Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Másodpercenként hatmillió fényképet készít a világ leggyorsabb kamerája

Koi Tamás, 2009. május 04. 12:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Leginkább az orvostudományban és a sejtbiológiában vehetik hasznát annak a villámgyors kamerának, melyet egy amerikai egyetem kutatócsoportja fejlesztett ki. A világ leggyorsabb mozgókép-felvevője másodpercenként 6,1 millió fényképet készít, 440 milliárdod másodperces zársebességgel.

hirdetés
A Los Angeles-i Egyetem (UCLA) Henry Samueli (aki mellesleg a Broadcom technológiai igazgatója) nevét viselő mérnöki és alkalmazott tudományi tanszékének kutatói által létrehozott kamera nem tartalmaz hagyományos képérzékelőt, működésének alapját ehelyett a lézersugár, illetve annak visszaverődése adja. A tárgyról -- mikroszkopikus méretű életformákról, többnyire sejtekről -- visszaverődő infravörös fényimpulzust speciális technikával erősítik fel, ezzel együtt le is lassítják, hogy aztán a megfelelő berendezésekkel digitális jelekké lehessen alakítani azt.

A kutatók elképzelései szerint az új eljárást leginkább a klinikai vértesztek, az úgynevezett flow citometria, vagy áramlási citometria vizsgálatok során lehetne nagy hatékonysággal alkalmazni. A jelenlegi módszerekkel többnyire csak a sejtszámot, illetve a sejtméretet lehet vizsgálni a mintában, illetve mikroszkóp alatt egyszerre korlátozott mennyiségű mintával lehet dolgozni -- az új eljárás azonban lehetővé teszi, hogy a vérmintában található akár összes sejtről felvétel készüljön, mely a megfelelő vizsgálati rendszerrel összekötve alkalmasabb lehet az elváltozások kimutatására, így elsősorban a rákbetegségek idő előtti felfedezésére.

"Minimális esélye van annak, hogy ezeket a beteg sejteket a korai fázisban mikroszkóp alatt felfedezzék" -- nyilatkozta Bahram Jalali professzor, a kutatócsoport vezetője. "Ahhoz, hogy megtaláljunk egy ilyen sejtet -- ami lényegében egy tű a szénakazalban -- több milliárdos mintával kell dolgoznunk, tehát az egész szénakazlat át kell vizsgálni. Az áramlásban lévő sejtekről készült ultragyors kamerafelvétel alkalmas lehet erre a feladatra" -- tette hozzá a tudós.

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) és a Védemi Minisztérium által pénzelt kutatás egyelőre még meglehetősen kezdeti stádiumban jár -- a villámgyors kamera jelenleg mindössze háromezer pixeles képek készítésére képes. A kutatócsoport ugyanakkor a későbbiekben mind a képek méretét, mind a felvétel sebességét is tovább növelné, a cél egy olyan felvételi rendszer megalkotása, mely másodpercenként 100 millió fényképet készít.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!