Szerző: Bizó Dániel

2009. április 24. 12:28

Megnyitotta új adatközpontját az Invitel

Ünnepélyes keretek közepette átadta tegnap új adatközpontját az Invitel. A vállalat a budapesti volt Athenaeum nyomda épületét választotta ki helyszínként, mely a város szélén infrastrukturális és biztonsági szempontból egyaránt kielégítő. A Dataneum fantázianévre hallgató létesítményben a kolokáció mellett igénybe vehetőek a magasabb szintű hoszting szolgáltatások is, akár az IT-üzemeltetés teljes kiszervezése is.

[HWSW] Ünnepélyes keretek közepette átadta tegnap új adatközpontját az Invitel. A vállalat a budapesti volt Athenaeum nyomda épületét választotta ki helyszínként, mely a város szélén infrastrukturális és biztonsági szempontból egyaránt kielégítő. A Dataneum fantázianévre hallgató létesítményben a kolokáció mellett igénybe vehetőek a magasabb szintű hoszting szolgáltatások is, akár az IT-üzemeltetés teljes kiszervezése is.

Meglovagolni a válságot

A Dataneum jelenleg 1500 négyzetméteren fogadja a gépeket, de a többek közt a Népszabadságot a '80-as évekig nyomó betonépületben akár 15 ezer négyzetméterig is bővíthető a kapacitás, természetesen az üzemeltetés megzavarása nélkül. Az új adatközpont ritkán lakott külvárosi területen található Budapest keleti oldalán, jól megközelíthető, és hálózati összeköttetések szempontjából is ideális helyen van. Ez az Invitel negyedik adatközpontja: a vállalat 10 éves tapasztalatot halmozott fel a területen és több mint 200 hoszting ügyféllel rendelkezik.

A HTTC csoport, és így az Invitel célja, hogy alternatívát teremtsen a monopóliummal szemben, mondta el a megnyitón Martin Lea, a HTTC elnök-vezérigazgatója. A vállalat szerint a válságban még inkább felerősödnek az adatközpontok használata mögött meghúzódó mozgatórugók, a költségcsökkentés, a technológiai előrelépés, és az üzemeltetési biztonság fokozása. A több százmillió forintot felemésztő beruházást lényegében a gazdasági válság elmélyülésével egy időben kezdte meg a vállalat. A cég arra számít, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre többen döntenek a kolokációs és hoszting szolgáltatások mellett.


Nagyítás

Négykilences

A Dataneum 99,99 százalékos rendelkezésre állást valósít meg. A létesítményt 10 kilovoltos elektromos hálózati betáplálással rendelkezik, melynek átalakítására három (2 üzemi, 1 tartalék) transzformátor áll rendelkezésre. A szünetmentes telepet úgy méretezték, hogy 30 percen át képes legyen a teljes terhelést elbírni, de a zavar fennmaradása esetén négy darab, egyenként 1,4 megawattos dízelgenerátor biztosítja az elektromosságot, akár 72 órán át. A négykilences rendelkezésre állás összesen évi 52 perc leállást engedélyez.

A kétszeresen redundáns hűtési rendszer folyadék-száraz hibrid, a levegőt kondicionáló 50 kilowattos beltéri egységeket használ, melyek szabadhűtésű kondenzátorok és kompakt folyadékhűtés kombinációjával vezetik el a hőt. A nem mérgező, nagynyomású gázt használó tűzoltási rendszer 30 másodperces késleltetéssel dolgozik, a tűz izolációja érdekében a falak 60 percen át ellenállnak a lángoknak. A gépek elektronikus védelme érdekében a termek 40 decibeles elektromágneses csillapítással rendelkeznek, ami nagyban csökkenti az éter zaját, valamint a természeti és emberi fenyegetettséget, és ezzel a bithibák előfordulásának valószínűségét.

Az összeköttetést az Invitel két független optikai vonala, és egy mikrohullámú tartalékkapcsolat biztosítja, melyek a vállalat gerincére csatlakoznak rá. A jövőben számos lehetőség nyílik a telekommunikációs szolgáltatások kínálatának bővítésére, így az Invitel az ügyfelek számára is kínál optikai szálakat a közvetlen becsatlakozásához, a BIX-szel és a Dataplexszel például már most is közvetlen kapcsolat létesíthető, így földrajzilag elosztott katasztrófatűrő rendszerek is kialakíthatóak. A Dataneum nyitott továbbá más telekommunikációs szolgáltatók fogadására is, hangzott el a megnyitón. A Dataneum belső hálózata teljesen redundáns, és Cisco megoldást használ.

Kolokációs, hoszting, átfogó virtualizáció

Az adatközpontban szokás szerint többszintű kolokációs szolgáltatás vehető igénybe, így például a rackhely bérlése mellett a területalapú ketreces megoldás és a saját terem igénylésére is van lehetőség. A födém teherbírása négyzetméterenként 2 tonna, ami a legnehezebb berendezéseket is elbírja, a hűtési rendszer teljesítménye pedig négyzetméterenként 1,2 kilowattra méretezték, normál esetben rackenként 15-20 szervert feltételezve.

A saját szerverek kolokációja mellett lehetőség nyílik szerverbérlésre, amihez az Invitel elsősorban HP szervereket ajánl, de más szállítók termékei is elérhetőek ilyen konstrukcióban. Az Invitel ezeken felül többszintű hosztingszolgáltatást is kínál, beleértve a VMware, Hyper-V és Xen virtualizált környezetek üzemeltetését is. A szerverek mellett a tároló- és alkalmazásvirtualizáció is elérhető az Invitel repertoárjában, ami itthon újdonságnak és ritkaságnak számít. A cég állítja, készen áll akár teljes IT-infrastruktúrák virtualizált környezetbe ültetésére, majd az üzemeltetés átvételére. A referenciák közt légitársaságok, bankok is megtalálhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról