:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 16. 12:53

A Nintendo marad az eddigi stratégiánál, a Sony videokölcsönzőt nyitott

A bemutatott újdonságok és fejlesztések tálalását tekintve sem a Sony, sem a Nintendo nem tudta túllicitálni az E3 szakkiállítás nulladik napján tartott Microsoft sajtókonferenciát: a két japán cég tegnapi bemutatóján többek közt kiderült, hogy a Sony a redmondiak árcsökkentési stratégiáját követi (vagy fordítva), a Nintendo pedig lényegében senkitől nem zavartatva továbbra is innovatív és újszerű partijátékokkal látja el az alkalmi játékosokból álló közönséget.

[HWSW] A bemutatott újdonságok és fejlesztések tálalását tekintve sem a Sony, sem a Nintendo nem tudta túllicitálni az E3 szakkiállítás nulladik napján tartott Microsoft sajtókonferenciát: a két japán cég tegnapi bemutatóján többek közt kiderült, hogy a Sony a redmondiak árcsökkentési stratégiáját követi (vagy fordítva), a Nintendo pedig lényegében senkitől nem zavartatva továbbra is innovatív és újszerű partijátékokkal látja el az alkalmi játékosokból álló közönséget.

A nextgen konzolháborúban résztvevő nagyvállalatok közül kétségtelenül a profi játékosok által többnyire lesajnált Nintendoé a legkényelmesebb pozíció, a cég Wii konzoljátékával gyakorlatilag a megjelenés óta stabilan uralja a hardvereladási listákat, problémát legfeljebb az időnként fellépő készlethiány okoz a vállalatnak. A játékgép barátságos árának, az innovatív irányítási rendszernek, valamint az azt kihasználó játékoknak köszönhetően a könnyed szórakozásra vágyó játékosok milliói múlatják idejüket -- rendszerint kisebb-nagyobb társaságokba verődve -- a Wii-vel.

Fejlettebb hadonászás

A Nintendo az idei E3 expón két új kiegészítőt is bejelentett a Wii-hez: az egyik az online játékokhoz használható mikrofon, a Wii Speak, mely a netes többszereplős játékoknál ad lehetőséget arra, hogy a játékosok élőszóban kommunikálhassanak egymással. A Wii Speak mellett érkezik a mára legendássá vált Wiimote kontroller kiegészítője, a Wii MotionPlus. A Nintendo szerint ezzel a már meglévő irányítóra csatolható extrával a korábbinál is pontosabb és precízebb térbeli mozgáskövetés valósítható meg.

Wii MotionPlus

A Wii MotionPlusban rejlő lehetőségeket kihasználó első játék a népszerű Wii Sport új része, a jövő tavasszal elkészülő Wii Sports Resort lesz, melyben egyebek mellett kardozni és frizbizni is lehet majd. Az új játékok közt az ünnepi szezonra elérhető lesz az Animal Crossing franchise Wii-re fejlesztett változata, az Animal Crossing: City Folk, valamint a botfülű játékosokból is komponistát varázsoló Wii Music.

Modellfrissítés a Sonynál

A Sony amerikai részlege közvetlenül a Nintendo után tartotta konferenciáját, melynek két sarokpontját a PlayStation 3 családot érintő legfontosabb újdonságok, fejlesztések bemutatása adta. A cég az E3 expó alkalmával lerántotta a leplet egy új PlayStation 3 modellről, mely egyelőre kizárólag az amerikai piacon kerül forgalomba, idén szeptemberben. A konzol legújabb változata a jelenleg 399 dollárba kerülő, 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt alapmodellt váltja majd -- az új típusnál egyedül a háttértárat cserélik ki egy 80 gigabájtos kapacitásúra. A Sony választékában egyébként jelenleg is szerepel 80 gigabájtos HDD-vel ellátott PlayStation 3 konzol, az új modell azonban már egyáltalán nem lesz kompatibilis a PS2-játékokkal, nem lesz benne memóriakártya-olvasó sem és 4 USB kapu helyett csupán 2 kerül rá. Arról egyelőre nincs szó, hogy a régi, 40 gigabájtos modell ára csökkenne, elképzelhető ugyanakkor, hogy a Microsofthoz hasonlóan készlet erejéig a Sony is kedvezményes áron kínálja majd a kifutó változatot.

Sony PlayStation 3 80 GB

A bemutatón mindemellett kiderült, hogy a vártnál hamarabb, gyakorlatilag azonnali hatállyal elindul a PlayStation Store online filmletöltő és kölcsönzőszolgáltatása. Az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatáson keresztül a kezdetekkor 300 egész estés mozifilm és 1200 sorozatrész érhető el, részben HD felbontásban. A választék a jövőben várhatóan gyorsan bővül majd, a Sony legalábbis ennek érdekében szinte az összes jelentősebb kiadóval megállapodott, a kínálatban így egyaránt megtalálhatók lesznek a 20th Century Fox, a Lionsgate Entertainment, az MGM Studios, a Paramount Pictures és a Warner Bros által jegyzett filmek, sorozatok.

A kölcsönzőszolgáltatásnál a felhasználóknak a kölcsönzéstől számított két hét áll rendelkezésre a tartalom megtekintésére, a lejátszás elindítása után 24 órán belül többször is megállítható vagy újraindítható a mozi. A PlayStation Store-ban a tartalom jellegétől függően 2,99 dollártól 5,99 dollárig terjedő kölcsönzési díjat kell fizetni, a filmek ugyanakkor meg is vásárolhatók, a legolcsóbbakért 9,99, a legdrágábbakért 14,99 dollárt kell fizetni. A konzolra letöltött tartalmak egy része meg is osztható az PlayStation Networkre azonos ID alatt regisztrált eszközök közt, így ezek a filmek több PlayStation 3 konzolon vagy akár PSP-n is megtekinthetők.

Van mit behozni

A Sonynak -- jóllehet a kezdetek óta otthoni médiacenterként hirdeti a PlayStation 3-at -- komoly lemaradást kell behoznia az online tartalomszolgáltatás terén, mivel alárendelték a Blu-ray győzelmének: a Microsoft éppen az E3 nulladik napján jelentette be, hogy a világ legnagyobb videokölcsönzőjével, a Netflixszel kötött szerződés keretén belül az év végétől több ezer mozifilmmel bővíti az Xbox LIVE Marketplace jelenleg is tekintélyes választékot felvonultató, 2005 óta működő videokölcsönzőjét.

A cég néhány új játékmegjelenést is beharangozott a bemutató alkalmával, így egyebek mellett bejelentették a PlayStation 3-exkluzív God of War 3-at, vagy a PSP-s sikerjáték, a Patapon folytatását, de demózták a Resistance 2-t, a rendkívül ígéretes Little Big Planetet is, és a folyamatosan halogatott Home virtuális világot. A cég új nevekkel is próbálkozik, így a darkos világban szuperhőst játszó inFAMOUS, vagy a tömeges taktikai akciójáték MAG is szerepelt. A PlayStation 2 Platinum válogatás mintájára július 28-tól PlayStation 3 platformon is elindul egy a régebbi játékokat akciós áron kínáló promóció: a Greatest Hits programban egyelőre tíz régebbi játékprogram szerepel majd, köztük olyan címekkel, mint a Motorstorm, az Oblivion, a Need for Speed: Carbon vagy az Assasin's Creed. Ezekért a játékokért 30 dollárt kell majd fizetni a tengerentúlon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.