Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 2. 09:43

Bemutatkozik a Google Android Market

A tervek szerint a Google Android kódnéven ismert linuxos mobilplatformja idén év végén jelenik meg, az operációs rendszer mellé extra alkalmazások is dukálnak majd.

[HWSW] A tervek szerint a Google Android kódnéven ismert linuxos mobilplatformja idén év végén jelenik meg, az operációs rendszer mellé extra alkalmazások is dukálnak majd.

A Google tegnap mutatta be a nagyközönségnek az Android mobilplatformja köré épített kereskedelmi teret, az Android Marketet, melynek névválasztása a szabadságot, nyitottságot hirdeti, főként az Apple Store-ral szemben. Az online óriás állítása szerint a rendszer sokkal inkább hasonlít majd a YouTube-ra, mint egy webáruházra -- a fejlesztőknek egyszerűen be kell regisztrálniuk, feltölteni az eladásra szánt terméket és egy leírást eszközölni róla. Természetesen az elérhető alkalmazásokat a felhasználók értékelhetik, pontozhatják, illetve visszajelzéseket is küldhetnek a készítőknek.


Mobil piac

A minőségellenőrzés kérdése egyelőre azonban nem tisztázott, például hogy hogyan fogják megakadályozni a veszélyes vagy ártalmas szoftverek felbukkanását, illetve hogy fognak-e tiltani bizonyos alkalmazásokat. Az Apple és a Google hozzáállása közti alapvető különbség, hogy míg az Apple házon belül tartja a telepítést is, tehát az iPhone-ra csak iTuneson keresztül telepíthető alkalmazás, addig a Google elengedi a felhasználók kezét

Az Android Market valóban egy piac lesz, ahonnan igény szerint le lehet tölteni az alkalmazásokat, majd azokat teljesen függetlenül lehet feltelepíteni a készülékekre -- nem kötelező jellegű forrásként ugyanakkor, a szoftvereket más forrásból is beszerezhetjük majd. A letölthető alkalmazások eleinte kivétel nélkül ingyenesek lesznek, a fizetési rendszert majd valamivel később tervezi bemutatni a Google.

Ezzel szinte egyidőben a cég az űr felé is kacsintgat, ugyanis múlt hét végén hozták nyilvánosságra, hogy szeptember negyedikén, azaz most csütörtökön lövik fel az űrbe a GeoEye-1 nevű műholdat. A földet az űrből pásztázó objektív az eddigi legnagyobb felbontású ilyen eszköz, átlagosan képes elérni a 40 centiméter/pixel felbontást is. A fellövés online követhető lesz majd csütörtökön, az eredményről természetesen a HWSW is beszámol majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról