:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 9. 15:16

Magyarul is megtanult a Novell csoportmunka-támogató megoldása, a Teaming + Conferencing

Magyarországon is bemutatkozott a Novell csoportmunka-támogató megoldása, a Teaming + Conferencing. A szoftver legújabb verziója egy hete már magyar nyelven is elérhető.

[HWSW] Magyarországon is bemutatkozott a Novell csoportmunka-támogató megoldása, a Teaming + Conferencing. A szoftver legújabb verziója egy hete már magyar nyelven is elérhető.

"Webkettes" csoportmunka

A Novell idén februárban vásárolta fel az 1995-ben alapított SiteScape vállalatot, amely a nyílt forrású ICEcore alapjaira épülő csoportmunka-megoldást fejlesztett, ebből lett a Novell Teaming + Conferencing. A termék a szokásos csoportmunka-funkcionalitást kínálja, beleértve a dokumentumok kezelését, azonnali üzenetküldést, webkonferenciát szöveggel és hanggal, naptárkezelést, és munkafolyamat-menedzsmentet. Az ICEcore-alapú megoldáshoz a Novell némi saját fejlesztés mellett vállalati szintű oktatást és támogatást tud hozzátenni.

A Teaming + Conferencing egyik fontos jellemzője, hogy a "webkettes" világban megismert eszközöket is kínálja a vállalatok számára a termelékenységük fokozására. A dolgozók létrehozhatják saját blogjaikat, wikiket szerkeszthetnek, fórumozhatnak, akár képeiket is megoszthatják egymással annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban áramoljon az információ a szervezeten belül, vagy akár azon kívül. Kérdés, hogy a hazai vállalatok felkészültek-e már erre, amikor a legtöbb helyen e-mailen és mobiltelefonon kívül semmilyne más eszközt nem használnak kapcsolattartásra.

[+] IBM: robbanásszerűen növekszik a webkettes üzleti szoftverek piaca

Árelőny

A Teaming + Conferencing két részből áll, a Teaming egy webes felületen keresztül biztosítja a felhasználók munkaterét, a közös naptárakat, fájlok, dokumentumok megosztását, kezelését, a folyamatkezelést, illetve olyan "webkettes" szolgáltatásokat, mint a wikik, blogok, fotóalbumok, szavazások és fórumok. A második komponens, a Conferencing egy asztali kliensprogram az azonnali üzenetküldéshez, chateléshez, webkonferenciához és VoIP-beszélgetésekhez. Előbbi lényegében az ICEcore Team, utóbbi pedig az ICEcore Conference Novell-féle változata.

A vállalat szerint a Teaming + Conferencing legfontosabb előnye a vetélytársakkal szemben a kedvezőbb ár: a termék használatához nincs szükség szerverlicencre, az árazás CAL-alapon történik, egy CAL (Client Access Licence) ára 55-60 euró körül indul. Úgy tudjuk, az Open Enterprise Serverből és GroupWise-ból álló Open WorkGroup Suite kisvállalati verziójába, a Small Business Editionbe hamarosan árnövekedés nélkül bekerül a Teaming + Conferencing, vagyis a felhasználók lényegében ingyen hozzájutnak.

Hargitai Zsolt kereskedelemtámogatási vezető szerint a Teaming + Conferencing versenyelőnye a Lotusszal, illetve a Microsoft Exchange/ SharePoint párossal szemben az ár mellett a funkcionalitás (pl. fejlett munkafolyamat-kezelés), valamint a nyílt forrású modellnek köszönhető gyors fejlesztési ciklus.

A Windowson és Linuxon egyaránt használható Teaming + Conferencing együttműködik Microsoft Exchange-dzsel, IBM Lotus Notes-szal és természetesen a Novel saját GroupWise munkacsoport-termékével. Utóbbival a jövőben szorosabban is integrálni fogják, a HWSW ismeretei szerint az őszre ígért GroupWise 8-nak (kódnevén Bonsai) már része lesz a Teaming + Conferencing is. A szoftver , a nemrég megjelent Support Pack 3 verzió már magyarul is elérhető. A termék alapjául szolgáló ICEcore is elérhető magyarul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.