék biztos, hogy már nem is fog. A folyamatos timedemo lejátszást pedig az alábbi módon oldottam meg:
set D1 "demo demo001; set nextdemo vstr D1"
vstr D1

Ezt a két sort másoljuk be a wordpadra, és mentsük el overlock.cfg (vagy akármi) néven. Ezt a filet másoljuk be a Quake3 demoq3 (vagy baseq3) nevű könyvtárába. A konfig filet a konzolon tudjuk aktiválni az exec overlock.cfg paranccsal. Ezután már maguktól pörögnek a demók...

[oldal:...és az utolsó lépések]

  • Ha elértük az első órajelet, ahol a kártya szemetelni kezd, akkor elkezdhetjük 1MHz-es lépésekkel csökkenteni az engine órajelét (természetesen minden ciklus után timedemozunk). A nálam lévő MAX 168/224-en kezdett szemetelni. Ha meg van az első olyan engine órajel, ahol a szemetelés megszűnik, akkor átállunk 2-3 órás timedemozási ciklusokra. Erre azért van szükség, mert a továbbiakban ezen az órajelen fogjuk üzemeltetni a kártyát, és 100 százalékos biztonsággal csak egy ilyen kiadós teszt után jelenthetjük ki, hogy stabil a kártya. Sajnos nálam egy óra elteltével 167/223-on és 166/222-ön is jelenkezett a szemetelés jelensége, és csak 165/220-on mutatkozott stabilnak a kártya. Természetesen extra hűtéssel ennél magasabb órajel is elérhető. Tapasztalataim szerint ilyen magas órajelen a chip hátlapján jelentkezik igen intenzív hőképződés, ami elvonásával plusz 2-3 MHz-cel is emelhető az engine órajele. Érdekességként egjegyzem, hogy ez az intenzív hátlap melegedés a túlhúzott TNT2ultrákra különösen jellemző.
165/220...ez egy igen magas órajel. Ezzel a Matrox ismét bizonyította, hogy ebben sem marad le legnagyobb vetélytársától a TNT2ultrától. Még megjegyezném, hogy a Performance Tuner által beállítható maximális 170/225-ös órajelen sem fagyott le a kártya, csak igen erősen szemetelt.

Enolagay

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról