Szerző: Bizó Dániel

2009. március 5. 17:13

Rackelhető Cell-rendszert dobott piacra a német Pyramid

Cell-alapú, rackelhető szervert mutatott be a CeBIT-en a Pyramid Computer. A német vállalat egy újszerű megközelítéssel két önálló üzemmódra is képes gyorsítókártyát csomagol egy pizzásdobozba. A vállalat állítása szerint megoldásával költséghatékony számítógépes tömbök építhetőek, az IBM BladeCenter-alapú rendszereinél olcsóbban.

[HWSW] Cell-alapú, rackelhető szervert mutatott be a CeBIT-en a Pyramid Computer. A német vállalat egy újszerű megközelítéssel két önálló üzemmódra is képes gyorsítókártyát csomagol egy pizzásdobozba. A vállalat állítása szerint megoldásával költséghatékony számítógépes tömbök építhetőek, az IBM BladeCenter-alapú rendszereinél olcsóbban.

A Pyramid minden bizonnyal azokat a kisebb HPC-installációkat célozza meg, ahol már létezik IT-infrastruktúra, és további tesztterepként és kapacitásbővítésként alkalmaznák a Cell architektúrát célfeladatokra, mint például a videomegfigyelés, képfeldolgozás, orvosi és 3D vizualizáció, audio- és videofeldolgozás vagy pénzügyi modellezés. A rackelhető kiszerelés miatt nem szükséges az IBM BladeCenter keretét megvásárolni hozzá, és ezzel egy szállítóhoz kötődni. A CellNode 1U, mint neve is mutatja, 1U magasságú, és magas teljesítménysűrűség érhető el vele.

A CellNode 1U architektúrájának érdekessége, hogy nem egy hagyományos felépítésű multiprocesszoros rendszer, hanem gyakorlatilag egy vagy két darab PCI Express x16 kivitelű gyorsítókártyának ad otthont, melyek önálló üzemre is képesek, vagyis lényegében egy-egy számítógépet kapunk PCI Express kártya formájában. A kártyákat egy másik német vállalat, a videofeldolgozásra és vizualizációra szakosodott Matrix Vision szállítja, és külön is megvásárolhatóak PC-kbe, gyorsítókártyaként.

Az mvXCell-8i kártya egy IBM PowerXCell 8i chipet alkalmaz, mely a PlayStation 3 konzolban alkalmazott Cell Broadband Engine szuperszámítógépes területre továbbfejlesztett változata. A 65 nanométeres eljárással készülő PowerXCell 8i továbbra is egy általános célú PowerPC magot, és 8 vektorprocesszort integrál, melyek azonban ötször nagyobb teljesítményre képes 64 bites lebegőpontos műveletek végzésében. Az mvXCell-8i kártyákon 2,8 gigahertzes órajelen üzemelnek a PowerXCell 8i chipek, vagyis a vektoregységek összesen 89,6 gigaflops elméleti csúcsteljesítménnyel rendelkeznek. A kártyán 4 gigabájt DDR2 memória található.


A PowerPC magnak, lokális memóriának és a két integrált Broadcom Gigabit Ethernet vezérlőnek köszönhetően az mvXCell-8i saját operációs rendszert is képes bootolni hálózaton keresztül, a gyártó a Fedora 9 és a Yellow Dog disztribúciókat javasolja, ez teszi lehetővé, hogy gazdagép nélkül önállóan használjuk a gyorsítókártyákat rackelhető házba szerelve. A kártya az IBM celles fejlesztői készletével, az SDK for Multicore Acceleration aktuális, 3.1-es verziójával érkezik. A Pyramid CellNode 1U listaára nagyjából 4000 dollár egykártyás kiépítésben, ami elsőre soknak tűnhet, viszont bizonyos feladatok alatt, megfelelő kód esetén több kétutas x86-os gépet is kiválthat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról