:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 23. 10:23

Megjelent a SpiceWorks ingyenes rendszerfelügyeleti megoldás új verziója

Megjelent a SpiceWorks ingyenes rendszerfelügyeleti alkalmazás legújabb, 3.0 verziója. A készítők a felhasználói közösség visszajelzései alapján fejlesztették tovább a szoftvert, ami nem csak többet tud mint korábban, hanem gyorsabb is lett, emellett több mint ezer apró hibát is kijavítottak benne. A kimondottan kis- és középvállalatoknak, 250-nél kevesebb PC-vel rendelkező szervezeteknek szánt megoldást a fejlesző cég szerint már 350 ezer rendszergazda használja világszerte. A bétaváltozatot több mint 2500-an tesztelték.

[HWSW] Megjelent a SpiceWorks ingyenes rendszerfelügyeleti alkalmazás legújabb, 3.0 verziója. A készítők a felhasználói közösség visszajelzései alapján fejlesztették tovább a szoftvert, ami nem csak többet tud mint korábban, hanem gyorsabb is lett, emellett több mint ezer apró hibát is kijavítottak benne. A kimondottan kis- és középvállalatoknak, 250-nél kevesebb PC-vel rendelkező szervezeteknek szánt megoldást a fejlesző cég szerint már 350 ezer rendszergazda használja világszerte. A bétaváltozatot több mint 2500-an tesztelték.

Az ingyenes, reklámokkal támogatott Spiceworks számos olyan képességet vonultat fel, amelyek csak a borsos áron mért menedzsment-eszközökben találhatók meg. Ilyen képesség például a hardver- és szoftverleltár: a Spiceworks felismeri a hálózatba kapcsolt windowsos és linuxos gépeket, a Maceket, valamint a hálózati eszközöket és az ezeken található szoftvereket, beleértve azok verzióit és a patcheket is. A szoftverben nyilvántarthatók a mobil eszközök, például a PDA-k és mobiltelefonok, de akár az irodai bútorok is, ha erre van szükség. A Spiceworks emellett képes a szoftverlicencek kezelésére is.

A szoftver képes a hálózatra kapcsolt eszközök monitorozására is, így aztán könnyen észrevehető, ha egy gépen elfogyott a merevlemez-kapacitás, nem várt szoftverek települtek fel, vagy ha csak kifogyott a tinta a nyomtatóból. Emellett az adminisztrátorok maguk is meghatározhatnak olyan eseményeket, amelyeket figyelni akarnak, ilyen lehet például egy ismeretlen, nem frissített operációs rendszerrel rendelkező gép felbukkanása a hálózaton, vagy egy szoftver jogosulatlan használata. A figyelmeztetéseket természetesen egy központi konzolon lehet nyomon követni.

A Spiceworksben helyett kapott egy IT helpdesk szolgáltatás is, ami egyszerűen használható, a hibajegyeket akár emailben is képes fogadni, ezeket aztán hozzá lehet rendelni akár eszközökhöz, akár személyekhez. A szoftver a hibakeresésben is segít, egy PC hibás működése esetén például könnyen megtekinthető, hogy a gép beállításai miben térnek el a többitől, vagy hogy melyik szoftver okozza a lassulást. A Spiceworks felhasználói számára egy közösen építhető tudásbázis is rendelkezésre áll, emellett a vállalat folyamatosan várja a visszajelzéseket a további fejlesztésekhez.

A SpiceWorks 3.0 megújult kezelőfelülete alatt működő motort is átírták a fejlesztők, aminek köszönhetően egyes feladatokat (pl. hálózat felderítése) akár 20-40 százalékkal gyorsabban hajt végre a szoftver. A felderítőrutinon és a hardver-adatbázison is sokat dolgoztak, amelynek köszönhetően a SpiceWorks a korábbinál még több eszközt tud azonosítani. Az új verzióban a szolgáltatásként igénybevett szoftverek (SaaS) is önálló entitásként láthatók és kezelhetők, eltárolható a hozzájuk kapcsolódó összes releváns információ (pl. rendelkezésre állás, havi költség, szerződés lejártának ideje). Fontos újdonsága még a 3.0 változatnak, hogy képes a Microsoft Exchange Server monitorozására is, emellett képes az Exchange-et használni a SpiceWorks rendszerüzenetek, figyelmeztetések, hibabejelentések kezelésére.

A SpiceWorks továbbra is építeni kívánja közösségi szolgáltatásait, és ennek érdekében még több lehetőséget ad a felhasználóinak arra, hogy tudásukat megosszák egymással. Ennek egyik eszköze lehet, hogy a SpiceWorksben értékelhetők a különféle hardverek, szoftverek és szolgáltatások, így a következő beszerzés vagy szerződéskötés előtt a rendszergazdák elolvashatják mások tapasztalatait, kikérhetik kollégáik véleményét. A szoftverben létrehozott jelentéseket is meg lehet osztani másokkal, ami elsősorban az új felhasználóknak jöhet jól, akiknek nem kell maguknak létrehozniuk ezeket, hiszen mások már valószínűleg elkészítették őket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.