Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 29. 12:23

A hosztolt virtuális desktopok és az outsourcing előnyeit egyesíti a BUDGET-IT

A recesszió nem hozta meg a közönséges PC-üzemeltetési szolgáltatások iránti igény látványos növekedését, az elérhető megtakarítás nem akkora, ami miatt a vállalatok tömegével szerveznék ki ezt a tevékenységet -- mondta el mai sajtótájékoztatóján Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

[HWSW] A recesszió nem hozta meg a közönséges PC-üzemeltetési szolgáltatások iránti igény látványos növekedését, az elérhető megtakarítás nem akkora, ami miatt a vállalatok tömegével szerveznék ki ezt a tevékenységet -- mondta el mai sajtótájékoztatóján Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Beruházás nélkül

Ezt felismerve a vállalat olyan konstrukciót dolgozott ki, amely a hosztolt virtuális desktopok (HVD) és az outsourcing előnyeit egyesíti, a cég reményei szerint ennek segítségével már olyan mértékű megtakarítás érhető el, amelyre ráharapnak az ügyfelek. A NAVIGATOR kínálatában megjelent BUDGET-IT lényegében egy hosztolt virtuális desktop szolgáltatás, amelyet az ügyfelek havidíjas konstrukcióban vehetnek igénybe.

A hosztolt virtuális desktopok használata ehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhol, bármikor elérhessék az általuk használt szoftvereket és adatokat azáltal, hogy az asztali környezeteket szerveren konszolidálja -- egy kiszolgálón így több desktop környezet is futhat, amelyhez a felhasználók vékony kliensről csatlakoznak. A NAVIGATOR megoldása VMware View vagy Citrix XenDesktop szoftverkörnyezeten és vékony klienseken alapul. Utóbbiak előnye a PC-khez képest, hogy kevesebbet fogyasztanak, zajtalanok, nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így lényegében nem tudnak elromlani sem.

Az ügyfél meglevő PC-it egy boot EPROM-mal rendelkező hálózati kártya beszerelésével és a merevlemez eltávolításával alakítja "vékony klienssé" a NAVIGATOR, így nincs szükség a meglevő eszközpark cseréjére sem -- a dolgozók ugyanazt a környezetet, képernyőt láthatják, ugyanazokat az alkalmazásokat használhatják és ugyanazokkal az adatokkal dolgozhatnak, mint korábban. Persze a vékonykliens-architektúrának is vannak korlátai, a megoldás elsősorban üzleti környezetben működik, a multimédiás felhasználást korlátozhatja a rendelkezésre álló hálózati sávszélesség.

Mindenki jól jár

A jelenlegi gazdasági helyzetre sokan úgy tekintenek, mint a költséghatékony HVD-k terjedésének katalizátorára, a bevezetéshez szükséges komoly kezdeti beruházások miatt egyelőre kevesen váltanak. Ezt a gátat töri át a BUDGET-IT, amely teljes egészében megszünteti az architektúraváltással járó kezdeti beruházást, a szükséges szerverek, szoftverek és esetleg vékonykliensek ára mind bele van építve a szolgáltatás havidíjába.

A hosztolt virtuális desktopok jóval egyszerűbben, ennélfogva olcsóbban üzemeltethetők a hagyományos PC-knél, így az outsourcing-szolgáltató nyeresége nő, ennek egy részét átadja az ügyfélnek, így mind a ketten jól járnak. A NAVIGATOR számításai szerint már egy pár tucat gépből álló környezet esetén is elérhető akár 40 százalékos költségmegtakarítás a házon belüli PC-üzemeltetéshez képest, nagyvállalatok, intézmények esetén hosszú távon akár 80 százalék is lehet.

A tavalyi évet 2 milliárd forint körüli forgalommal záró NAVIGATOR idén legalább 50 millió forintos forgalmat vár a BUDGET-IT szolgáltatástól, amelyet most vezet be egy meg nem nevezett költségvetési intézménynél, mintegy ezer felhasználó számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról