Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 19. 08:18

Vatera: feltöltési díj és ami mögötte van

Komoly pánikot keltett az aukciózó felhasználókban a napokban, hogy TeszVesz után a Vatera is bejelentette, aukciós díjat vezet be, melyet minden feltöltött áru után meg kell fizetni. Habár a díj alacsony, termékenként 5-40 forint, a sok, de olcsó terméket kínáló felhasználók számára mégis kellemetlen, hiszen a sikertelen aukciók után is fizetni kell.

[HWSW] Komoly pánikot keltett az aukciózó felhasználókban a napokban, hogy TeszVesz után a Vatera is bejelentette, aukciós díjat vezet be, melyet minden feltöltött áru után meg kell fizetni. Habár a díj alacsony, termékenként 5-40 forint, a sok, de olcsó terméket kínáló felhasználók számára mégis kellemetlen, hiszen a sikertelen aukciók után is fizetni kell.

Szükség volt rá?

Gerő Viktor, a Vatera.hu Kft. ügyvezető igazgatója szerint a minden aukció indításakor fizetendő díj bevezetése azért vált szükségszerűvé, mert a feltöltött termékek száma ugrásszerűen nő, szélesedik a kínálat és egyre több olyan termék kering a rendszerben időtlen idők óta, melyek sosem vagy legalábbis hosszú ideig nem találnak gazdára. A rendszernek ez alapjában véve nem probléma, de a felhasználók számára a Vatera szerint ez nehézkessé teszi a böngészést és a valóban értékes aukciók megtalálását. A díj bevezetésével a Vatera arra számít, hogy ez segít rendet tenni a piactéren és eltűnnek a halott aukciók.

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy a ritkán keresett, kevésbé kapós apróságokat kínáló eladókat nem riasztja-e el ez a módszer, ugyanis az ő esetükben messze nem garantált, hogy meg tudják becsülni, hogy mikor érdemes feltölteni az aukciót. Ha állandóan bent tartják, akkor egy párszáz forintos termék esetén az ár jelentős része elmehet csak a feltöltési díjra, amit minden aukcióindítás után levonnak.

[+] Külföldi kézbe került a Vatera

A Vaterát látszik igazolni a nemzetközi tapasztalat, ugyanis szinte mindenhol létezik feltöltési díj, az eBay-en például 50 amerikai cent (~110 forint). A Vatera vezetője szerint más országokban a feltöltési díjak bevezetése után a piactereken az áruforgalom sebessége és a piacképes termékeket értékesítő eladók forgalma megnőtt. Gerő Viktor úgy látja, hogy a meglévő problémán nem segítene a "jobb kereső" fejlesztése sem, mert a "gyakorlat azt mutatja, hogy az oldalt sokan raktárként, lerakatként használták, termékek tömegét töltve rá." Másrészt sokan megtévesztő kulcsszavakat adtak meg a terméklapon, ami miatt gyakran futhattak bele az érdeklődők irreleváns találatokba. Ugyan ez utóbbi problémát a feltöltési díj nem orvosolja, a Vatera mégis ezt várja tőle.

A kereskedő szemével

A HWSW megkeresett egy rutinos eladót, aki a Vatera és a TeszVesz mellett az eBay-en és saját webes csatornákon keresztül is kereskedik. Az ő véleménye szerint irritáló, hogy egyre több dologért és egyre többet kell fizetni. A megkérdezett eladó jóval fontosabb problémának látja, hogy ha valaki leüt a terméket de mégsem viszi el, a szolgáltató akkor is levonja a tranzakciós költséget és a kiemelési díjat, pedig az ügylet létre sem jött -- rendszeres kereskedők esetén ez komoly kiesést jelenthet a bevételből. A HWSW-nek nyilatkozó eladó szerint komoly gondok vannak az értékelési rendszerrel is, hiszen hiába van valakinek nagyon sok negatív minősítése, bátran indíthat újabb aukciókat, holott hasonló teljesítményért az eBay-ről már kirakták volna.

Az eBay-jel az összehasonlítás viszont egyébként sem helytálló, a két rendszer között nem a felhasználók száma a legnagyobb különbség. A Vaterán nem használható semmilyen külső alkalmazás, például beágyazható galériák, ami segítené a vevőket a megfelelő termék megtalálásában. Eközben az eBay-nek külön API-ja van a külső programokhoz, sőt, kifejezetten támogatják ezek használatát. Másrészt a pénzügyi tranzakciók rendszere is nagyban különbözik, hiszen az eBay-en a PayPal révén azonnali ügyletek vannak, nincs az a kockázat hogy a vevő nem fizet, vagy az eladó egy leütött tranzakció után mégis többet kér a megadott árnál.

Az elmúlt napok alatt keletkezett fórumhozzászólások alapján a rendszeres itthoni aukciózók komolyan felháborodtak, többen fontolgatják, hogy elhagyják a Vaterát és máshol próbálják üzletüket folytatni. Kérdés hogy hol, ugyanis a másik hazai aukciós oldalon, a TeszVeszen is nemrég vezették be a feltöltési díjat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról