Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 26. 10:43

Revo iBlik internetrádió -- rádiózni szokol?

Kis túlzással kijelenthetjük, hogy a rádiózás manapság újra virágkorát, vagyis inkább egyfajta reneszánszát éli, köszönhetően az internetnek, mely az országhatárokra és a rádióadók hatósugarára fittyet hányva bárhová eljuttatja az adást. Az internet nemcsak a rádiózási szokásokat, de a műsorszerkesztési folyamatot is megreformálja, ugyanakkor vannak még olyan területek, ahol makacsul tartja magát az analóg rádió, leginkább mert az internetrádióhoz az interneten kívül többnyire egy számítógépre is szükség van.

[HWSW] Kis túlzással kijelenthetjük, hogy a rádiózás manapság újra virágkorát, vagyis inkább egyfajta reneszánszát éli, köszönhetően az internetnek, mely az országhatárokra és a rádióadók hatósugarára fittyet hányva bárhová eljuttatja az adást. Az internet nemcsak a rádiózási szokásokat, de a műsorszerkesztési folyamatot is megreformálja, ugyanakkor vannak még olyan területek, ahol makacsul tartja magát az analóg rádió, leginkább mert az internetrádióhoz az interneten kívül többnyire egy számítógépre is szükség van.

A számítógépes rádiózás egyik alternatíváját nyújtja az angol Revo iBlik RadioStation multimédiás asztali internetrádiója, mely egészen elképesztő arzenállal kedveskedik a rádiózás szerelmeseinek. Az eszköz elsődlegesen egy asztali internetrádió, mely nagyjából 15 ezer rádióadást vagy podcastot képes "befogni", ezen kívül FM-rádióként is üzemel, így fogja a lokális, földi sugárzású adókat, van hálózati médialejátszó funkciója, plusz iPod-dokkolója is (kapható dokkoló nélküli típus is, tízezer forinttal olcsóbban). A hab a tortán a beépített DAB/DAB+ vevő, mellyel a földi sugárzású digitális rádióadásokat lehet befogni -- ilyen rendszer ma Magyarországon csak kísérleti jelleggel üzemel, ugyanakkor ezt a funkciót is ki lehet hagyni, akárcsak az iPod-dokkolót.

Revo iBlik Radiostation

Maga a készülék rendkívül modern formatervezésű, mattfekete házat kapott, az iBlik RadioStationt közelről megszemlélve azonban rá kellett jöjjünk, hogy bizony láttunk már ennél jobb anyagokból összerakott szórakoztatóelektronikai terméket. A rádió kiemelve a dobozból ráadásul riasztóan könnyűnek tűnt, ami nem feltétlenül jó jel egy ilyen berendezés esetében.

Kockarádió

A dobozban egyébként van még egy meglehetősen csenevész külső tápegység (szintén nem túl jó előjel), egy szokásos, lapos távirányító és összesen hét dokkolóadapter a különböző iPod és iPhone változatokhoz. A kézikönyv szerint a negyedik és ötödik generációs iPod, az iPod classic, az első és második generációs iPod nano és az iPod mini használható az iBlik RadioStation-nel, nekünk viszont működött az iPhone 3G-vel is a lejátszás, igaz, a telefon jelezte, hogy ezzel a kiegészítővel nem garantált a kompatibilitás (ehhez képest a lejátszás mellett mind a töltés, mind a távirányító funkció működött nálunk). Van még a dobozban egy egész korrekt többnyelvű leírás is, a rádió kezelésével azonban enélkül is elboldogul az átlagos műszaki érzékkel rendelkező felhasználó.

Revo iBlik Radiostation

A Revo internetrádiójának előlapján egyedül a kék háttérvilágítású folyadékkristályos kijelző dereng, felül 23 gomb sorakozik egymás mellett (nem kell megijedni, ezek nagy része számbillentyű), hátul a kihúzható antenna, tápbemenet, fejhallgató-kimenet, sztereó RCA hangkimenet és ethernet-port található. Az iBlik Radiostationt vagy ezen keresztül köthetjük be a helyi hálóba, vagy használhatunk akár WLAN-kapcsolatot is -- utóbbi egy ilyen eszköznél nyilvánvalóan sokkal praktikusabb, ráadásul a hangstream átvitele alig igényel magának sávszélességet, ezért a lakásban gyakorlatilag bárhol elhelyezhető az egység.

Revo iBlik Radiostation

Az iBlik RadioStationt tehát elég bedugni a konnektorba, és ahogy egy rádióhoz illik, némi állítgatás után azonnal zenét lehet csiholni belőle. Az internetrádiónál a csatornakeresést jelen esetben az alap internetbeállítások konfigurálása helyettesíti -- ha vezeték nélküli kapcsolatot használunk, itt kell kiválasztanunk a hozzáférési pontot, valamint beállítani a csatlakozáshoz szükséges paramétereket (a Revo internetrádiója a WEP/WPA+PSK titkosítási algoritmusokat egyaránt ismeri). Vezetékes kapcsolatnál erre nincs szükség, az egyszerű és kézenfekvően használható menüben navigálva azonnal eljuthatunk az internetrádiók listájához.

