:

Szerző: Bizó Dániel

2008. február 13. 16:50

A Sun kezébe került a VirtualBox desktopvirtualizációs szoftver

Felvásárolja a méltán népszerű VirtualBoxot fejlesztő innoteket a Sun Microsystems. A tranzakcióval a Sun virtualizációs portfólióját egészítette ki a PC-oldalon, így saját megoldást kínál a jövőben fejlesztők és felhasználók számára egyaránt számos asztali környezet párhuzamos futtatására.

[HWSW] Felvásárolja a méltán népszerű VirtualBoxot fejlesztő innoteket a Sun Microsystems. A tranzakcióval a Sun virtualizációs portfólióját egészítette ki a PC-oldalon, így saját megoldást kínál a jövőben fejlesztők és felhasználók számára egyaránt számos asztali környezet párhuzamos futtatására.

Öles léptekkel indult meg a virtualizáció terén a Sun. A vállalat októberben jelentette be saját hypervisora köré épülő szervervirtualizációs megoldását, az x86-os kiszolgálókra szánt xVM Servert. Az xVM Server a XenSource nyílt forráskódú hypervisor technológiájából és a Solaris 10 operációs rendszerből átvett megoldások egybegyúrásával született meg -- SPARC-on továbbra is az LDOM hypervisort alkalmazza a vállalat.

Az xVM Server azonban szerveroldali virtualizációs megoldásként, mely Windows, Linux és Solaris vendégrendszerek fogadására készítenek fel fejlett felügyeleti (xVM Ops Center) és hibatűrő szolgáltatásokkal, kevésbé alkalmas desktopvirtualizációra. A német innotek megszerzésével a Sun kezébe jut a VirtualBox, melyet több mint 4 millió alkalommal töltöttek le tavaly év eleje óta, kifejezetten népszerű fejlesztők és tesztelők körében, és támogatja az Intel és az AMD hardveres virtualizációs technológiáit is.

A VirtualBox nyílt forráskódú szoftver, szabadon letölthető a virtualbox.org vagy openxvm.org című oldalakról, nem kell sem fizetéssel, sem regisztrációs kulcsokkal bajlódni hozzá. A letöltendő állomány kisebb, mint 20 megabájt, és könnyen, percek alatt telepíthető bármilyen modern x86-os asztali vagy hordozható számítógépre, melyen Windows, Linux, Mac OS vagy Solaris operációs rendszer fut. A VirtualBox a Windows 3.1-től a Vistáig terjedő verzióit a Linux 2.2, 2.4 és 2.6 kerneleit, a Solaris x86-ot, az OS/2-t, a Netware-t és a DOS-t képes operációs rendszerként befogadni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.