Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Háromdimenziós épületek és domborzat a HP navigációs készülékében

Ady Krisztián, 2007. december 12. 13:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újabb neves gyártó választotta a Nav N Go által fejlesztett iGO 8 navigációs motort, a Sony PSP-re készített navigációs kitet követően hivatalosan is bemutatkozott itthon a HP személyi navigációs eszköze, a HP iPAQ 316 Travel Companion . A készülék komplett, Windows CE 5.0 alapokon futó szoftverkörnyezetén és navigációs alkalmazásán a Nav N Go 25 fejlesztője dolgozott a HP-val közösen.

hirdetés
[HWSW] Újabb neves gyártó választotta a Nav N Go által fejlesztett iGO 8 navigációs motort, a Sony PSP-re készített navigációs kitet követően hivatalosan is bemutatkozott itthon a HP személyi navigációs eszköze, a HP iPAQ 316 Travel Companion. A készülék komplett, Windows CE 5.0 alapokon futó szoftverkörnyezetén és navigációs alkalmazásán a Nav N Go 25 fejlesztője dolgozott a HP-val közösen.

Csúcstechnológia

A HP iPAQ 316 eszközben eddig még sehol sem látott csúcstechnológia dolgozik, a kétmagos, külön vektoros számításokat gyorsító egységgel ellátott Centrality (SiRF) Titan processzora 600 MHz-en fut, melyre szükség is van a hatalmas, 800 x 480 pixeles felbontású, 4,3 hüvelykes szélesvásznú kijelző meghajtásához. Az elsősorban navigációra szánt készülék emellett mobiltelefon-kihangosítóként és médialejátszóként is megállja helyét, de két játék is helyet kapott rajta. A PNA-ban több mint 40-csatornás, SirfStar InstaFix képességgel ellátott GPS-vevő dolgozik, utóbbi a rendkívül gyors műholdakra találásért felel.

A legfontosabb újdonság azonban a Nav N Go iGO 8-alapú térképszoftver, melyet kifejezetten a HP számára fejlesztettek. A navigációs szoftver beépül a komplett környezetbe. A program leglátványosabb újdonsága, hogy a domborzati elemeket és az épületeket három dimenzióban is képes megjeleníteni, minden eddiginél valósághűbb képet alkotva a környezetünkről.

HP iPAQ 316 Travel Companion

Első kézből

A bemutatón alkalmunk nyílt egy kicsit játszani is a HP iPAQ 316, kelet-európai térképcsomaggal ellátott készülékkel, bár navigáció közben sajnos nem próbálhattunk ki. A kijelző valóban fantasztikus minőségű, élességű, a processzor erejéből azonban vajmi keveset érezhetünk, a háromdimenziós formában megjelenített épületek, objektumok rendkívül lelassítják a térkép megjelenítését. Az iGO My Way navigációs szoftverhez szokott szemnek talán túlságosan is lassúnak tűnik a program, még szerencse, hogy mindezek a funkciók teljesen személyre szabhatók, részletességük csökkenthető, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatók.

A szoftvert alaposan átgyúrták, nem csak a megjelenítést, de az útvonaltervezést és szinte minden más lényeges funkciót is tovább okosították, különválasztották a két- és háromdimenziós megjelenítést, utóbbi már nem csak az előbbi perspektívikus változata. A kétdimenziós térkép a papíralapú térképek domborzati színeivel is büszkélkedhet, természetesebb térképolvasást nyújtva és itt alapértelmezett az egyirányú utcák jelölése is.

Molnár Imre, a HP Személyi Számítógépek Üzletág vezetője kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a készülékhez kapott, illetve letölthető tartalommenedzserő alkalmazással később nem csak a szoftver- és térképfrissítéseket végezhetjük majd el, hanem akár további térképeket is vásárolhatunk, illetve más alkalmazásokkal is bővíthetjük a 2 gigabájtnyi saját memóriával ellátott készüléket. A HP online útvonaltervezési lehetőséget is biztosít a navigátor iPAQ-hoz, a KML formátumban letölthető útvonalakat könnyedén mozgathatjuk át a PNA-ra.

Már kapható

A HP iPAQ 316 már néhány napja kapható Magyarországon, végfelhasználói ára 120 ezer forint körül, inkább kicsivel e szint alatt alakul. Dobozában minden megtalálható, amire szükség lehet, beleértve az adatkábelt, az asztali és autós töltőt, tokot, és az autós tartót is.

Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!