Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Androidos netbookon dolgozik a Dell

Bodnár Ádám, 2009. május 07. 10:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Google Android platformra épülő netbookon dolgozik a Dell, erre enged legalábbis következtetni a Bsquare nevű amerikai szoftvercég tegnap kiadott közleménye, amelyben a vállalat azt állítja, portolta az Adobe Flash-t a Dell androidos netbookjára. A szóban forgó közleményt azóta eltávolították a cég weboldaláról, a Bsquare szóvivője szerint az anyag tévedésből jelent meg.

[HWSW] A Wall Street Journal tűzhöz közeli forrásai is arról számolnak be, a Dell egy Androidot futtató netbookon, illetve internetezésre szánt mobil eszközön (MID) dolgozik. A vállalat szóvivője a neves üzleti lapnak mindössze annyit mondott, a cég folyamatosan teszteli a legújabb technológiákat. A nagy PC-gyártók lényegében kivétel nélkül kísérleteznek az Androiddal zárt ajtók mögött, a HP mellett az Acer és az Asus is vizsgálja annak lehetőségét, hogy Android-alapú termékekkel lépjenek piacra. Nem lenne meglepő, ha a június eleji tajvani Computexen több androidos készüléket is bejelentenének a cégek.

Az Androidot eredetileg okostelefonok operációs rendszerének szánta a Google által vezetett Open Handset Alliance, de felépítése lehetővé teszi a használatát nagyobb eszközökön, akár MID-eken vagy netbookokon is. A felmérései szerint a ma eladott mini számítógépek több mint 90 százalékán Windows fut -- a Microsoft álláspontja szerint azért, mert a felhasználók idővel rájöttek, hogy a könnyen kezelhető Linuxon nem működnek a jól megszokott szoftverek. A netbookok ugyanakkor meglehetősen szerény profitot termelnek a gyártóknak, így egyre több cég próbál itt-ott lefaragni a költségekből, ezzel együtt némelyiknél újra felmerül valamilyen ingyenes, a Windows alternatíváját képező operációs rendszer használata.

Az év elején Barcelonában rendezett Mobile World Congress rendezvényen több gyártó is demózott Androiddal, köztük az NVIDIA és a Freescale is. E két vállalat azt mutatta be, hogy saját, ARM-alapú hardverplatformján is fut a Google operációs rendszere. Egy ARM processzor használatával a netbookok gyártási költsége és fogyasztása is kisebb lehet a jelenlegi Atom-alapú modellekénél, ezért az ARM-Android kombináció különösen vonzó a gyártók számára.

Bár az érdeklődés nagy, egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy miként válhat be az Android netbookplatformként. A jelenleg még meglehetősen szerény támogatottságú, minimális piaci részesedéssel bíró operációs rendszer ugyan ingyenes, akárcsak a legtöbb hozzá készült alkalmazás, de a platform alapvetően ugyanazzal a hátránnyal küzd, mint a Linux: a megszokott windowsos alkalmazások nem futnak rajta.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.