Szerző: Koi Tamás

2009. május 4. 12:10

Másodpercenként hatmillió fényképet készít a világ leggyorsabb kamerája

Leginkább az orvostudományban és a sejtbiológiában vehetik hasznát annak a villámgyors kamerának, melyet egy amerikai egyetem kutatócsoportja fejlesztett ki. A világ leggyorsabb mozgókép-felvevője másodpercenként 6,1 millió fényképet készít, 440 milliárdod másodperces zársebességgel.

A Los Angeles-i Egyetem (UCLA) Henry Samueli (aki mellesleg a Broadcom technológiai igazgatója) nevét viselő mérnöki és alkalmazott tudományi tanszékének kutatói által létrehozott kamera nem tartalmaz hagyományos képérzékelőt, működésének alapját ehelyett a lézersugár, illetve annak visszaverődése adja. A tárgyról -- mikroszkopikus méretű életformákról, többnyire sejtekről -- visszaverődő infravörös fényimpulzust speciális technikával erősítik fel, ezzel együtt le is lassítják, hogy aztán a megfelelő berendezésekkel digitális jelekké lehessen alakítani azt.

A kutatók elképzelései szerint az új eljárást leginkább a klinikai vértesztek, az úgynevezett flow citometria, vagy áramlási citometria vizsgálatok során lehetne nagy hatékonysággal alkalmazni. A jelenlegi módszerekkel többnyire csak a sejtszámot, illetve a sejtméretet lehet vizsgálni a mintában, illetve mikroszkóp alatt egyszerre korlátozott mennyiségű mintával lehet dolgozni -- az új eljárás azonban lehetővé teszi, hogy a vérmintában található akár összes sejtről felvétel készüljön, mely a megfelelő vizsgálati rendszerrel összekötve alkalmasabb lehet az elváltozások kimutatására, így elsősorban a rákbetegségek idő előtti felfedezésére.

\"Minimális esélye van annak, hogy ezeket a beteg sejteket a korai fázisban mikroszkóp alatt felfedezzék\" -- nyilatkozta Bahram Jalali professzor, a kutatócsoport vezetője. \"Ahhoz, hogy megtaláljunk egy ilyen sejtet -- ami lényegében egy tű a szénakazalban -- több milliárdos mintával kell dolgoznunk, tehát az egész szénakazlat át kell vizsgálni. Az áramlásban lévő sejtekről készült ultragyors kamerafelvétel alkalmas lehet erre a feladatra\" -- tette hozzá a tudós.

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) és a Védemi Minisztérium által pénzelt kutatás egyelőre még meglehetősen kezdeti stádiumban jár -- a villámgyors kamera jelenleg mindössze háromezer pixeles képek készítésére képes. A kutatócsoport ugyanakkor a későbbiekben mind a képek méretét, mind a felvétel sebességét is tovább növelné, a cél egy olyan felvételi rendszer megalkotása, mely másodpercenként 100 millió fényképet készít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról