:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 19. 12:16

Virtuális Budapestet épít a Fővárosi Önkormányzat

Budapest új arcát mutatja meg a virtuális világban: a Fővárosi Önkormányzat turisztikai marketingszervezete, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. is felkarolta azt a kezdeményezést, melynek keretein belül a főváros nevezetességei részletes, rajzolt 3D modelleken jelennek meg a Google Earth földgömbön.

Budapest új arcát mutatja meg a virtuális világban: a Fővárosi Önkormányzat turisztikai marketingszervezete, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. is felkarolta azt a kezdeményezést, melynek keretein belül a főváros nevezetességei részletes, rajzolt 3D modelleken jelennek meg a Google Earth földgömbön.

Virtuális turizmus

Hősök tere, Bazilika, Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum, Mátyás templom, Halászbástya, Lánchíd, Gellért szálló, Nemzeti Színház, Parlament és további, összesen 24 látványosság kapott a Google Earth-ben valósághű, háromdimenziós modelleket a műholdképek síkja fölé, s Balogh András, a kivitelezést végző Virtuális Magyarország Kft. képviselője szerint ezt évente további 50 épület megjelenése is követheti.

Ikvai-Szabó Imre, turizmusért felelős főpolgármester-helyettes kiemelten fontosnak tartja a napi több tízmillió ember által használt virtuális föld szolgáltatáson belüli megjelenést, s ígéretei szerint erre a célra a jövő évben is rászánják ugyanazat az összeget a költségvetésükből, amit a mostani projekt kapott. Ez az összeg 6 millió forint, ami a gyakran milliárdokkal operáló fővárosi büdzsé számára aprópénznek tűnhet, kérdéses, hogy vajon mi a mögöttes érték, mitől válik többé, mint játékszer.


Kézzel rajzolt textúrák

3D mézesmadzag

A XXI. századi utazó ma már nem könyvtárakban bogarászik, nem feltétlenül az utazási iroda szervezőit kéri meg, hogy válasszon neki célpontot, mindinkább az internet válik elsődleges információs forrássá. Erre alapoz a Google szolgáltatása is, ami azon túl, hogy egy érdekes interaktív földgömb, számos olyan funkciót tesz lehetővé, ami a turisták igényeit elégíti ki, akár az utazás megtervezésében, akár az emlékek felelevenítésében. A térbeli épületmodellek mögé könnyedén helyezhetőek információs panelek, melyek további fotókat, leírásokat, elérhetőségeket tartalmazhatnak az adott épületről vagy intézményről.

A figyelemfelkeltő makett egyfajta cégérré válhat, ahonnan egy szálloda esetében akár a szobafoglalásig is háromkattintásnyi út vezethet, elcsábítva a potenciális turistát. A most feldolgozott 24 épület nagy része közkincs vagy közintézmény, így érthető, hogy a fővárosnak kellett pénzt szánnia ezek népszerűsítésére. A Virtuális Magyarország Kft. üzleti modellje viszont arra épít, hogy a közeljövőben egyre több üzleti alapon működő vállalkozás is fantáziát lát a Google Earth-ben és szállodák, áruházak, éttermek vagy más épületek virtuális makettjeit rendelik majd meg tőlük.

Olcsóbb, mint egy újsághirdetés

Balogh András elmondása szerint nehéz pontos árat mondani egy makettre, hiszen nem mindegy, hogy egy Parlamentet vagy a Képviselők Házát kell lemodellezni, de általánosságban 50-250 ezer forint közti összeggel lehet kalkulálni egy épületre vetítve. A cég körülbelül két hónapos átfutási idővel garantálja a megrendeléstől számítva, hogy biztosan megjelenik a modell a Google Earth felületén, illetve ezen felül az információs panel kitöltését, fotók elhelyezését, Wikipedia-szócikk elkészítését és különböző keresőkbe való beregisztrálását is vállalják, gyakorlatilag egy komplett marketing-csomagot nyújtva.

Maga a folyamat a fotózással kezdődik, amikor is a választott épületet minden oldalról körbefényképeznek, majd ezek alapján elkészül egy részletes 3D makett először szürke színben (a Google Earth-ben Amszterdam belvárosának minden épülete megjelenik ilyen szürke modellekkel). A nagyobb különálló nevezetességek fotózása még egyszerű feladat, de a későbbiekben nehezítheti a munkát, ha egy szűk utcában kell elvégezni a fotózást.


Virtuálisan fejlődik a város

Irányított önkéntesek

Ez a része nem is kerül túl sok időbe, a hosszabb folyamat az épület modelljének textúrázása, ami precizitást, sok időt és építészi tapasztalatokat is igényel. A munkákat a Google Sketchup 3D modellező szoftverével végzik az építészek, melyet egyébként bárki szabadon letölthet. A Virtuális Magyarország Kft. már korábban átesett egy Google-minősítésen, sőt, közvetlen kapcsolatuk van a céggel, így az általuk feltöltött modellek minden esetben prioritást élveznek, hisz biztosított, hogy amit ők adnak a Google Earth-höz, az a valóságban is úgy néz ki.

A cég mérete egyébként dinamikusan változik, az alapítók mellett a feladatra önkéntesen vállalkozó építészek munkája van benne a már most is látható épületmakettekben, sőt, a Parlamentet már korábban lemodellező építészt külön megkérték arra, hogy az elkészült anyagot textúrázza újra jobb minőségben, ezzel csatlakozva a kezdeményezéshez. A politikusok meglepően nyitottak az ötletre, a virtuális építkezés kedvükre való tevékenység, így remélhetőleg a most még hiányzó középületek is hamarosan rákerülnek a térképre.

Süli Gábor, a Virtuális Magyarország Kft. másik képviselőjétől szerkesztőségünk megtudta, hogy azon felül, hogy a főváros számára fejlesztik a nevezetességek makettjeit, illetve várják az üzleti alapú megrendelőket, nyitottak az együttműködésre az önkéntes modellezőkkel is. Tudomásuk van például egy fiatal épitészről, aki a Terézváros egy részének a kidolgozásán munkálkodik jelenleg is hobbiból.


Hobbisták is beszállhatnak

És lőn három dimenzió!

A teljes városrészek modellezése és textúrázása óriási feladat és ezzel valóban egyedülálló lenne Budapest a virtuális világban. Ugyan az Egyesült Államokban teljes metropoliszok készültek már el 3D-ben, de Európában Amszterdam az egyetlen, ahol a teljes belváros látható térben, igaz textúrák nélkül, illetve Párizs, Barcelona és néhány nagyváros egyes nevezetességein kívül nem sok példa van arra, hogy rajzolt objektumok kerültek volna a Google Earth-be.

A 3D modelleken túl fontos lehet egy város számára, hogy milyen részletességű műholdképek állnak rendelkezésre róla, amit maga a város nem befolyásolhat, ez kizárólag a Google preferenciáin múlik, Budapest pedig a közepesen részletes kategóriába esik, a felvételek pedig körülbelül 2-3 évesek. Süli Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az M0 körgyűrű átadására felhívják a dublini Google-kapcsolattartójuk figyelmét, hiszen a virtuális földön a pálya még csupán az M5-ösnél jár. Ennek apropóján reménykedhetünk, hogy a nemrég pályára állított GeoEye-1 műhold erre téved és egy kurrens, nagyfelbontású sorozatot készít a magyar fővárosról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.