Szerző: Koi Tamás

2009. április 29. 11:01

Új korszakhoz ért a vezetékes netszolgáltatás a Magyar Telekomnál

A Magyar Telekom új szélessávú internet-stratégiájába illeszkedve a hét elején elindult a lakossági internetszolgáltatás a cég optikai hálózatán. A fiber-to-the-home (optikai kábel a lakásig, FTTH) hálózattal a jelenleg széles körben elterjedt, réz érpáron alapuló xDSL-kapcsolatokkal elérhető sávszélesség többszörösét oszthatják ki egy háztartásnak. A lefedettség egyelőre nem országos szintű, de a szolgáltató gyors ütemű hálózatfejlesztést ígér -- év végére akár 200 ezer háztartásban lehet ott az optikai kábel, melyen keresztül a gyors interneten túl televíziós szolgáltatást és vezetékes telefonszolgáltatást is nyújt a cég.

A vállalat új és meglévő ügyfelei hétfő óta ötféle konstrukcióban igényelhetik az FTTH-szolgáltatást, a T-Home Optinet díjcsomagok közt van forgalmi korlátos, és korlát nélküli, a legkisebb sávszélesség (Optinet Easy, Happy) letöltési irányban 5, feltöltési irányban 2,5 megabit másodpercenként, a legnagyobb csomag (Optinet Super) ennek a sávszélességnek a tízszeresét kínálja (a garantált sávszélesség minden esetben a megadott maximális érték fele). A szolgáltatások havidíja 4390 forintról indul, a legdrágább csomag 13 890 forintba kerül havonta egyéves hűségnyilatkozattal -- erre a triple play és dual play konstrukciók esetén, azaz egyidejű telefonszolgáltatás és IPTV igényléskor szokás szerint kedvezményt ad a Magyar Telekom. Az új díjcsomagok tehát arányaiban ugyanazért a pénzért lényegesen gyorsabb internetezést tesznek lehetővé, mint az xDSL-csomagok.

A cég egy weboldalt is létrehozott az új generációs hálózat bemutatására, ahol az elérhető díjcsomagok áttekintése mellett az érdeklődők tájékozódhatnak a technikai háttérről, valamint a szolgáltatás elérhetőségéről. Az FTTH-hálózat a weboldal tanúsága szerint jelenleg Baja, Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely bizonyos területein érhető el. A tényleges létesítési lehetőségről csak a megrendelést követően tájékoztat a szolgáltató.

Gyorsult a kábelnet is

A Magyar Telekom az optikai hálózat bővítésével egy időben megkezdte kábelhálózatának továbbfejlesztését az EuroDocsis 3.0 szabványnak megfelelően. Az T-Home szolgáltatásválasztékában az Optinet díjcsomagokkal együtt megjelent az első olyan kábelnet-előfizetés, mely kihasználja az új technológiában rejlő lehetőségeket. A Kábelnet Extra díjcsomag letöltési irányban maximum 25, feltöltési irányban pedig maximum 5 megabit/másodperces sávszélességet kínál (a garantált sávszélesség 4/1 megabit másodpercenként) havi 9890 forintért, egyéves hűségidő vállalása esetén. Az ügyfelek ez esetben is olcsóbban juthatnak a szolgáltatáshoz, ha az internet mellé telefon- és televíziószolgáltatást is rendelnek.

A szolgáltató tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 2013 végére körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni FTTH-hálózattal, valamint még idén további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát. Az ütemterv szerint év végére 200 ezer háztartásban lesz elérhető az új generációs optikai hálózat, az ötéves etap lejártával pedig a tervezett hálózatfejlesztések eredményeképpen összesen mintegy 1,2 millió háztartásban lehet jelen az új generációs hozzáférési hálózatok valamelyike.

Az optikai hálózat kiépítéséhez elsősorban FTTH G-PON (Gigabit Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használ a Magyar Telekom, de a társaság közleménye szerint eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet. Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózat (HFC) továbbfejlesztését jelenti, amely azonban nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról