:

Szerző: Kovács Attila

2000. szeptember 29. 20:24

Amit a Matrox G450-ről tudni érdemes

Szeptember 5.-én világszerte napvilágot láttak a Matrox G450 tesztek illetve ismertetők. Vajon ez az új kártya a Matroxtól pontosan melyik vásárlóréteget célozza meg? Csak az üzleti felhasználók érdeklődését fogja felkelteni ez az új termék(skála) vagy esetleg a játékosok is kedvüket lelik majd benne? Erre keressük a választ ebben a rövid cikkben.

Amikor több mint egy éve kijött a Matrox G400 sokan ámuldozva vizsgálták a teszteket és az abban leírtakat. Sokunk nehezen hitte el (és hiszi el még most is), hogy ez az út is járható és nem csak a végtelenül nagy teljesítmény után való loholás az egyetlen esély a videokártya-iparban a talpon maradásra. Sokan már akkor leírták a G400-at, mivel a Matrox rossz szokásához híven nem volt képes olyan driverekkel ellátni a kártyát, ami megfelelően meghajtotta volna az akkor még gyerekcipőben járó csöppséget. Akkoriban főképp az OpenGL tesztekben szerepelt siralmasan a kártya és ennek következétben az összehasonlításokban inkább az NVIDA TNT2-es grafikus processzorral szerelt kártyákat választották tesztgyőztesnek.

Azóta eltelt több mint egy év. A Matrox driverei beértek és a kezdeti nehézségek szertefoszlottak. Időközben kijött egy, a játékokra optimalizált OpenGL driver illetve egyre több program kezdte támogatni a G400 még most is unikumnak számító képességeit. Gondljunk itt a DualHead vagy az Environment Mapped Bump Mapping támogatásra. Sokan szkeptikusak voltak és nem hitték, hogy a Matrox képes lesz olyan mértékben beindítani a marketing-gépezetét, hogy a nagy cégek mind letegyék voksukat emellett a két technológiai újítás mellett...

Ez alatt az egy év alatt a Matrox G400-as kártyái több száz díjat nyertek világszerte és ráadásul a legtöbb magára valamit is adó számítástechnikai kiadvány ezt a kártyát választotta az év videokártyájának. Ezen felül a legtöbb nagy számítógépgyártó Matrox G400-al szerelt gépeket kezdett el árusítani, ami még nem lenne érdekes, mivel sok cég gyárt OEM kártyákat, de ezek a számítógépgyártók (Hewlett Packard, Compaq, Dell, IBM és még lehetne sorolni) általában a "legbikább" gépeikbe szerelték ezt a videokártyát.

Végső soron elmondhatjuk azt, hogy a Matrox G400 sorsát erőteljesen befolyásoló OEM piac a chip életpályájának vegső szakaszát is meg fogja határozni, ugyanis ennek a videokártyának az egyik utolsó változatát a Matrox egyértelműen ezeknek a cégeknek "dedikálja". Ezzel el is érkeztünk a Matrox G450-hez, ahhoz a kártyához, melyet most szerte a világon sokan szidnak, sokan dícsérnek, de senki sem tudja igazából, hogy miért is szidja, miért is dícséri...

[oldal:Egy kis körkép]

Amikor a Matrox nyilvánosság elé tárta a G450 specifikációit senki sem lepődött meg igazán: egy G400 köszönt vissza a dokumentációkból picit megfűszerezve egy-két újítással. A legfontosabb változás a "Vanilla G400"-hoz képest az volt, hogy a Matrox áttért 0,18 mikronos gyártástechnológiára és ennek köszönhetően lehetőségük nyílt mindent egy chipbe integrálni. A 0,18 mikronos technológiára való áttérés egy nagyon költséghatékony megoldás, mivel ennek köszönhetően kevesebb szilícium felhasználásával tudják elérni ugyan azt a "hatást", ráadásul az integrálásnak köszönhetően a kártyán található chip(ek) tokozási költsége is csökkent. A Matrox a G450-et az eredeti G400 áránál olcsóbban tudta piacra dobni. Ez azért fontos tényező, mivel a G450-et a Matrox főképp OEM-eknek és üzleti felhasználóknak kínálja (bár a G450 dobozán a 3D játékosokat is csábítják a kártya megvételére) és általában ezek a felhasználók szeretik az olcsó, de jól bevált dolgokat. Hát a G450 egy ilyen termék lett: olcsó, de már bizonyított technológiát használó kártya.

A G450-nel a Matrox tehát az üzleti felhasználókat célozza meg. Ez egy olyan területe a videokártya-iparnak, ahol két cég van igazán otthon: az egyik a Matrox, a másik az ATi. A Matrox általában minőségibb, és jobb telejsítmény nyújtó termékeket készített az OEM piac felső kategóriájába, míg az ATi az olcsó de integrált megoldásokat részesítette előnyben. Ezzel nagyjából le is fedték az OEM piac ezen területét. Természetesen sok más cég is próbált betörni erre a piacra (S3, NVIDIA, 3dfX), de igazából eddig egyiknek sem sikerült. Vajon miért? Szerény véleményem szerint az ár és a név miatt. Pl itt van az NVIDIA amely a GeForce2 MX chipjével nem titkoltan az OEM piac üzleti szféráját szeretné megcélozni, de az erre a chipre épülő kártyák még mindig drágák. Az S3 olcsó megoldásokat kínált, de a támogatottság és a "megbízhatóságot jelentő név" hiányában nem volt túl sok esélye betörni erre a picit "begyepesedett" piacra. Nézzük a 3dfx-et: hát ez a cég egy nehéz kérdés, ők sok mindent akartak, de sajnos egyelőre nagyon sok minden nem jött be nekik...
Vissztérve a Matrox G450-re: ez egy olcsó integrált megoldás, amely ráadásul nagyon sok mindent tud és mögötte egy több mint húsz éves cég áll olyan névvel, mely a számítástechnika sok területén (videokártyák, digitális videoeditáló eszközök, hálózati termékek, stb...) nagyon jól cseng. Kérdem én: kell ennél több?

[oldal:G450 chip]

Amit már sokan tudnak erről a grafikus processzorról az az, hogy 0,18 mikronos technológiával készül és egy integrált megoldást nyújt, de vajon ezen felül történt-e más változás is a G400-hoz képest?
Azt kell mondjam, hogy nagyon sok változás történt. Először is nézzük a G450 chipjébe integrált kütyüket:
  • Az elsődleges RAMDAC-ot eddig is a grafikus processzorban találhatuk meg, de most már a G450-ben 360Mhz-en fut (ugyanúgy mint a G400MAX-ban), aminek köszönetően akár 2048x1536 képpontos felbonást is tudunk 85Hz-es képfrissítés mellett használni.
  • A Másodlagos RAMDAC most már 200Mhz-es sebességen "ketyeg" és ez is a a grafikus chipben kapott helyet. A 200Mhz-es sebességnek köszönhet?en most már nem 1280x1024@60Hz a legnagyobb felbontás, amit a második képernyőn el tudunk érni hanem 1600x1200@85Hz. A TVO chipet is a grafikus processzorba integrálták. Ez a chip felelős a második monitoron használható TV készülék "meghajtásáért". Ezen felül mind a két CRT áramkört is a G450-be integrálva találhatjuk meg, ami a chip DualHead képességeiért felelős. Még itt említeném meg, hogy a Matrox G450-nek nem lesz SingleHead azaz egy monitorkimenettel rendelkező változata.
  • A G450-ben még egy Integrált Digitális Laposképernyőt kezelő áramkör (TDMS transmiter) is található. Ennek az áramkörnek köszönhetően a Matrox G450-hez akár két darab Digitális katódsugárcsöves monitort, vagy laposképernyőt is lehet csatalkoztatni.
Ezeken a változtatásokon felül még egy nagy különbséggel találkozhatunk a G400 és a G450 összehasonlítása közben: a G450 memóriabusz sávszéleségét 64bitesre redukálták, viszont ezzel egyidőben a memóriákat DDR-esre cserélték. Ennek mi értelme volt? Egyszerű: a 64 bit megspórolásával legalább 64 lábbal kevesebb kell a grafikus processzorra. Ezzel is csökkenteni tudják a gyártás költségeit, mivel kisebb tokozás is elég a grafikus processzornak. Persze most mondhatjuk azt, hogy amit nyernek a vámon, elvesztik a réven, mivel így DDR memóriákat kell alkalmazni (annak érdekében, hogy ugyan azt a teljesítményt érjék el, mint a G400 esetében), ami viszont drágább, mint a sima SDR-es memóriák. Igen ez igaz, de valószínűleg az elkövektező egy éveben (azaz a G450 várható életciklusa alatt) a SDR memóriák ki fognak "kopni", ugyanis szinte minden videokártya-gyártó DDR memóriákat fog használni illetve nemsokára megjelennek a DDR memóriákat támogató alaplapok, amiknek az elterjedése még lejebb fogja nyomni a DDR RAM árakat. Még egy dolgot megjegyeznék: ez nem azt jelenti, hogy a G450 nem 256bites DualBust használ, ugyanis annak semmi köze sincs a memória sávszélességhez: a DualBus a chipen belüli kommunikációról "szól", tehát a G450-ben is 256bit-es DualBus található.

[oldal:Végszó, azaz milyen jövő áll a G450 előtt?]

A G450 egy jó termék lett. Bár sokan azt hittük, hogy a játékosoknak is kedvezni fog a Matrox ezzel a "töltelékkártyával", de végül nem ez lett. A Matrox egy nagyon jó üzleti felhasználásra szánt kártyát hozott ki, ami ráadásul még szórakozásra is használható. Sajnos sokan hiú reményeket tápláltunk ez iránt a termék iránt és félve ugyan de meg-meg említettük a 400-500MTexel-es kitöltési sebességet illetve a hardveresen támogatott T&L lehetőségét is. Ezek az emberek valószínűleg nagyot csalódtak a G450-ben.

Ha körbenézünk az Interneten akkor láthatjuk, hogy mindenki az NVIDIA GeForce2 MX-szel hasonlítja össze a G450-et, pedig ez a két kártya közel sem ugyanaz a kategória. Az egyik a költségérzékeny játékosoknak szánt megoldás, a másik pedig a költségérzékeny üzleti felhasználóknak kitalált termék. Rádadásul a Matrox általában egy chipre nem csak egy videokártyát, hanem egy egész termékskálát szokott építeni. Vajon a G450-ből is lesz picit felturbózott MAX, esetleg 64Mb-os változat? A Matrox Marvel G450 eTV már kijött, viszont egy vállalati piacra szánt kártyát nem fognak az egekbe húzni a teljesítmény szempontjából, szóval a G450MAX megjelenésére szerintem nem szabad mérget venni. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a Matrox ezt a lovat is addig fogja futtatni amíg csak egy kis haszna is származik belőle, tehát a G450-es termékvonal is legalább egy évig megtalálható lesz a Matrox termékpalettáján, így ez a kártya fogja képviselni a Matrox low-end kategóriáját az elkövetkezendő egy évben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.