Revo iBlik Radiostation

Fentebb említettük, hogy az iBlik RadioStation segítségével nagyjából 15 ezer internetes rádióadást vagy podcastot hallgathatunk meg, ezek közül műfaj és sugárzó ország szerint választhatunk (Magyarországról jelenleg 105 adás szerepel a listában). Lehetőség adódik a kedvencek listájának összeállításához, ráadásul ezt kényelmesen, egy internetes böngészőben futó felületen végezhetjük el akár távolról is -- a Frontier Silicon Radio Portal nevű oldalán eszközölt beállítások automatikusan szinkronizálódnak a készülékre.

Szép új, digitális világ

Az FM-rádió beállítása magától értetődő, akárcsak az iPod-dokkoló használata -- itt mind a készülék nyomógombjaival, mind az iPod kezelőszeveivel, mind az iBlik RadioStation-hoz adott távirányítóval szabályozhatjuk a lejátszást. A hozzánk eljutott változatban DAB-rádió is volt, amivel két helyen -- Budapest belvárosában és Dél-Pesten -- próbáltunk jeleket fogni, az Antenna Hungária kísérleti adásába azonban sehol nem sikerült belehallgatni; a készülék egyetlen digitális rádiócsatornát sem talált.

Az iBlik RadioStation a fentieken túl hálózati médialejátszóként is üzemel, így a hálózati DLNA-kliensként is szóra bírható, ami alkalmasint hasznos és jó funkció, ráadásul nemcsak a legelterjedtebb formátumokat és kodekeket ismeri (AAC, AIFF, AU, MP3, RM, WAV és WMA), hanem az M3U lejátszási listákat is. A rádió emellett ébresztőként is működik, választhatunk, hogy csipogásra, FM vagy DAB-rádióra, netán valamelyik internetes rádióra akarunk ébredni. A készülékre került egy 3,5 milliméteres sztereó jack bemenet is -- ezen keresztül gyakorlatilag bármilyen sztereó analóg forrás megszólaltatható.

Revo iBlik Radiostation

A Revo asztali internetrádiója eddig alapvetően okos és sokoldalú készülék látszatát kelti -- mi is elismerően hümmögtünk a készülék funkcióit látva. Aztán meghallgattuk hogy szól, ezzel pedig az eddigi, alapvetően pozitív összkép kártyavárként omlott össze. Összehasonlításul, az iBlik RadioStation hangminősége maximum egy drágább asztali rádiós ébresztőórát überel, hangja fakó, erőtlen, nagyobb hangerőn pedig erősen torzít. Tegyük hozzá, nehéz meghatározni, milyen hangminőséget várunk el egy ilyen megoldástól, nehéz bármihez is hasonlítani, hiszen kevés hasonló eszköz kapható, azt mindenesetre biztosan kijelenthetjük, hogy a tesztkészülék hatvanezer forintos árának minden bizonnyal csak töredékét teszi ki maga a hangrendszer, a költségek nagyját inkább az elektronika viszi el.

Okos, de erőtlen

Az angol gyártó szerintünk figyelhetett volna jobban is arra, hogy a szolgáltatások és a minőség aránya egészségesebben alakuljon a Revo iBlik RadioStation esetében, mert jelen esetben aki nem csak egy újabb okos szórakoztatóelektronikai kütyüre, hanem általa maradandó zenei élményre is vágyik, az bizonyára nagyot fog csalódni, miután üzembe helyezi az új szerzeményt.

Az iBlik RadioStation a hangminőségtől függetlenül sem tökéletes készülék, bár jóformán csak szőrszálhasogatás szintjén hiányoljuk a last.fm-támogatást, vagy a digitális hangkimenetet (ha a beépített hangszóró nem szól jól, legalább át tudjuk küldeni a hangsávot egy erősítőnek). A család legolcsóbb tagja, az alapmodellnek számító Revo Blik Wi-Fi iPod-dokkoló és DAB-modul nélkül 30 ezer forintba kerül -- ennyi pénzt annak esetleg megérhet, aki kedvenc internetrádióját vagy internetrádióit a konyhában, főzés közben, vagy a műhelyben, fúrás-faragás közepette is szeretné hallgatni, netán az internetrádiók halk háttérzenéjére vágyik nappalijában -- különös hangsúllyal a halkságon.

A Revo iBLik RadioStation internetrádiót az Infopatika Kft.-től kaptuk kölcsön.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról