Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 3. 17:03

Cisco: egységes, Ethernet-alapú infrastruktúrát az adatközpontokba!

Magyarországon is bemutatkozott a Cisco Nexus termékvonala, valamint a vállalat hangzatos nevű Data Center 3.0 koncepciója, amelynek központjában az egyesített hálózati réteg, a Unified Fabric áll. A Cisco szerint a jövő adatközpontjában a szerverek és tárolók egységes kommunikációs felülete a 10 gigabites Ethernet lesz, ezen keresztül zajlik majd lényegében mindenfajta adatforgalom.

[HWSW] Magyarországon is bemutatkozott a Cisco Nexus termékvonala, valamint a vállalat hangzatos nevű "Data Center 3.0" koncepciója, amelynek központjában az egyesített hálózati réteg, a Unified Fabric áll. A Cisco szerint a jövő adatközpontjában a szerverek és tárolók egységes kommunikációs felülete a 10 gigabites Ethernet lesz, ezen keresztül zajlik majd lényegében mindenfajta adatforgalom.

Csak egy maradhat!

A régóta létező és elterjedt SCSI szabvány már korábban az Ethernet-hálózatokra "költözött", és az iSCSI eszközök az utóbbi időben óriási népszerűségre tettek szert elsősorban az alsó árkategóriában, a felsőbb régiók felé szorítva a Fibre Channelt. Az iSCSI-hoz némiképp hasonló elgondolás mentén épül fel a tavaly áprilisban bejelentett Fibre Channel over Ethernet szabványtervezet, azonban ez a technológia a nagyobb teljesítmény és megbízhatóság érdekében nem az IP stackre épül, hanem megtartja saját protokollját egészen a kapcsolati rétegig, de a fizikai hordozója az Ethernet.

10 GbE
Ahogy az adatközpontokban terjed a szerverkonszolidáció és a virtualizáció, a szervereknek egyre nagyobb sávszélességre van szüksége, hiszen egy fizikai hardveren több virtuális gép fut, amelyek mind-mind csatlakoznak a hálózatra. A Cisco adatközpont-szakértői szerint ezért a 10 gigabites Ethernet-vezérlők maholnap a szerverek alaplapjaira költöznek, mint ahogy pár évvel ezelőtt a gigabites kontrollerek tették.
Az adatközpontokban a Fibre Channel és az Ethernet ma párhuzamosan él, két szeparált hálózatot alkotnak, saját berendezésekkel, menedzsment-eszközökkel és rendszerint külön adminisztrátorokkal. Egy egységes fizikai hordozóréteg használata csökkentené a hálózatok kiépítésével és üzemeltetésével járó költségeket -- vélik az Fibre Channel over Ethernet (FCoE) támogatói, amelyek között a Cisco mellett olyan cégek találhatók, mint az IBM, az EMC, a Brocade, az Intel, a QLogic, az Emulex, valamint a Sun Microsystems.

Cisco Nexus

A Cisco LAN-eszközei, tehát a Catalyst család, illetve az FC-hálózatokra szánt MDS vonal közé ékelődik be az új Nexus, amely a cég által Unified Fabricnak hívott 10Gb Ethernetre épül, kiegészítve FCoE-támogatással. A Cisco Nexus termékcsalád egyelőre két részből áll, az év elején bejelentett 7000-es core, valamint a most elrajtolt 5000-es acces switch sorozatra, amelyek az azóta a Cisco 100 százalékos tulajdonába került Nuova Systemsszel közös, másfél milliárd dollárt felemésztő, 1500 szabadalmat eredményező fejlesztés eredményei.

Az 5000-es sorozat első tagja a napokon belül piacra kerülő Nexus 5020 egy 2U kivitelű, 56 darab 10 GbE porttal rendelkező kapcsoló, amely a csomagok méretétől függetlenül és a szolgáltatásoktól függetlenül garantáltan alacsony (2,5 ms körül) késleltetéssel működik. A megbízhatóságról és robosztusságról az üzem közben cserélhető tápegységek és hűtőventilátorok gondoskodnak. Érdekesség, hogy a switch két teljesen különálló menedzsment-felülettel rendelkezik, amelyek közül az egyik a storage-adminisztrátoroké, akik felé az eszköz egy FC-switchként láttatja magát, ugyanúgy kezelhető, mint egy MDS.

Cisco Nexus 5020

Hirsch Gábor, a Cisco magyarországi leányvállalatának üzletfejlesztési igazgatója lapunk kérdésére elmondta, konkrét hazai megrendelés még nem érkezett be a Nexus termékekre, de "komoly érdeklődők" már vannak. A Nexus család, illetve az általa képviselt elgondolás feltételezi, hogy a vevő átgondolt stratégiával rendelkezik az adatközpontjait illetően, ez a fajta gondolkodásmód viszont Magyarországon még csak kevés cégnek sajátja. Mindazonáltal Hirsch szerint a közeljövőben indul egy-két olyan hazai projekt, ahol a Nexusok megmutathatják az oroszlánkörmeiket. Ezzel párhuzamosan a vállalat nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy partnerhálózatában megjelenjenek az adatközpontra specalizálódott cégek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról