Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 23. 16:37

Lézerrel lehallgathatóak a laptopok

A múlt heti kanadai CanSecWest konferencia Charles Miller Safari-exploitjáról vált híressé, de az eseményen ennél jóval érdekesebb kísérletekre is sor került. A bemutatók egyikén az volt látható, hogy lehet egy közelben levő számítógépen a begépelt szöveget lehallgatni. Lézermikrofon és digitális oszcilloszkóp, mint kémeszközök?

Házilag barkácsolt kémfelszerelés

Egy 80 dolláros felszereléssel az Inverse Path kutatói képesek voltak egy irányított lézer segítségével 15-30 méter távolságból azonosítani, hogy a felhasználó mely billentyűket ütötte le noteszgépén. Mindössze vizuális rálátásra van szükség, s egy lézerfényt visszaverő felületre, s indulhat is a kémkedés. Andrea Barisani, vezető biztonságtechnikai mérnök és Daniele Bianco, hardver hacker egy házilag készített lézermikrofont és egy fotodiódát használtak arra, hogy a billentyűk leütésekor keletkező vibrációt mérjék, a különböző leütések által generált spektrogram-rajzolatokat saját szoftverrrel elemezték.

A betűk azonosítása után a kapott karaktersorozatokat egy szótárprogramon is átküldik, ami a lehetséges variációk közül megpróbálja kitalálni, hogy melyik szót ütötték be valójában. A betűfelismerésre használt \"dynamic time warping\" technológia nem újkeletű, hiszen a beszédfelismerés is többnyire a jelek hasonlóságának, különbözőségének mérésén és elemzésén alapszik.

Akár ablakon át is

A lézeres technológia miatt a vizuális rálátás szükséges a \"lehallgatáshoz\", de a demonstrált módszer akár üvegfalon keresztül is működik, infravörös, tehát az emberi szem számára láthatatlan lézert használva pedig az áldozatnak sejtelme sem lesz arról, hogy kémkednek utána. A kitalálók szerint az egyetlen hatékony védekezés, ha valaki megváltoztatja a gépelési szokásait, testtartását, vagy szándékosan elgépel szavakat.

A második kísérletben bemutatott módszer ellen viszont már a testtartás megváltoztatása sem nyújt védelmet, annak a módszernek a lényege ugyanis az volt, hogy a leütések PS/2-porton keresztül küldött jele észlelhető a gépen túl, az elektromos hálózatban is. Barisani szerint az információ gyakorlatilag a konnektoron keresztül szökik meg, s a megfelelő eszközökkel mérhető marad a környező elektromos csatlakozóknál.

A leütések a falban is tovább utaznak

A kutatók egy digitális oszcilloszkópot és egy analóg-digitális átalakítót használtak, illetve egy szűrőtechnológiát, amivel izolálták az áldozat által keltett jeleket egyéb zajoktól. Az első tesztre 5 napon keresztül készültek, s a bemutatón képesek voltak néhány különálló leütést rögzíteni, de szavakat és mondatokat még nem. Ennek ellenére ezt a szálat sem adják fel, s reményeik szerint hónapokon belül tökéletesítik a módszert és folyamatos szöveg lehallgatására is képessé válnak.

A felhasználhatóság terén az első ötlet nyilván az, hogy szomszédos helyiségekben lévő gépeket lehessen lehallgatni, a kutatók szerint akár bankautomaták is megfigyelhetők így, amennyiben PS/2-es billentyűzetet használnak. Szerencsére ez a támadás biztosan működésképtelen noteszgépek és USB-s billentyűzetek ellen, ami megnyugtató. Az viszont kevésbé, hogy mindkét bemutatott módszer minimális anyagi ráfordítást igényel, tehát ha egy ilyen módszert tökéletesít valaki, akkor könnyedén elterjedhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról