Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 5. 10:12

Szorosabbra fűzné a viszonyát a Samsung a SanDiskkel -- nincs kizárva, hogy felvásárolja

[WSJ/HWSW] Nemcsak a világ első számú merevlemezgyártója, hanem a jelek szerint a világ első számú memóriagyártója is feni a fogát a SanDiskre, mely szintén piacelső egy egyre bővülő szegmensben: a cég mindenkinél több memóriakártyát értékesít világviszonylatban.

[WSJ/HWSW] Nemcsak a világ első számú merevlemezgyártója, hanem a jelek szerint a világ első számú memóriagyártója is feni a fogát a SanDiskre, mely szintén piacelső egy egyre bővülő szegmensben: a cég mindenkinél több memóriakártyát értékesít világviszonylatban.

A Samsung keresi a lehetőséget arra, hogy szorosabbra fűzze viszonyát a SanDiskkel. A különböző forgatókönyvek közt az összeolvadás és a felvásárlás lehetősége is szerepel, egyelőre azonban még semmi konkrét megállapodás nem született -- derül ki a vállalat pénteki közleményéből. Az összeolvadásból -- ha a hatóságok egyáltalán rábólintanak -- mindkét cég profitálhatna: a Samsung tetemes összegű jogdíjat fizet a SanDisknek, utóbbi pedig már most is beszállítói partnerei közt tudhatja a koreaiakat, igaz, első számú stratégiai gyártópartnere a japán Toshiba, mely a Samsung legnagyobb memóriagyártó riválisa is egyben.

Elemzők szerint a koreai óriásvállalat évente nagyjából 4-500 millió dollárnyi szabadalmi jogdíjat fizet a SanDisknek -- tekintve, hogy a cég értéke most körülbelül hárommilliárd dollár, ez már önmagában jó tárgyalási alapot adhat a Samsung számára egy felvásárlási, beolvasztási manőverhez.

Egyes, augusztus közepén felröppent pletykák szerint a memóriaiparban semmilyen érdekeltséggel nem rendelkező háttértár-gyártó, a Seagate is megszerezné a SanDisket, vagy annak bizonyos divízióit. Egyes spekulációk szerint a Seagate elsősorban a SanDisk flashalapú háttértárakat gyártó részlegére feni a fogát -- a piacvezető tárolóeszköz-gyártó ezzel az SSD-k szegmensében is felvehetné a versenyt ázsiai riválisaival, elsősorban a Samsunggal vagy a Toshibával. A SanDisk felvásárlásával kapcsolatos pletykákat akkor egyik érintett fél sem kommentálta.

A Seagate akár a SanDiskkel karöltve, akár önállóan, a korábbi nyilatkozatok szerint jövőre biztosan belép az SSD-k piacára, elsőként az üzleti szegmenst kiszolgáló termékeivel. A Samsung, a Toshiba és a Hitachi már jelen van a területen chipgyártásuk révén, így a szereplők fele mindkét szekeret tolja. A Seagate mellett a Western Digital és a Fujitsu nem rendelkezik egyelőre SSD termékekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról