:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 28. 09:28

Windows Azure néven érkezik a Microsoft cloud-platformja

A Los Angelesben zajló Professional Developers Conference 2008 rendezvényen a Microsoft fellebbentette a fátylat cloud operációs rendszeréről, illetve az erre épülő szolgáltatásokról. A korábban már sokat emlegetett cloud-Windows végleges neve Windows Azure lett, a Microsoft cloud-szolgáltatásai pedig Azure Services Platform néven lesznek elérhetők, várhatóan 2009-től.

[HWSW] A Los Angelesben zajló Professional Developers Conference 2008 rendezvényen a Microsoft fellebbentette a fátylat "cloud operációs rendszeréről", illetve az erre épülő szolgáltatásokról. A korábban már sokat emlegetett "cloud-Windows" végleges neve Windows Azure lett, a Microsoft cloud-szolgáltatásai pedig Azure Services Platform néven lesznek elérhetők, várhatóan 2009-től.

Alkalmazások a felhőben

A cloud, amely az internetet felhőként ábrázoló prezentációs diákról kapta a nevét, lényegében összekapcsolt szerverek összessége, amelyek a weben keresztül elérhető alkalmazásokat futtatnak. Már ma is számos cloud-szolgáltatást használunk nap mint nap, gondoljunk csak például a webes levelezőkre, amelyek úgy kezelik e-mailjeinket és adatainkat, hogy azokat az interneten keresztül bárhol, bármikor elérhetjük, miközben valójában fogalmunk sincs arról, pontosan hol is találhatók, és nem is kell tudnunk: a gépek üzemeltetése, a rendelkezésre állás biztosítása nem a mi gondunk.

A Microsoft – és mások szerint is – az üzleti alkalmazások egy részére is ez jelentheti a jövőt. A szoftverek felhasználói a dolgozók mellett egyre gyakrabban "külsősök", például ügyfelek vagy partnerek, de akár az alkalmazottak is külsőssé válhatnak, ha például egy távoli telephelyen, fiókirodákban vannak, éppen utaznak vagy ha otthonról, távmunkában látják el feladataikat. Azaz egyre többek számára kell elérést biztosítani kívülről, így egyre több alkalmazás válik vagy válhat az interneten keresztül elérhető szolgáltatássá.

Az igények folyamatos, gyakran előre kiszámíthatatlan hullámzása miatt az alkalmazások, illetve a kiszolgálásukhoz szükséges infrastruktúra méretezése komoly kihívást jelent a vállalatok számára -- főképp a kis és közepes cégek számára, akiknek a saját IT megvásárlása, fenntartása és üzemeltetése csak teher. Leginkább az ilyen vállalatokat célozza meg a cloud-szolgáltatásokkal a Microsoft.

Ray Ozzie
Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftvertervezője

A cloud operációs rendszere

A ma elérhető cloud-szolgáltatások közös jellemzője, hogy nem létezik hozzájuk egy olyan szabványos platform, amely gondoskodna azokról az alapvető funkciókról és szolgáltatásokról, amelyek a számítógépen egy operációs rendszer feladatai, tehát a hardverek kezelése, az erőforrások kiosztása vagy éppen az állományok tárolása. Ezért az ilyen szolgáltatások fejlesztésekor irreálisan sok időt kell az alapok megteremtérésre fordítani, és csak ezután jöhet a konkrét üzleti logika felépítése.

A Microsoft célja a Windows Azure-rel, hogy egy ilyen operációs rendszert hozzon létre, amelyen a Windowsra írt alkalmazások ugyanúgy futnak mintha csak egy Windows Serverre telepítették volna őket. A Windows Azure tehát lényegében nem más, mint a cloud operációs rendszere, amely kezeli a hardvereket, tárolja az adatokat, gondoskodik az erőforrások kiosztásáról, illetve környezetet biztosít a programok futásához, így ezekkel a szolgáltatások fejlesztőinek már nem kell törődnie, ők magára az alkalmazásra koncentrálhatnak.

Az Azure Services Platform komponensei éppen ezért azokat a szolgáltatásokat hivatottak megvalósítani, amelyeket a Microsoft meglevő alkalmazás-platformja Windowson elérhetővé tesz, vagyis adatbázist (SQL Services), munkafolyamat- és hozzáférés-kezelési szolgáltatásokat (.NET Services) és dokumentum-kezelést (SharePoint Services). Az Azure Services Platform gyakorlatilag tehát a cloud alkalmazásplatformja.

A Windows Azure Serices Platform alkalmazásai ASP.NET-ben, .NET-nyelveken (később PHP-ben, Rubyban, Pythonban, Javában is) készülhetnek, a működésükhöz magán a kódon kívül csak egy, a szolgáltatást leíró modellre van szükség, amely megmutatja a futtatókörnyezetnek az alkalmazás legfontosabb paramétereit: milyen feladatot tölt be (pl. weboldal, háttérszolgáltatás) és milyen erőforrásokat vesz igénybe, illetve hogy hány példányban, milyen rendelkezésre állással kell futnia. A fejlesztők a meglevő eszközeiket (pl. Visual Studio, később Eclipse) és tudásukat maximálisan újrahasznosíthatják a cloud-szolgáltatások létrehozásakor.

"Ma a vállalati és webes alkalmazások fejlesztése két, egymástól távol álló világ" -- mondta a HWSW-nek Kőnig Tibor, a Microsoft főmérnöke. "Az Azure és a cloud-szolgáltatások megjelenése paradigmaváltást sejtet. Valójában az alkalmazásfejlesztők élete könnyebbé válik azáltal, hogy a kliensre és a felhőbe szánt alkalmazásokat pontosan ugyanazokkal a módszerekkel és eszközökkel fejleszthetik, így a két világ eggyé válik."

Szoftver és szolgáltatás

A cloud-szolgáltatások nem feltétlenül váltják le a helyben telepített szoftvereket, sokszor csak kiegészítik azokat. Éppen ezért a Microsoft nagy figyelmet szentelt annak is, hogy a Windows Azure alkalmazásai zökkenőmentesen illeszthetők legyenek a meglevő környezetekbe is. Ennek érdekében Microsoft System Center rendszerfelügyeleti eszközcsaládja hamarosan egy "Atlanta" kódnevű komponenssel bővül majd, amely a cloud-szolgáltatások felügyeletét hivatott ellátni. A "Geneva" kódnevű projekt pedig a Windows Azure-re írt szoftverekben használt személyazonosságkezelési keretrendszert kapcsolja össze az Active Directoryval.

A Windows Azure-t, illetve az erre épülő platformot a Microsoft működteti majd. A cég a várható igények kielégítése érdekében az utóbbi időben nagyszabású fejlesztésekbe fogott és számos adatközpontot hozott létre az Egyesült Államokban (Chicago, San Antonio, Quincy) és Európában (Dublin) is, amelyek az Azure-alkalmazások otthonai lesznek. A gyors telepítés érdekében a cégnél egyébként az elsőként a Sun által demonstrált konténeralapú adatközpontra voksoltak: a szerverek és tárolók nem a jól megszokott álpadlós, rackszekrényekkel teletömött szerverszobákban kaptak helyet, hanem konténerekben.

Az építőkockáknak köszönhetően a bővítések villámgyorsan végrehajthatók, és nincs szükség speciális épületekre sem, mivel a konténerek maguk gondoskodnak a bennük található berendezések hűtéséről. A cég tájékoztatása szerint így tízszeresére növelhető a kapacitássűrűség látványos energiamegtakarítás mellett.

Máris kipróbálható

A Windows Azure előzetes változata mától érhető el. A Microsoft a konferencia résztvevői részére teszi lehetővé elsőként, hogy kipróbálják a szolgáltatást, de az alkalmazások fejlesztéséhez és teszteléséhez használható, asztali gépen futó szimulált környezetet és SDK-t bárki letöltheti és szabadon, megkötések nélkül használhatja. A Windows Azure és az Azure Service Platform persze nem lesz mindig ingyenes, bár a konkrét árazásról egyelőre nem esett szó. Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftvertervezője előadása alatt csupán annyit árult el, az árak a szoftverek által igényelt erőforrásoktól és a kívánt szolgáltatási szinttől függnek majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.