Szerző: Bizó Dániel

2009. március 16. 15:02

Többféle ARM-platform érkezik a netbookpiacra

[Digitimes/HWSW] Két éve bukkant fel az első netbook, az Asus Eee PC a tajvani Computexen, és egyből hatalmas érdeklődést váltott ki a szakmában. Az idei Computex ismét hasonló izgalmakkal szolgál, ugyanis több ARM-alapú modell is bemutatkozik a nyáron rendezett informatikai kiállításon, riválist állítva a jelenleg egyeduralkodó Intel Atomnak.

[Digitimes/HWSW] Két éve bukkant fel az első netbook, az Asus Eee PC a tajvani Computexen, és egyből hatalmas érdeklődést váltott ki a szakmában. Az idei Computex ismét hasonló izgalmakkal szolgál, ugyanis több ARM-alapú modell is bemutatkozik a nyáron rendezett informatikai kiállításon, riválist állítva a jelenleg egyeduralkodó Intel Atomnak.

Freescale, Qualcomm, NVIDIA

A Digitimes szokás szerint meg nem nevezett gyártói forrásai alapján legalább kétféle, ARM utasításkészlet-architektúrára épülő processzort használó netbookot is kiállítanak az idei Computexen, melyet június elején rendeznek meg Tajpejben. Valószínűleg a PC-szállítóknak szóló referenciadesignokról van egyelőre szó, nem pedig végtermékekről, jelenleg egyetlen meghatározó márkáról sem tudni, hogy ARM-netbook piacra dobását tervezné. Az ARM-platform előnyei az alacsonyabb fogyasztás és magasabb energiahatékonyság, kompaktabb méretek és olcsóbb előállítás.

A tajvani szaklap úgy tudja, a Freescale és a Pegatron (az Asustek számítástechnikai bérgyártó leánya) kiállítják közös gyermeküket, szemben a korábbi sajtóértesülésekkel, melyek a Freescale saját, június végi fórumára tették az ARM-netbook első nyilvános debütálását. A gép lelkét a Freescale i.MX515 ultraintegrált, 65 nanométeres rendszerchip adja, mely egy ARM Cortex-A8 proceszormagra épít, és lényegében az összes szükséges vezérlőáramkört tartalmazza, egy funkcionális platformhoz mindössze egy energiagazdálkodásért felelős lapka és egy audiochip szükséges a háttértáron és memórián kívül.

A Computexen a Freescale mellett a Qualcomm is megjelenik saját megoldásával, írja a Digitimes, a referenciagépet a Wistron gyártja le. A Freescale-lel ellentétben a Qualcomm bár eddig nem jelentette be hivatalosan, hogy a netbookpiacra történő átfogó belépésre készülne, ambícióira utalt QSD8672 jelölésű chip tavaly novemberi bejelentésekor, említve, hogy az alkalmas 9-12 hüvelykes laptopok meghajtásához, és fejlettebb, mint a jelenlegi kapható netbookokban található technika. A Snapdragon platformhoz tartozó QSD8672 két ARM-magot integrál, melyek akár 1,5 gigahertzes órajelen is járhatnak a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiának köszönhetően.

Szintén ARM-processzormagra épülő Tegra rendszerchipjeivel az NVIDIA az okostelefonok, PNA-k és mobil internetterminálok (MID) piacait célozza, a hírek szerint az MSI-t, a netbookpiac egy korai belépőjét foglalkoztatja a Tegra-alapú netbookok lehetősége, amit elsősorban az integrált GeForce magnak köszönhető fejlett grafikus képességek magyaráznak. Az integrált GeForce képes arra, hogy egy külső kijelzőre 720p vagy akár 1080p (Tegra 650) képet rakjon ki HDMI-n keresztül. Az ARM számára referenciát adhat a PC-piacon, hogy az OLPC-projekt valószínűleg x86-ról ARM-re tér át a következő generációs modelljében, ennek közvetlen piaci hatása azonban minimális, tekintve az OLPC sikertelenségét, valamint az XO-2 kódnéven ismert modell 2010 végére esedékes megjelenését.

Kérdőjelek

Az ARM-netbookok piaci megjelenése a harmadik negyedévre várható, egyelőre viszont nehé lenne megmondani, mennyire tudják kiszolgálni a felhasználók igényeit. Ez két tényezőn múlik: a szoftvereken, és az azokat kiszolgáló chipek teljesítményén. A netbookpiacon az ARM-gyártók legnagyobb hátránya az, hogy ARM-processzorokon nem fut semmilyen desktop Windows-rendszer. Erre a problémára kétféle megoldás létezik: vagy meggyőzik az ARM-ban érdekeltek a Microsoftot a Windows portolásáról, vagy rengeteg erőt fektetnek a felhasználók igényeinek feltérképezésére és Linux-alapú operációs rendszerekkel történő kiszolgálására. Platformjára a Freescale az Ubuntu, a Xandros és a Google Anroid platformokat certifikálta eddig.

Az ARM-alapú chipek teljesítményével kapcsolatban sokkal homályosabb a kép, ugyanis nem ismertek mérvadó publikus összehasonlító mérések az Atom vagy más x86-os chipekkel szemben, így nem tudni, PC-szerű felhasználásban mennyire robusztus, vagy éppen törékeny profilt mutatnak az ARM-processzorok. A Freescale állítása szerint az i.MX515 számára nem okoz gondot akár 720p-s videoanyagok visszajátszása, vagy a Flash tartalmak kezelése. Ezek a produkciók azonban kétségtelenül explicit szoftveres támogatás és hardveres gyorsítás kombinációjának köszönhetőek, semmint a Cortex-A8 mag nyers számítási erejének, mely elemi művelet végzésében papíron az Intel Atom teljesítményének felét éri el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról