Szerző: Koi Tamás

2009. március 9. 17:02

Finisben a Serial ATA 3.0 szabványosítása

Lassan a végéhez ér az asztali számítógépek, noteszgépek valamint különböző szórakoztatóelektronikai termékekben használt Serial ATA (SATA) interfész harmadik generációs változatának szabványosítási folyamata. A Seagate az AMD-vel karöltve a napokban működés közben demózta a másodpercenként kis híján 600 megabájtnyi adat közvetítésére képes adatátviteli technológiát, mely elsősorban a flashmemóriás háttértárak, azaz az SSD-k teljesítményére lehet majd jótékony hatással.

[HWSW] Lassan a végéhez ér az asztali számítógépek, noteszgépek valamint különböző szórakoztatóelektronikai termékekben használt Serial ATA (SATA) interfész harmadik generációs változatának szabványosítási folyamata. A Seagate az AMD-vel karöltve a napokban működés közben demózta a másodpercenként kis híján 600 megabájtnyi adat közvetítésére képes adatátviteli technológiát, mely elsősorban a flashmemóriás háttértárak, azaz az SSD-k teljesítményére lehet majd jótékony hatással.

A soros szervezésű Serial ATA 6Gbps (vagy Serial ATA 3.0) interfész nevéhez híven megduplázza közvetlen elődje, illetve megnégyszerezi az első generációs eszközök átviteli sebességét, így a rá csatlakoztatott tárolóegységek számára egy elméletileg 6 gigabit/másodperces áteresztőképességű adatáttovábbító csatorna áll majd rendelkezésre. A Seagate és az AMD egy most zajló szakmai konferencia keretén belül a világon elsőként demóztak működés közben ilyen rendszert: a merevlemezgyártó egy az asztali gépekbe és noteszgépekbe szánt Barracuda termékcsaládba tartozó prototípus-merevlemezt kötött össze az AMD szintén prototípus vezérlőchipjével.

A tesztrendszer egy SATA II-kompatibilis merevlemezt is tartalmazott, a mérések során az új generációs és a kurrens rendszer teljesítményét hasonlították össze -- a csaknem 590 megabájt/másodperces pufferelt adatátviteli tempót elérő SATA 6Gbps rendszer nem meglepő módon alaposan elhúzott elődjétől. A szabvány kidolgozás alatt álló új változata azonban nemcsak az adatátviteli tempót tekintve hoz majd előrelépést: az új Serial ATA eszközök az elődöknél energiatakarékosabban működhetnek valamint a továbbfejlesztett Native Command Queueing technológiának köszönhetően gyorsabb adatelérést kínálnak a nagy I/O-forgalmat generáló alkalmazások esetében. A SATA-csatoló és a kábelezés emellett az új szabvány megjelenésével sem változik majd, a fejlesztők eltökélt szándéka ugyanis a teljes visszamenőleges kompatibilitás megőrzése.

A Serial ATA 3.0 szabvány bevezetéséből elsősorban nem a merevlemezek, hanem az SSD-k profitálhatnak majd. A késleltetéskritikus flashmemóriás háttértárak az idő előrehaladtával ugyanis már nemcsak kapacitásukat tekintve, hanem a NAND flash chipek adatkezelési tempóját illetően is jelentős fejlődési utat járnak be -- a megnövekedett belső adatkezelési sebességet pedig idővel nem tudja majd kiszolgálni a csatolóinterfész jelenlegi változata, melynek határait már most is feszegetik a legújabb, még idén piacra kerülő megoldások, melyek olvasási csúcsteljesítménye elérheti a 250 megabájtos másodpercenként.

Az új interfész szabványosítási folyamata az eredeti tervek szerint hónapokon belül lezárulhat, a technológia piaci bevezetése a Seagate szerint legkorábban az év végén válhat esedékessé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról