Szerző: Bizó Dániel

2008. június 6. 09:16

Kiszivárgott az első Nehalem-teszt

Információk szivárogtak ki a Nehalem, az Intel fél éven belül piacra kerülő következő generációs processzorának teljesítményéről. A prototípus drasztikus ugrást mutat számos teljesítményigényes munkaállomás alkalmazás alatt a jelenlegi négymagos rendszerekhez képest.

[HWSW] Információk szivárogtak ki a Nehalem, az Intel fél éven belül piacra kerülő következő generációs processzorának teljesítményéről. A prototípus drasztikus ugrást mutat számos teljesítményigényes munkaállomás alkalmazás alatt a jelenlegi négymagos rendszerekhez képest.

Fölény

A héten rendezett tajvani Computexen az Anandtech hozzáfért egy Nehalem-alapú számítógéphez, melyen sikerült néhány tipikus tesztet lefuttatniuk. A hardvermagazin mérése alapján a még nem végleges állapotban lévő Nehalem rendszer azonos, 2,66 gigahertzes órajelen 28 százalékkal magasabb kódolási sebességet nyújtott DivX, és 44 százalékkal h.264 alatt, mint egy négymagos Yorkfield, vagyis egy 45 nanométeres eljárással gyártott Core 2 Quad Q9450, mely a Penryn generációhoz tartozik.

A videokódolásnál is nehezebb feladatok közé tartozik a ray-tracing, vagyis a sugárnyomkövetéses képalkotás. Az Anandtech három elterjedt renderelőszoftverrel mérte ki a Nehalem képességeit. 3dsmax r9 alatt a Nehalem átlagosan 40 százalékkal nyújtott magasabb teljesítményt a Yorkfieldnél, ugyanakkor a különbség erősen szórást mutat: a Space Flyby jelenetnél mindössze 9 százalékkal volt gyorsabb a Nehalem, miközben a CBALLS2 esetében 136 százalékot tett ki a gyorsulás. Cinebench R10 alatt 25, míg a POV-Ray 3.7 futtatásakor 36 százalékos fölényt mért az Anandtech. Meg kell jegyezni, hogy ezek az alkalmazások jól párhuzamosítottak, és a Nehalem magonként két utasításszálat futtat szimultán, vagyis összesen nyolcat.

A Nehalem tehát minden jel szerint rendkívül jó állapotban van, és drasztikus teljesítménynövekedést képvisel majd. Az új chiptől az Intel nem kevesebbet vár el, minthogy döntő és megkérdőjelezhetetlen teljesítményfölénybe kerüljön az AMD-vel szemben, minden téren. A fent citált tesztek bár asztali kódok végrehajtásakor mértek ugrásszerű teljesítménynövekedést, a Nehalem fejlesztéseinek fókuszát valójában a többutas rendszerek és szerverfeladatok képezték, ahol az AMD versenyképessége a legerősebb, és mely szegmenst jelenleg az elsősorban notebookokba célzott Core mikroarchitektúrával szolgál ki a vállalat.

Minden téren előrelépés

A Nehalem a Merommal megismert Core mikroarchitektúra továbbfejlesztésének tekinthető, a mérnökök azonban gyakorlatilag minden aspektusát továbbcsiszolták. A soronkívüli végrehajtást biztosító ütemező 96 helyett immár 128 mikroutasításból válogathat a végrehajtóegységek etetése érdekében -- vagyis emelkedhet az órajelenként elvégzett hasznos munka mennyisége. A Nehalem már SSE 4.2 vektor utaskészletet alkalmaz, mely további 7 alkalmazásspecifikus utasítást hoz magával elsősorban szövegek és stringek feldolgozásában, mint például az XML.

A magokban a legnagyobb változást a párhuzamos többszálúság visszatérése jelenti. A HyperThreading révén a négymagos Nehalem 8 utasításszálat kezel, amivel az Intel szerint 20-30 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető megfelelően párhuzamosított szoftverek alkalmazása esetén. Átdolgozásra került a cache-hierarchia, a magok közötti adatmegosztás és koherenciaforgalom számára egy 8 megabájtos L3 cache található a chipen, míg az L2 tárak a gyorsaság érdekében 256 kilobájtosak mindössze.

A mikroarchitekturális fejlesztések mellett a Nehalem egyben mérföldkő is az Intel történetében, ugyanis gyökeres változást hoz a rendszerinfrastruktúra terén is. Az új processzorcsaláddal az Intel megkezdi az évtizedek óta alkalmazott buszrendszer kivonását, és helyébe egy sokkal korszerűbb, pont-pont összeköttetésekre, és integrált memóriavezérlőre épülő architektúra lép. Ennek eredményeként növekszik a magok rendelkezésére álló sávszélesség, és csökken a memória elérésének késleltetése, ami leginkább többutas rendszerekben mutatkozik meg a buszos architektúrával szemben.

Az Anandtech mérése szerint a prototípus rendszer több mint 70 százalékkal nagyobb memóriasávszélességgel bír, miközben a késleltetés több mint 40 százalékkal volt alacsonyabb egy Yorkfield-alapú gép esetében. Ezek a különbségek két- és négyutas rendszerben ugrásszerűen tovább nőnek, az Intel mérései szerint a valós memóriasávszélesség terén egy kétutas konfigurációban a Nehalem több mint négyszeres előnyre tesz szert, ami drámaian hat a teljesítményre.

[+] Kíméletlenül erősnek ígérkezik a Nehalem

A Nehalem nehézsúlyú versenyzőnek számít az x86-os processzorok között, a 45 nanométeres eljáráson implementált, 731 millió tranzisztorból felépülő chip 260 négyzetmilliméteren terül el. Magjai egyenként mintegy 25 százalékkal nagyobb területet emésztenek fel, mint a Penryné. Az erőteljesebb felépítés és nagyobb teljesítmény ellenére a még nem bevethető állapotban lévő Nehalem rendszer fogyasztása alig 10 százalékkal haladta meg a Yorkfieldes konfigurációét. A Nehalem megjelenése a negyedik negyedévre várható szerver- és csúcskategóriás asztali processzorok formájában, a termelés felfutása és a további változatok piacra kerülése jövő év folyamán esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról