Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 16. 16:07

Az IT-vezetők többségének fogalma sincs, mihez kezdjen a növekvő energiaéhséggel

Az informatikai vezetők közel fele hamarosan kifut a rendelkezésre álló helyből, hűtési kapacitásból vagy energiabüdzséből -- derül ki egy friss felmérésből. Az eredmények egybeesnek a korábbiakkal, és megerősítik, hogy az IT-eszközök elszabaduló fogyasztásának gátat kell vetni.

[HWSW] Az informatikai vezetők közel fele hamarosan kifut a rendelkezésre álló helyből, hűtési kapacitásból vagy energiabüdzséből -- derül ki egy friss felmérésből. Az eredmények egybeesnek a korábbiakkal, és megerősítik, hogy az IT-eszközök elszabaduló fogyasztásának gátat kell vetni.

Sokat spórolhatnának -- mégsem teszik

A Business Performance Management Forum által elvégzett felmérés során 150 informatikai felsővezetőt kérdeztek meg az adatközpontjuk üzemeltetésének körülményeiről. Aggasztónak tűnik, hogy a válaszadók háromnegyede 3-ast, vagy annál rosszabb osztályzatot adott saját cége energiatakarékosságára, a megkérdezettek közel kétharmada pedig azt állította, egyelőre nincsenek környezettudatos terveik az adatközpontokat illetően, noha a válaszadók fele mondta, hogy a szervezeténél nőtt az energiafogyasztás az elmúlt évben, az áremelkedés ellenére is.

A BPM Forum vezetője, Derek Kober szerint meghökkentően nagy az eltérés az IT-vezetők gondolatai is tettei között. "Az energiaárak az égbe szöknek, mint ahogy az adatfeldolgozás költségei is. Mégis, a cégek kétharmadának nincs terve arra nézve, mit kezdjen a növekedő energiaéhséggel" -- mondta Kober a Techworld magazinnak, hozzátéve, hogy az informatikai vezetők még mindig nem ismerték fel az energiatakarékos technológiák jelentőségét. "Az ilyen és ehhez hasonló tanulmányok egyik célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a problémákra."

A megkérdezettek közel 20 százaléka évente legalább 1 millió dollárt költ energiára, 8 százaléknál pedig 10 millió dollárnál is magasabb a villanyszámla. A tanulmány alapján egy környezetbarát, energiatakarékos adatközpont üzemeltetése nem jár többletköltséggel, hosszú távon a "zöld" technológiák komoly megtakarítást jelentenek. A válaszadók több mint 20 százaléka úgy becsülte, évente legalább 100 ezer dollárt takaríthatna meg a szerverek és tárolók működtetésére és hűtésére fordított energiaköltségen, de a megkérdezettek 6 százaléka évi 1 millió dollárnál is többet spórolhatna saját bevallása szerint.

Megállíthatatlanul nő a fogyasztás

Egy 2007 elején nyilvánosságra hozott kutatás szerint 2005-ben világszerte 14 millió kilowattot tett ki a világ adatközpontjaiban található szerverek és tárolók, valamint a hűtésükről gondoskodó berendezések összfogyasztása, ami 7,2 milliárd dolláros költséget jelentett az üzemeltetőknek. A növekedést elsősorban a használatban lévő szerverek számának emelkedése magyarázza. Az energiafelvétel öt év alatt megduplázódott, ez alapján 2006-ban az összesített villanyszámla meghaladhatta a 8 milliárdot. Az IDC szerint csak az amerikai adatközpontok összfogyasztása akkora, hogy öt atomerőmű teljes kapacitása kellena a táplálásukhoz.

A gyártók és szállítók különféle módszerekkel kísérleteznek annak érdekében, hogy a lehető leginkább takarékos berendezésekkel rukkoljanak elő. Az erőfeszítések a hardverek minden területét érintik, legyen szó akár nagyobb hatásfokú tápegységekről, az erőforrásokat jobban kihasználó processzorokról, alacsonyabb feszültségen működő memóriákról, vagy akár a terheléstől függően lassabban pörgő merevlemezekről. Egy amerikai startup nemrégiben bejelentette, hogy 50 hajóból álló flottát tervez a vízre bocsátani, amelyek adatközpontokat tartalmaznak majd, a cég szerint ezek környezetbarátabbak lehetnek az épületekben üzemelő társaiknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról