Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 9. 12:26

Az Office kalózverzióinak felhasználóit is figyelmeztetni fogja a Microsoft

A Windows Genuine Advantage-hez hasonlóan az Office kalózverzióinak felhasználóit is figyelmeztetni fogja a Microsoft, hogy nem eredeti szoftvert használnak. Hamarosan egy több országra kiterjedő program indul majd, amelynek keretén belül felugró ablakok zaklatják majd azokat a chilei, olasz, spanyol és török felhasználókat, akik az irodai csomag kalózmásolatát futtatják.

[HWSW] A Windows Genuine Advantage-hez hasonlóan az Office kalózverzióinak felhasználóit is figyelmeztetni fogja a Microsoft, hogy nem eredeti szoftvert használnak. Hamarosan egy több országra kiterjedő program indul majd, amelynek keretén belül felugró ablakok "zaklatják" majd azokat a chilei, olasz, spanyol és török felhasználókat, akik az irodai csomag kalózmásolatát futtatják.

Az Office programcsalád tagjai minden nap az első indításkor figyelmeztetést küldenek a felhasználónak, hogy a termék nem eredeti, majd innentől fogva két óra múlva újra figyelmeztetnek. Ez így megy 30 napig, azt követően az összes Office-alkalmazás folyamatosan megjelenít egy "emlékeztetőt", hogy a termék nem eredeti, de a szoftver még ekkor sem akadályozza meg a fájlok betöltését, mentését vagy szerkesztését, vagyis továbbra is teljes funkcionalitással üzemel, de a figyelmeztetés csak akkor tűnik el, ha egy legális verziót telepít a felhasználó, vagy legális termékkulccsal újraaktiválja az Office-t.

Az egyelőre csak négy országban induló programban önkéntesen lehet részt venni, a hamis termékről értesítést küldő komponens egy opcionális frissítésként települ. Ne ringassuk azonban magunkat illúziókba, a Windows eredetiségét vizsgáló, és a frissítéseket a kalózváltozatról letiltó Windows Genuine Advantage is csak pár országban indult el először, és önkéntesen lehetett benne részt venni, mára azonban minden országra kiterjesztették és minden felhasználó számára kötelezővé tették az ellenőrzést.

Az Office Genuine Advantage eredetileg 2006 áprilisában indult el Brazíliában, Kínában, Csehországban, Görögországban, Oroszországban, Spanyolországban és Koreában, 2007 januárja óta azonban már világszerte az összes Office-felhasználónak meg kell vizsgáltatnia a termékét, ha frissítéseket szeretne letölteni a Microsofttól. Az Office Genuine Advantage programmal ugyanaz a Microsoft célja, mint a WGA-val: egyfelől visszaszorítani az illegális szoftverhasználatot, másfelől pedig kiszűrni azokat a kereskedőket, amelyek eredetiként árusítanak hamisított, másolt termékeket.

A nem eredeti Office-ok a frissítésekből már régóta ki vannak zárva, csak a kritikus biztonsági javításokat tölthetik le rá a használók. Eddig azonban a program nem figyelmeztette a gép előtt ülő felhasználót arra, hogy a nála levő, lehet hogy eredetiként megvásárolt szoftver valójában kalózverzió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról