Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 27. 10:38

Egyre kockázatosabbnak ítélik a mobil eszközöket a vállalatok, de oktatással csökkenthető a veszély

A vállalatok életét továbbra is a vírusok, férgek és kémprogramok keserítik meg a leginkább, de egyre növekednek a mobil eszközök használatából adódó fenyegetések. A dolgozók oktatása jó megoldásnak tűnik.

[HWSW] A vállalatok életét továbbra is a vírusok, férgek és kémprogramok keserítik meg a leginkább, de egyre növekednek a mobil eszközök használatából adódó fenyegetések. A dolgozók oktatása jó megoldásnak tűnik.

A Computing Technology Industry Association (CompTIA) megbízásából a TNS több mint 2 ezer vállalati informatikai biztonsági szakembert kérdezett meg az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Kínában. A válaszadók többsége még az olyan "hagyományos" fenyegetéseket tartja a legveszélyesebbnek, mint a vírusok, férgek, kémprogramok, de a megkérdezettek fele állította, hogy a munkaerő mobilitásából, az okostelefonok és PDA-k bevezetéséből adódó kockázatok jelentősen megnövekedtek az elmúlt év során.

"Ahogy a munkaerő mobilitása és decentralizációja egyre nagyobb megterhelést jelent az IT-biztonsági infrastruktúra számára, az informatikai részlegek számára egyre nehezebb feladattá válik az információk őrzése" -- mondta a CompTIA marketingért és kommunikációért felelős alelnöke, Laurel Chivari. "A mobil informatikával és kézi eszközökkel kapcsolatos fenyegetések az egyszerű felhasználói hibáktól, a vírusokon, férgeken és ohishing-támadásokon át egészen a készülék ellopásáig, elvesztéséig terjedhetnek."

A megkérdezettek több mint 70 százaléka válaszolta, hogy cégénél engedélyezik a hálózat elérését kívülről, mobil eszközökről, ugyanakkor mindössze 39 százalékra tehető azok száma, ahol tartanak tréningeket, továbbképzéseket a mobiltelefonok, PDA-k használatának biztonsági kockázataival kapcsolatban, további 19 százaléknál az idén tervezik. A biztonsággal kapcsolatos továbbképzés kifizetődőnek tűnik, a tréninget tartó cégek 92 százalékánál csökkent az incidensek száma -- derül ki a felmérésből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról