Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 8. 15:22

Két új Seagate merevlemez vállalati felhasználóknak

Két új merevlemezzel bővítette kínálatát a Seagate, a modellek érkezésének elsősorban azok örülhetnek, akik vállalati környezetben bízzák a cég meghajtóira az adatok tárolását.

[HWSW] Két új merevlemezzel bővítette kínálatát a Seagate, a modellek érkezésének elsősorban azok örülhetnek, akik vállalati környezetben bízzák a cég meghajtóira az adatok tárolását.

1 terabájtos SAS diszk a világon elsőként

Az egyik újdonság egy 1 terabájtos SAS diszk, amely a világon elsőként kínál ekkora kapacitást ezzel a csatolófelülettel. A meghajtó érkezésével a SAS felületű diszkrendszereket alkalmazó tárolók és szerverek kapacitása akár ugyanakkora lehet mint az olcsóbb SATA-alapú megoldásoké, miközben jóval nagyobb teljesítményre képes. A Barracuda ES.2 lényegében nem más, mint a vállalat azonos nevű SATA meghajtójának SAS csatolófelülettel ellátott változata.

A Barracuda ES.2 tartalmazza a Seagate PowerTrim technológiát, amely a fogyasztást és hőtermelést hivatott leszorítani. A gyártó nem mást állít, mint hogy a PowerTrimmel ellátott Barracuda ES.2 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt, kapacitásarányosan pedig 55 százalékkal takarékosabbb a sATA diszkeknél, miközben a SAS felületnek köszönhetően 38 százalékkal több műveletre képes adott idő alatt és azonos fogyasztás mellett.

Natívan titkosítja az adatokat

A másik újdonság a Cheetah családban található: egy olyan merevlemez, amely natív AES titkosítási funkcióval rendelkezik, ezáltal garantálja, hogy a rajta tárolt adatokhoz még akkor sem fér hozzá senki, ha a diszk illetéktelen kezekbe kerül. A titkosításhoz használt kulcs sosem hagyja el a Cheetah 15K.6 FDE meghajtót, az a TCG Storage Architecture Core Specification 1.0 specifikáció alapján kezeli a kódolásra és dekódolásra vonatkozó parancsokat.

Az adatlopási incidensek jelentős része ma eltulajdonított PC-khez, notebookokhoz, esetleg szalagokhoz kapcsolódik. A Seagate szerint sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a szervereken és hálózati tárolókon az adatok biztonságban vannak, azonban ez közel sincs így, hiszen ezeket az eszközöket a cégek folyamatosan cserélik, javítják vagy mozgatják a telephelyeik között, és gyakran senki se gondol arra, hogy eközben a merevlemezek akár illetéktelen kezekbe is kerülhetnek.

Egy a Seagate által idézett felmérés szerint a javításra visszaküldött lemezek fele tartalmaz olvasható adatokat. Ha feltesszük, hogy egy rendszer életciklusa 3-5 év, akkor az adatközpontokat naponta mintegy 50 ezer meghajtó hagyja el valamilyen formában, és ha ezeknek csak a fele marad olvasható, az napi 2500 terabájt információt jelent, amely ellenőrizetlenül áramlik ki a szervezetektől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról