Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 21. 16:59

Egymillió zeneszám a zsebben

[TechCrunch/HWSW] Mi a jó abban, ha végtelen mennyiségű zene van az online zeneboltokban, de csak akkor válogathatsz közülük, ha a számítógéped előtt ülsz? -- ezt a kérdést tették fel az Imeem zenei közösségi oldal készítői maguknak. Sőt, orvosolták is a problémát. A nemrégiben végrehajtott fejlesztésükkel csatlakoztak az Android-hadsereghez, s az eddigiekhez képest teljesen új megközelítésbe helyezték a hétköznapi médiafogyasztást.

[TechCrunch/HWSW] "Mi a jó abban, ha végtelen mennyiségű zene van az online zeneboltokban, de csak akkor válogathatsz közülük, ha a számítógéped előtt ülsz?" -- ezt a kérdést tették fel az Imeem zenei közösségi oldal készítői maguknak. Sőt, orvosolták is a problémát. A nemrégiben végrehajtott fejlesztésükkel csatlakoztak az Android-hadsereghez, s az eddigiekhez képest teljesen új megközelítésbe helyezték a hétköznapi médiafogyasztást.

Webrádió mobilra -- egyelőre csak amerikaiaknak

Az amerikai piacon a holnap bemutatkozó T-Mobile G1 telefont az ottani szaksajtó már az elmúlt hetekben megkapta tesztelésre, s a TechCrunch egyik szerzője a készülék és a platform újdonságán túl az Imeem Mobile alkalmazást találta az egyik legütősebb androidos szoftvernek. Az Imeem az Egyesült Államokban működő tucatnyi zenei szolgáltatás közül azon kevesek egyike, amelyik rendelkezik mind a négy nagy kiadó streaming-licenceivel, s emellett képes felvonultatni még számos független szerzőt és kiadót is. Hasonlóan színes paletta zenei közösségi oldalakon talán csak a Last.fm és a MySpace oldalain található, melyek közül utóbbi szintén a napokban mutatja be az Androidra fejlesztett megoldását, bár az semmilyen formában nem támogatja a mobiltelefonon keresztüli streameket.

Ezzel szemben az Imeem Mobile-on keresztül szabadon, ingyenesen hallgathatóak a számok, a finanszírozást reklámokkal és bevételmegosztásos programokkal oldják meg. A mobilhálózaton viszont annyi megkötés azért van, hogy csak bizonyos számok érhetőek el: "Megnézzük, hogy mik az Imeemen hallgatott számok közül éppen a legnépszerűbbek és valós időben szelektálva elérhetővé tesszük ezeket mobilon is."


Közös zenélés

Dinamikus kínálat

A katalógus egy élő lenyomata annak, hogy a közösség mit talál érdekesnek egy adott időben. "Az elérhető dalok úgy változnak, ahogy az ízlés változik naponta" -- magyarázta a rendszer működését Dalton Caldwell, a cég elnök-vezérigazgatója. Egyébként lehet keresni előadóra, majd kiválasztva valakit hasonlóan a Last.fm-hez a hozzá kapcsolódó, hasonló előadók számaiból készít egy listát a rendszer. Minden számot kedvencnek lehet jelölni, tiltólistára lehet tenni, illetve ugyanilyen egyszerűséggel lehet megvenni a számokat az Amazonról.

A mobilos stream-alapú zenehallgatásnak viszont számos akadálya is van. A HSDPA-hálózat folyamatos használata mellett bármely telefonkészülék akkumulátora órák alatt lemerülne, illetve elég nagy puffer kell ahhoz, hogy biztonságosan, akadozásmentesen szóljon a zene. A TechCrunch tesztjei alapján Wi-Fi-n keresztül nagyon jól szóltak a zenék, körülbelül azt az érzetet adva mint egy iPod. A 3G-t használva viszont rosszabb jelerősség mellett akadtak problémák.

A technikai akadályok remélhetőleg előbb-utóbb elhárulnak, mindenesetre a jövőkép biztató. A teljesen friss Imeem Mobile ugyan még nem bizonyított, de a kialakítása felhasználóközpontú, funkciói kényelmesek lesznek mindenkinek, aki már a webkettes világ tagja. A kiválasztott előadók köré épített játszási listák elmenthetők, később bármikor újraindíthatóak, de a barátok listái is elérhetőek.

Trendalkotás

Az igazi közösségi érzést pedig a dinamikusan változó toplistás csatornák adják, illetve a személyre szabott ajánlási rendszer. Amennyiben a modell működik, akkor az óriási tárhellyel rendelkező zenelejátszók ideje lejárhat, hiszen hogy lehet menő 10 ezer szám a zsebben, ha lehet akár egymillió is?

A szolgáltatás elindulása arra is rámutat, hogy a G1 telefonhoz kötelezően járó korlátlan adatcsomag beindítja a fejlesztők fantáziáját is. Ugyan hazánkban jelenleg drágán mérik még az éterben utazó bájtokat a mobilszolgáltatók, de remélhetőleg az új platform Európai terjedése magával hozza a szolgáltatások ilyen irányú fejlődését is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról