Szerző: zimi

2008. december 19. 11:58

A lézernyomtatás nem mérgezőbb a kenyérpirításnál

Vajon bocsátanak-e ki a lézernyomtatók mérgező részecskéket a levegőbe? Egyesek meg vannak győződve, hogy igen. Kutatók nemrégiben kiderítették, miféle anyagokat enged a levegőbe egy lézernyomtató.

[HWSW] Vajon bocsátanak-e ki a lézernyomtatók mérgező részecskéket a levegőbe? Egyesek meg vannak győződve, hogy igen. Kutatók nemrégiben kiderítették, miféle anyagokat enged a levegőbe egy lézernyomtató.

Rendszeresen felröppen a hír, hogy a lézernyomtatók mérgező mikroszkopikus tonerdarabkákat eregetnek a légtérbe. Mennyire hihető ez? Miféle anyagok lehetnek ezek és milyen mennyiségben? A braunschweigi (Németország) Fraunhofer Intézet kutatói, összefogva az ausztráliai Queensland Egyetemmel utána jártak a kérdésnek. Az eredmények meglepőek: a lézernyomtatók aligha juttatnak tonert a levegőbe.

Ugyanakkor egyes nyomtatók bocsátanak ki bizonyos illékony szerves anyagokat. Ezeknek az igen apró részecskéknek a leglényegesebb jellemzőjük éppen illékonyságuk, innen is tudható, hogy nem a toner darabkáiról van szó. Honnan jönnek ezek a finom anyagok? Hogy magyarázható felbukkanásuk? E kérdések megválaszolásához a kutatók kifejlesztettek egy eljárást, amivel meghatározhatók és összehasonlíthatók a kibocsátott részecskék mennyisége, mérete és kémiai összetétele. A kutatás anyagi és technikai hátterét a Német Információ Technológiai Társulat tagjai, nyomtató- és másológyártók biztosították.

Méretüktől függően a nyomtatókat egy 1 illetve 24 köbméteres helyiségben helyezték el. Részecskeanalizálók mérték a különféle anyagrészecskék mennyiségét és eloszlását. Hogy biztosan meghatározhassák ezeknek az anyagoknak a forrását, a kutatók speciálisan előkészített, tonert és papírt nem tartalmazó nyomtatókat is vizsgáltak. Bámulatra méltó módon az említett finom anyagok a kontrollcsoportban is mérhetően jelen voltak. Kiderült, hogy a fixálóegység a forrásuk, mely sok printerben 220 Celsius fokig is felhevül, hogy a papírra rögzítse a festékport. A magas hőmérséklet okozza bizonyos paraffinok, szilikonolajak kipárolgását, ezek gyűltek össze a kísérleti érzékelőkben.

Teljesen hasonló anyagok kipárolgása tapasztalható olyan hétköznapi tevékenységek közben is mint a főzés, sütés vagy a kenyérpirítás. Kaphatók szűrőberendezések a jelenség kiküszöbölésére, de egyáltalán, szükség van rájuk? A kutatók meglátása szerint sokféle kialakítású szűrő van forgalomban, de mivel a nyomtatók nem csak a fixálóból, hanem a papírtálcából is bocsátanak ki anyagokat, ezért ezeknek a berendezéseknek a hatékonysága igencsak esetleges és korlátozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról