Szerző: Bizó Dániel

2009. április 30. 16:34

Szerveroldali alkalmazásvirtualizáció és élő migráció a Microsofttól is

Menedzsment és virtualizációs eszközök hadát jelentette be a Microsoft az éves Microsoft Management Summit alkalmával, melyek célja egy komplex, ugyanakkor rugalmas és egyszerűen felügyelhető IT-környezet kialakítása. A redmondi óriás ezzel számos területen felzárkózik riválisaihoz, és leginkább a VMware nyomába ered.

Az egyik legnagyobb újítás, hogy a Microsoft Application Virtualization, vagyis az App-V funkcionalitását kiterjesztik a szerveroldali alkalmazásokra is. Ez annyit tesz, hogy az olyan szerveralkalmazások, mint például az SQL Server vagy Exchange, kapnak egy sandboxot, akár más, szorosan kapcsolódó alkalmazásokkal közösen. Ez lényegében a Microsoft megoldása a virtuális célgépekre, vagyis a virtual appliance-re -- igaz, az operációs rendszert továbbra sem lehet nélkülözni, a Microsoft \"csomagjai\" nem futnak közvetlenül a hardveren. A virtual appliance egy olyan virtuális gép, melyet egy adott alkalmazás kiszolgálására készítettek fel. Eddig hasonló megoldás Linux-alapokon létezett, ahol egy minimális, kizárólag a szükséges modulokat és szolgáltatásokat kínáló operációs rendszermag szolgálta ki a rátelepített és felkonfigurált alkalmazásokat.

Az így virtualizált, specifikus virtuális alkalmazásképek könnyedén sokszorosíthatóak és mozgathatók, továbbá az operációs rendszerek képét is leegyszerűsíti, hiszen az alkalmazás többé nem integrálódik az operációs rendszerrel. Ez a megoldás desktopkörnyezetben is rendkívül hasznosnak bizonyulhat, a Microsoft App-V képes a becsomagolt alkalmazást egy szerverről áttölteni a kliensre, anélkül, hogy telepíteni kellene bármit is. Hasonló képességgel bír a VMware ThinApp is, mely nem csak virtualizált, távoli desktopkörnyezetben, de lokális fizikai gépeknél is hasznos, mivel ugyanúgy függetleníti az alkalmazásokat az operációs rendszertől.

Ahogyan azt már korábban a HWSW is megírta, a Windows Server 2008 R2-vel a Hpyer-V képessé válik a Live Migrationre, vagyis a virtuális gépek leállítás nélküli mozgatására. Ez a képesség kiemelten fontos a magas rendelkezésre állást megkövetelő rendszerek esetében, ugyanis a hardver vagy a VM alatt meghúzódó szoftverréteg karbantartása vagy problémás működése esetén sem kell egy pillanatra sem leállítani a VM-et. Ez a funkció a VMware vMotion megfelelője, de mozgatásra képes a Xen és a KVM virtualizációs technológia is.

Ezek a virtualizált alkalmazáscsomagok és az élő migráció olyan képességek, melyek alapvetőek a cloud computing víziójának megvalósításában. A Microsoft egyúttal ismét leszögezte, lehetővé kívánja tenni a magán- és nyilvános felhők közötti átjárást, akár automatizált, politikákkal vezérelt szabályok mentén, amire felkészítik majd a System Center Virtual Machine Managert. A Microsoft elképzelése szerint a szervezet saját rendszerének terheltsége függvényében lehetne hosting partnerek vagy a Microsoft Azure felhőjébe átmozgatni a feladatok futtatását, ahol azt automatizált módon mozgatják a megfelelő gazdagépre -- vagy éppenséggel visszaküldeni azt a szervezet saját gépére.

A fajsúlyosabb bejelentések közé tartozik még a System Center Online felügyeleti család első eleme, a Desktop Manager. A Desktop Manager lényegében egy távoli felügyeleti megoldás, melyet két év éles környezetekben történő tesztelést követően jelent be kereskedelmi termékként a Microsoft. Az eszköz a szokásos távoli menedzsment funkciókon (távoli vezérlés, patchelések, konfigurálás) felül többek közt nyilvántartást vezet a hardverekről és szoftverekről, jelentéseket készít a hibákról. A szolgáltatás átveszi a Windows Update helyét egy telepítendő frissítést követően, pontosabban átirányítja azt a System Center Online szerverére. A rendszergazdák akár csoportokban is kezelhetik a PC-ket, a jövőben pedig a szerverekre is kiterjed majd ez a felügyeleti képesség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról