:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 8. 12:07

Új néven és új formában folytatja pályafutását a Microsoft eredetiséget ellenőrző eszköze

Átnevezi, egyben kis mértékben átalakítja a Windows 7-be és a Vistába épített eredetiség-ellenőrző eszközét a Microsoft. A 2005-ben bevezetett Windows Geniune Advantage (magyarul Eredeti Windows -- valódi előny) program révén a kalózmásolatok száma jelentős mértékben visszaszorult, a rendszer olykor nehézkes működése kapcsán azonban több, egyébként érvényes licenccel rendelkező felhasználó is aggályát fejezte ki.

[HWSW] A Microsoft szerint az utód, a Windows Activation Technologies (WAT) éppen ezért elsősorban olyan újításokat tartalmaz majd, melyek a \"felhasználói élményt\" hivatottak növelni. Így elsősorban változik majd az a gyakorlat, mely az aktiválásra figyelmezteti a felhasználót. A jelenlegi rendszert főként ezzel, pontosabban a figyelmeztetőablak működésével kapcsolatban érte kritika.

A Vista esetében ha az operációs rendszert nem aktiválják, akkor a türelmi idő lejártáig a rendszer egy bizonyos időközönként felbukkanó figyelmeztetőablakkal igyekszik emlékeztetni a felhasználót a folyamat szükségességére. Ez az ablak két lehetőséget kínál fel: az azonnali aktiválási lehetőség mellett megjelenő másik opció a későbbi figyelmeztetés, ez azonban az ablak felbukkanása után eltelt 15. másodpercben érhető el.

A szoftvercégnél elismerik, hogy a nem túl informatív figyelmeztetőablak kapcsán több felhasználó nem értette, miért kell, vagy miért érdemes azonnal aktiválni az operációs rendszert, illetve számos olyan visszajelzés érkezett a céghez, mely a másik opcióhoz kötődő 15 másodperces várakozási időt kifogásolta. A Windows 7-től kezdődően -- illetve a szoftver frissítése után várhatóan a Vistánál is -- a várakozási idő megszűnik majd, ugyanakkor az operációs rendszer a későbbi figyelmeztetés opció választása esetén egy újabb párbeszédablakkal hívja majd fel a felhasználók figyelmét az aktiválás fontosságára és annak előnyeire.

A Microsoft szerint a fontosabb frissítések megjelenésekor is aktív WGA bevezetése bár jelentősen hozzájárult az illegális Windows-kópiák használatának visszaszorításához, a szoftvercég tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a telepített Windowsok közel harmada illegális licenccel került a gépre, ráadásul erről adott esetben mit sem tud a felhasználó. A WGA kommunikációja során, illetve a program felépítésével a Microsoft mindvégig kínosan igyekezett ügyelni rá, hogy az illegális kópiákat használókat ne minősítsék automatikusan szoftverkalózoknak, a márkanév leváltása azonban arra enged következtetni, hogy a régi rendszerrel kevésbé sikerült ezt az imázst fenntartani.

A Windows Geniune Advantage ettől függetlenül tovább él majd a Windows XP-nél, így a Windows Activation Technologies csak a Vistánál és a Windows 7-nél jelenik meg, és bár a két platform alapvetően ugyanazt a célt szolgálja, felépítésük és kódjuk mégis lényegesen eltér egymástól. A Microsoft éppen márciusban frissítette a WGA ellenőrzési rutinját Windows XP alatt, az új adatbázis alapján így több olyan, közkézen forgó kalózkópia is lebukott, melyek korábban átmentek az eredetiséget ellenőrző teszten.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.