Szerző: Bizó Dániel

2008. december 11. 13:44

Bevetésre érett az OpenSolaris - itt a 2008.11 kiadás

Megjelentette az OpenSolaris új változatát a Sun Microsystems. A nyílt forráskódú UNIX operációs rendszer 2008.11 kiadása sok szempontból hoz jelentős újdonságokat, és nem csak technikai, de támogatási oldalról is. A Sun ugyan óvatosságból nem szívesen fogalmaz így, de nyilvánvalóan a Linux közvetlen riválisának szánja, amely egyébként a legnagyobb fenyegetést jelenti a Solarisra nézve.

[HWSW] Megjelentette az OpenSolaris új változatát a Sun Microsystems. A nyílt forráskódú UNIX operációs rendszer 2008.11 kiadása sok szempontból hoz jelentős újdonságokat, és nem csak technikai, de támogatási oldalról is. A Sun ugyan óvatosságból nem szívesen fogalmaz így, de nyilvánvalóan a Linux közvetlen riválisának szánja, amely egyébként a legnagyobb fenyegetést jelenti a Solarisra nézve.

A Sun 2005 elején kezdte meg a Solaris kódbázisának megnyitását, kezdve a DTrace teljesítményanalitikai eszközzel, közel négy év kellett azonban ahhoz, hogy az OpenSolaris megérjen az éles szerverkörnyezetben történő alkalmazásra. Az új, 2008.11 kiadás számos technikai újdonságot hoz, valószínűleg azonban nem ezek, hanem a Sun támogatási feltételeinek változása jelentik a legfontosabb előrelépést az operációs rendszer életében.

Komolyan vehető

A májusi, 2008.05-ös verzióval megkezdődött az OpenSolaris megkomolyodása, a Sun ugyanis ettől kezdve már többé nem limitálja a támogatást a kiadás megjelenést követő legfeljebb 18 hónapra, és kényszerít upgrade-re, ami egy stabil rendszerképet megkövetelő szerverkörnyezetben többnyire elfogadhatatlan. Az új kiadással a vállalat repozitorikat (online szoftvertárak) is bevezet, melyekkel nemcsak új alkalmazásokat lehet letölteni, de támogatási szerződés esetén rendszeres frissítésekhez, javításokhoz is hozzá lehet férni.

Szintén az OpenSolaris felnövését jelzi, hogy bár egyelőre kizárólag 32 és 64 bites x86-os processzorarchitektúrákat támogat hivatalosan, közeleg a SPARC-os kiadás is, árulta el a HWSW kérdésére Charlie Boyle, a Sun Solaris marketingjéért felelős igazgató. Boyle állítása szerint januárban érkezik meg a SPARC-támogatás, majd a következő kiadástól kezdődően, mely áprilisra esik, az x86 és SPARC disztribúciók egyszerre jelennek meg. Az OpenSolarisszal a Sun elsősorban a tömegpiacot célozza meg, fogalmazott Boyle, aminek elsődleges platformja az x86 ugyan, a Sun Niagara processzorcsaládja (UltraSPARC T1, T2, T2 Plus) szintén versenyez ezen a terepen, még ha a felsőbb kategóriákban is.

Olyannyira, hogy a Sun-vezér Jonathan Schwartz szerint piacot is vesznek el az Inteltől és az AMD-től. A masszívan párhuzamos, 8 egyszerű felépítésű processzormagot integráló, és 64 utasításszálat futtató chipek elsősorban olyan online tranzakcionális környezetben remekelnek, mint például a nagyobb terhelésű webes infrastruktúra vagy adatbázis-alapú, nem számításintenzív üzleti szerveralkalmazások kiszolgálása. Ezeken, a Sun belső zsargonjában CMT-szervereken jelenleg Solaris 10 az alapértelmezett platform, ami technikai kvalitásaival segíti, a Windowshoz és Linuxhoz viszonyított egzotikussága azonban gátolja az adoptációt. A mindig legfrissebb kódot és technológiákat implementáló OpenSolaris népszerűsítésével a Sun ez utóbbin igyekszik változtatni.

Nehalem-optimalizáció, storage újdonságok

A 2008.11 olyan technikai újításokat hoz magával, mint a Distribution Constructor, mellyel összeállítható a kívánt rendszerkép, mely bootolható is, így több tucat fizikai vagy virtuális gép is gyorsan telepíthető. További segítségként az automata telepítő akár hálózaton keresztül is képes ezt elvégezni. Boyle állítása szerint az új OpenSolaris már finomhangolással érkezik az Intel közelgő Nehalem-architektúrájához, ami a mikroarchitektúrán túl (mint például a vektorizált feldolgozást lehetővé tévő SSE4.2 utasításkészlet, dinamikus energiagazdálkodás és RAS-funkciók) NUMA-optimalizációt is tartalmaz, vagyis figyelembe veszi, hogy a processzorok lokális hozzáférés mellett QuickPath linkeken érik el a más processzorok által kezelt, vagyis távoli memóriát, ami kihatással van a késleltetésre és sávszélességre -- ez a többutas rendszerek skálázódásánál érdekes.

Az új OpenSolaris továbbfejleszti a platform tárolóképességeit. A ComStar Storage Framework lehetővé teszi, hogy egy OpenSolaris szerver egy hálózati FibreChannel tárolóvá változzon, mely képes számos hagyományos tárolóhálózat emulálására más számítógépek felé, így olcsó tömeghardverrel kiváltható a sokszor rendkívül költséges tárolórendszerek. Szintén a tárolási oldalt erősíti a ZFS (Zetabyte FileSystem) Time Slider funkciója, mellyel a beállított időközönkénti pillanatfelvételeknek köszönhetően fájlszinten állítható vissza egy korábbi állapot -- de ha tévedtünk volna, az újabb állapotok felé is haladhatunk előre, mindezt egy grafikus felületen egy csúszka segítségével a fájlkezelőbe integrálva.

Boyle szerint a Solaris és OpenSolaris "konzisztensebbek és megbízhatóbbak a Linuxnál", és vannak ügyfeleik, melyek Linuxról valamelyik UNIX felé mozognak a skálázódás és a konszolidációt elősegítő particionálási képességek miatt. Mindenesetre egy átállást biztosan segít, hogy a linuxos közösség által ismert nyílt forrású szoftverekkel megtömve érkezik a disztribúció: Gnome 2.24, Firefox 3.0, OpenOffice.org 3.0, Songbird, Transmission BitTorrent kliens.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról