Szerző: Koi Tamás

2009. március 11. 17:51

Olcsóbb lesz a mobilhasználat az EU-ban -- de nem a magyaroknak

Egyre bizonyosabbá válik, hogy nyártól az Európai Unió tagországain belül olcsóbb lesz a külföldi SMS-ezés és tovább csökken az adatroaming ára, az Európai Parlament illetékes bizottsága ugyanis megszavazta azt az erre irányuló törvényjavaslatot, melyet Viviane Reding, a luxemburgi származású távközlési biztos terjesztett tavaly szeptemberben az Európai Bizottság elé. A végleges parlamenti szavazásra várhatóan áprilisban kerülő törvény ráadásul bizonyos tekintetben az eredetileg tervezettnél is nagyobb engedményekre kötelezi a szolgáltatókat. Magyarországon ettől függetlenül nem kizárt, hogy semmit nem éreznek majd a barangolók az uniós árcsökkentésből, sőt éppen ellenkezőleg: magasabb összeg kerülhet a számlájukra.

[HWSW] Egyre bizonyosabbá válik, hogy nyártól az Európai Unió tagországain belül olcsóbb lesz a külföldi SMS-ezés és tovább csökken az adatroaming ára, az Európai Parlament illetékes bizottsága ugyanis megszavazta azt az erre irányuló törvényjavaslatot, melyet Viviane Reding, a luxemburgi származású távközlési biztos terjesztett tavaly szeptemberben az Európai Bizottság elé. A végleges parlamenti szavazásra várhatóan áprilisban kerülő törvény ráadásul bizonyos tekintetben az eredetileg tervezettnél is nagyobb engedményekre kötelezi a szolgáltatókat. Magyarországon ettől függetlenül nem kizárt, hogy semmit nem éreznek majd a barangolók az uniós árcsökkentésből, sőt éppen ellenkezőleg: magasabb összeg kerülhet a számlájukra.

Olcsóbb SMS és adatforgalom

Az uniós barangolás költségeit átfogó mértékben csökkenteni szándékozó eredeti tervezethez képest változatlanul hagyta a bizottság azt a passzust, mely üzenetenként nettó 11 eurócentben, azaz napi árfolyamon számolva nagyjából 33 forintban maximálná az Unió mobilhálózataiból küldött roaming SMS-ek végfelhasználói díját. Az SMS-roaming a legutóbbi, tavaly nyári felmérés szerint az Európai Unióban átlagosan 29 eurócentbe került, a legolcsóbban akkor az észtek küldhettek külföldről SMS-t (náluk bizonyos szolgáltatóknál mindössze 6 eurócent/darab a tarifa), a legdrágábban pedig a belgák (Belgiumban akad olyan szolgáltató, amely 80 eurócentet kér egy külföldről küldött szöveges üzenetért cserébe).

Reding tavalyi előterjesztésében a nagykereskedelmi adatroaming-tarifák jelentősebb mérséklését is célul tűzte ki: az eredeti törvénytervezet szerint a szolgáltatók idén nyártól maximum 1 eurót kérhettek volna el egymástól 1 megabájt adatforgalom után, a testület azonban most ennek az összegnek a felében, 50 eurócentben maximálta a tarifát. Az adatroaming átlagos nagykereskedelmi ára uniós nyomásra közel két éve folyamatosan csökken: 2007 nyarán még 3,22 euróba került egy megabájt, tavaly márciusban ez az összeg 2 euróra csökkent, az átlagos végfelhasználói árak ezzel együtt 5,81 euróról 3,5 euróra estek vissza.

2010 után lassuló beszédtarifa-csökkenés

A barangolás közben küldött SMS-ek és az adatroaming ára mellett a nyártól olcsóbb lesz a beszédroaming is, jóllehet végül nem ment át az előkészítési fázison a szocialista javaslat, mely az eredeti tervezetben szereplő összeghez képest is alacsonyabb díjakat állapított volna meg. A képviselők által hétfőn elfogadott módosítások szerint az uniós barangolás hívásindítási díja 2010-re 40 eurócentre csökkenne, ezt követően 2012-ig az eredetileg meghatározotthoz képest lassuló ütemben mérséklődnének az árak.

Az Európai Parlament Ipari és Energiaügyi bizottsága által hétfőn megszavazott törvényjavaslat más módon is csökkentené, pontosabban kiszámíthatóbbá és igazságosabbá tenné a beszédroaming-költségeket, így a jelenleg érvényben lévő számlázási rendszert a számlázási egységek tekintetében is szabályozná. A hétfőn elfogadott szövegezésbe ráadásul ebben a kérdésben is a fogyasztók számára kedvezőbb feltételek kerültek, így a szolgáltatóknak -- ha a törvény átmegy az áprilisi parlamenti szavazáson -- a beszélgetés megkezdésétől teljes másodpercalapú számlázást kell majd alkalmazniuk (eredetileg csak az első fél perc lebeszélése után lettek volna kötelesek erre a számlázási egységre áttérni az operátorok).

Itthon árcsökkenés helyett áremelkedés?

Jóllehet az európai mobilos barangolás költségei uniós nyomásra évről-évre csökkennek, mindez csak az euróövezethez csatlakozott országokban élők számára jelentheti automatikusan, hogy ténylegesen kevesebbet kell fizetniük a hónap végén, ha külföldön használták mobiljukat. A saját nemzeti valutával rendelkező tagországoknak ugyanis számolniuk kell az árfolyamváltozás hatásával is, ráadásul átváltásra évente csak egyszer kerülhet sor.

A három magyarországi mobilszolgáltató által jelenleg is alkalmazott, 127 forintos uniós roaming-percdíj például a tavaly július 30-án közzétett referencia árfolyam alapján lett meghatározva, az euró azonban azóta a mai árfolyam alapján 30 százalékot erősödött a forinthoz képest, és aligha valószínű, hogy idén nyárra -- amikor a tarifákat újra kell kalkulálni -- visszatér a kurzus a tavalyi szintre. A forint, illetve a régiós valuták gyengülése így végül az uniós törekvések ellenére jelentős mértékben kompenzálhatja, sőt akár áremelkedésbe is fordíthatja az árcsökkentést, különösen a beszédroaming esetében.

Az Európai Parlament Ipari és Energiaügyi Bizottsága által megszavazott törvénytervezet a politikai egyeztetéseket követően először az április 21-től 24-ig tartó plenáris ülésén kerülhet a legfelsőbb uniós törvényhozás elé. Ha a parlamenti képviselők rábólintanak, a törvény július 1-től léphet hatályba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról