Szerző: Koi Tamás

2008. október 17. 08:35

Megjelent a Flock közösségi webböngésző új verziója

Immár Firefox 3-alapon is elérhető az internetes közösségi hálózatok felhasználói által rendkívül kedvelt Flock webböngésző .

[HWSW] Immár Firefox 3-alapon is elérhető az internetes közösségi hálózatok felhasználói által rendkívül kedvelt Flock webböngésző.

Megjelent a Firefox kurrens változatára építő, közösségi tartalmakat natívan támogató Flock webböngésző új, 2.0-s verziója. A Flock lényegében nem más, mint egy kulcsrakész, speciális plugin-környezettel és egyedi skinnel ellátott Firefox, mely kifejezetten az internetes szociális hálózatok felhasználóinak igényei alapján készült.

A Flock-ot 2005-ben hívta életre az a Bart Decrem, aki anno jelentősen hozzájárult a Mozilla Foundation sikeréhez, valamint ő indította el az 1999 és 2001 alatt lassan elhaló kezdeményezést, az Eazelt, ami elsődleges céljául azt tűzte ki, hogy az asztali gépekre szánt Linux kényelmesebb legyen a mindennapi felhasználók számára is. A Flockban az alapul szolgáló Firefoxhoz képest a könyvjelzők kezelését átalakították, hogy azokat egyszerűen meg lehessen osztani másokkal is, és természetesen, mint minden modern böngésző, a Flock is képes RSS hírcsatornák megjelenítésére és a blogok integrált támogatására.

A közösségi böngésző 2.0-s verziója mostantól támogatja a Myspace, a Twitter, a Facebook és más hasonló szolgáltatások social media feedjeinek a megjelenítését, melyet az erre a célra létrehozott oldalsávra helyez az alkalmazás. A Flockban a már említett oldalsáv mellett az ismerőseink, illetve az általuk megosztott tartalmak is külön panelen jelennek meg, emellett természetesen továbbra is adott a beépített blog editor, a webes vágólap, és a "My World" nevű panel, melyen összegyűjtve, egy személyes kezdőlapon keresztül elérhető a felhasználó összes webkettes aktivitása és adatlapja.

Az új Flock a nyáron megjelent bétához képest jelentősen gyorsabb lett, ezen kívül lényegesen kevesebb memóriát is foglal az elődöknél. A 2.0-s változatban megjelentek az alternatív skinek is, a Flock ugyanis nem kompatibilis az alap Firefox skinekkel -- az új böngészőben két különböző kinézet közül választhat a felhasználó (csak a windowsos és maces verzióknál).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról