Szerző: surmo

2000. április 5. 00:00

A linux alapjai II.

A linux leginkább kiváló szerver tulajdonságai miatt híres, azonban nem ez az a jellemzője, ami új híveket szerezhet neki a szórakozni (is) vágyó felhasználók körében. Kétségtelenül a legnagyobb - talán egyetlen - hátránya jelenleg a rendelkezésre álló desktop alkalmazások Windows-éhoz viszonyított kis száma. Szerencsére ez a hézag rohamléptekkel csökken, és az operációs rendszer adottságai miatt a lehetőségek legalább olyan jók a könnyen kezelhető, szép, és ugyanakkor hatékony programok kifejlesztésére. A linux eredetileg szöveges felhasználói felülete, bár nagyon alkalmas az operációs rendszer kezelésére, nem a legvonzóbb a felhasználóbarátság szempontjából. Az általában Unixok körében használt, és folyamatosan javítás, bővítés alatt álló X Window System (röviden: X) nevet viselő grafikus felület, amely képességeiben, hatékonyságában és konfigurálhatóságában messze meghaladja a Windows legszebb álmait is, szerencsére azonban működik és elérhető linux alatt is, sőt, a mostani disztribúciók már mind szerves részükként tartalmazzák. Érdeklődőbbek nézelődjenek például az e.themes.org vagy a wm.themes.org házatáján, gyors elrettentésül álljon itt saját desktopom kicsit régebbi változata:


Mint gyakorlatilag minden a linuxban, az X is a szerver-kliens modellen alapul: az X szerver az, ami a grafikus képernyőt kezeli, és az alkalmazások ezzel a szerverrel kommunikálnak, az ő segítségével nyitják meg ablakaikat a képernyőre. Általában a szerver és az egyéb programok ugyanazon a gépen futnak, így a modellnek nincs túl nagy jelentősége, azonban a lehetőség adott arra, hogy tetszőleges gépen futtatott program a például a saját képernyőnkön jelenjen meg, legyen az mondjuk egy Netscape Navigator egy másik gépről indítva, az egyetlen feltétel, hogy a hálózati összeköttetés meglegyen.

[oldal:A desktop változatai]

A grafikus rendszer egyik legfontosabb eleme az ablakkezelő, a window manager. Ez az a háttérben futó program, ami az ablakok elhelyezéséért, mozgatásáért, bekeretezéséért, ikonizálásáért és hasonló dolgaiért felelős. A Windows-ban ennek nem nagyon van megfelelője, hiányát észlelhetjük akkor, amikor valami várakozik és mi a homokórát nézzük: ekkor az ablakot nem tudjuk mozgatni sem. Ablakkezelőből sokfajta létezik, ez felelős leginkább a desktop kinézetéért; vannak olyanok, amelyek egy nagyteljesítményű Unix gép érzetét keltik, mások azt hitetik el velünk, hogy egy Mac, esetleg Amiga előtt ülünk, de nem kell elszakadni az ismerttől :) sem (fvwm95 ablakkezelő):


A grafikus felület jelenlegi állapotában azonban már ehhez képest is továbbfejlődött: kialakult két ág, a Gnome és a K Desktop Environment, amelyek egy egységes felhasználói felületet nyújtanak saját vagy kompatibilis ablakkezelővel, saját alkalmazásokkal és konfiguráló segédprogramokkal. A leggyakrabban használt ablakkezelők a WindowMaker, az Afterstep és minden idők legelvetemültebbje, az Enlightenment. Hogy ki melyiket választja, az ízlés dolga, semmi megkötés nincs, természetesen valamennyi modern ablakkezelő a szokásos megjelenítésen kívül sok egyéb kényelmi funkciót is nyújt.

[oldal:..és amiket használni lehet]

Mára szinte teljes körűvé vált a felhasználói programok palettája. Van sokféle MP3-lejátszó, közülük a legismertebb az X Multimedia System, melyre winamp skineket húzhatunk; számos képnézegető, például az XV vagy a GQview, és ott a The Gimp, a híres sokfunkciós rajzolóprogram. Az itt felsoroltak mindegyike teljesen ingyenes, így (végre :)) anyagi kiadások nélkül élvezhetjük a legális programok áradatát.

Frissítés: Kemecsei Solt hívta fel a figyelmemet az alábbi tévedésre az első cikkben, a kék képernyő hiányáról: "Igenis megvan ez a képernyő is, a KDE screensaver-ei közt. :-)))"
Elnézést a tévedésért. 8) Akinek tehát hiányzik, az erős akarattal linuxban is viszonláthatja.

Folyt. köv.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.