Szerző: Koi Tamás

2009. május 4. 16:22

EU: itt az ideje, hogy az internet elszakadjon az Egyesült Államoktól

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) független működését szeretné kiharcolni az Európai Unió infotársadalmi biztosa, Viviane Reding. A legfelsőbb szintű domaineket szabályozó szervezet jelenleg az amerikai Kereskedelmi Minisztérium égisze alatt működik, a kormányzattal kötött hároméves megállapodás azonban szeptember végén lejár, ami új esélyt ad a világ nagyhatalmainak, így köztük az EU-nak arra, hogy nemzetközi irányítás alá vonják.

\"Ez megnyitja az utat az ICANN teljes privatizációja előtt, egyben felveti a kérdést, hogy október elsejétől kinek feleljen majd a szervezet\" -- áll Reding mai nyilatkozatában. A politikusnő az Egyesült Államok elnökéhez, Barack Obamához intézett felhívásában arra figyelmeztet, hogy az ICANN egy a jelenleginél rugalmasabb, számonkérhető és demokratikusabb nemzetközi szervezetté kell váljon a jövőben.

\"Hosszú távon nem védhető az a helyzet, hogy az internet egy százmilliókat érintő tulajdonságát egyetlen állam kormányához kötődő szervezet felügyelje és szabályozza\" -- emelte ki Reding, aki úgy látja, hogy az ICANN működését egy független bírálószervezetnek, valamint egy az internet nemzetközi felügyeletére és szabályozására létrehozott, különböző nemzetek delegáltjaiból álló szervnek kellene ellátnia.

Az internetes \"G12\"-be az összes kontinensről delegálhatnának küldötteket a tagállamok, így Észak-Amerikából, Dél-Amerikából, Európából és Afrikából kettő-kettő, Ázsiából és Ausztráliából pedig három-három küldött érkezhetne. Az ICANN elnöke is tagja lehetne a bizottságnak, de nem rendelkezne szavazati joggal.

Az ICANN székháza Marina Del Rey-ben: nem védhető pozíció

Az 1998-ban létrehozott, nonprofit szervezetként működő ICANN működése kapcsán korábban több kétely és probléma is felmerült. Így egyebek közt a szervezet néhány éve jobboldali politikai nyomásra döntött úgy, hogy nem adja ki a szexoldalak üzemeltetői számára a .xxx legfelső szintű domaint, ugyanakkor az üzemeltető aggályai ellenére tavaly a legfelső szintű domainek liberalizációjáról döntött.

Az ICANN-t először 2003-ban próbálták nemzetközi befolyás alá vonni, az akkori elképzelések szerint a szervezetet az ENSZ egyik ügynöksége vonta volna felügyelete alá. A törekvést ugyanakkor nem támogatta a Bush-kormányzat, az ICANN ezért amerikai felügyelet alatt maradt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról