Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 5. 15:46

A Sprint Nextel megvásárlására pályázik a Deutsche Telekom?

Belsős források szerint a Deutsche Telekom felvásárlási ajánlatot kíván tenni a harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatóra, a Sprint Nextelre -- írja a Wall Street Journal. Amennyiben az ügylet létrejönne, az USA-ban csak negyedik legnagyobb T-Mobile a mobilpiac élére katapultálná magát.

[HWSW] Belsős források szerint a Deutsche Telekom felvásárlási ajánlatot kíván tenni a harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatóra, a Sprint Nextelre -- írja a Wall Street Journal. Amennyiben az ügylet létrejönne, az USA-ban csak negyedik legnagyobb T-Mobile a mobilpiac élére katapultálná magát.

A Sprint és a Nextel mobilszolgáltatók házasságából 2005-ben létrejött Sprint Nextelnek 2007 végén mintegy 54 millió előfizetője volt, míg a T-Mobile amerikai részlege 28 millió ügyfelet tudhatott magáénak. Amennyiben a Deutsche Telekom valóban bekebelezné a 22 milliárd dolláros piaci értékű Sprint Nextelt, a T-Mobile ügyfélszáma nagyjából háromszorosára nőne, megelőzve a piacvezető AT&T Wirelesst, illetve a második helyen álló Verizont.

Menni vagy maradni?
A Deutsche Telekom 2000-ben jelent meg az USA-ban: 35 milliárd dollárt fizetett az amerikai VoiceStream Wireless mobilszolgáltatóért, amelyet később T-Mobile néven üzemeltetett tovább. Elemzők és befektetők már akkor is kritizálták az ügyletet, szerintük ugyanis az amerikai mobilcég valóságos "pénznyelő". A túl drágának talált akvizíció közvetetten a Dutsche Telekom akkori vezérének, Ron Sommernek a fejébe is került, 2002 nyarán éppen a felvásárlásokból felhalmozott óriási adósságállomány miatt mondatta le őt a DT felügyelőbizottsága.

2005-ben szintén a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a Deutsche Telekom az amerikai piac elhagyását fontolgatja, mivel sokallja a hálózat modernizálásához szükséges beruházás nagyságát.
A Deutsche Telekom számára kritikus fontosságúvá vált a külföldi terjeszkedés, mivel a cég korábbi fejőstehene, a német vezetékes piac bővülése megállt. A DT tavalyi 62,5 milliárd eurós forgalmának és a 19,3 milliárd eurós üzemi profitjának már több mint felét mobilszolgáltatások adták. Az amerikai részleg különösen jól teljesített tavaly, a T-Mobile USA 3,6 millió előfizetőt szerzett és 19,3 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 12 százalékos bővülést jelent.

Bennfenntesek szerint a Deutsche Telekom már azóta érdeklődik a Sprint Nextel iránt, amióta az amerikai mobilszolgáltató részvényárfolyama idén januárban a Nextel felvásárlásával kapcsolatos 29 milliárd dolláros egyszeri goodwill érték leírás és ugyanekkora nettó veszteség, nagyszabású átszervezés, 4 ezer fős elbocsátás és vezetőváltás bejelentése nyomán sosem látott mélységbe zuhant. Elemzők szerint a németek ki akarják használni az euró erejét a dollárral szemben.

A kétkedők ugyanakkor azt mondják, a Sprint Nextel és a T-Mobile USA esetleges házasságkötése után nem mézeshetek következnének: a Sprint Nextel és a T-Mobile eltérő szabványokra alapozza saját hálózatát (Sprint Nextel: CDMA, EV-DO, T-Mobile: GSM), vagyis az ügyfelek nem élvezhetnék a nagyobb lefedettséget -- az integráció nehézkes és biztosan méregdrága lenne. Az amerikai hatóságok sem biztos hogy ölbetett kézzel néznék a mobilpiac harmadik és negyedik legnagyobb szereplőjének házasságát. A WSJ informátorai szerint még akár hetek, vagy hónapok is eltelhetnek addig, míg a T-Mobile hivatalosan is ajánlatot tesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról