:

Szerző: Bizó Dániel

2007. április 25. 12:13

Két évvel csökkent az AMD piaci részesedése

[CNET News.com/iSuppli/HWSW] Amint azt sejteni lehetett az AMD negyedéves eredménye alapján, a vállalat piacot vesztett az Intellel szemben, piaci részesedése 2005 óta nem volt ilyen alacsony. A Mercury Research számai alapján, melyekre egy JP Morgan jelentésben derült fény, az AMD minden szegmensben visszaszorult az Intellel szemben, bár ennek jó részét a felhalmozott készletek kitakarítása okozta.

[CNET News.com/iSuppli/HWSW] Amint azt sejteni lehetett az AMD negyedéves eredménye alapján, a vállalat piacot vesztett az Intellel szemben, piaci részesedése 2005 óta nem volt ilyen alacsony. A Mercury Research számai alapján, melyekre egy JP Morgan jelentésben derült fény, az AMD minden szegmensben visszaszorult az Intellel szemben, bár ennek jó részét a felhalmozott készletek kitakarítása okozta.

USA kisker
A Current Analysis becslése szerinjt a világpiac 11 százalékát képző amerikai bolti számítógép értékesítésben az Intel 7,3 ponttal 66,1 százalékpontra növelte részesedését, vagyis az itt eladott gépek kétharmadában Intel chip ketyeg már. Az asztali szegmensben 46-ról 58 százalékra, míg a notebookok terén 66-ról 72 százalékra emelkedett az Intel jelenléte. Az amerikai kiskereskedelem hagyományosan az AMD erősségének számít, így a változás különösen indikatív.
A mérvadónak számító Mercury Research adatai alapján az Intel az első negyedév alatt 6,1 százalékponttal 80,5 százalékra növelte részesedését a szállításokból, míg az AMD közel ugyanezen idő alatt 25,3 százalékról 18,7 százalékra esett vissza (fél százalékpont valahol hibádzik, nem valószínű, hogy a VIA részesedése megduplázódott volna). A JP Morgan jelentése alapján az AMD a szerverek terén hét, az asztali PC-k szegmensében nyolc, a notebookok esetében pedig négy százalékpontot vesztett egy negyedév alatt, így rendre 15-16, 21-22, valamint 15-16 százalékos részesedésekről beszélhetünk volumen alapján.

A Mercury azonban nem a piacon értékesített gépeket méri, hanem a gyártóktól leszállított processzorok számát becsli. Ez az AMD-t a szokásosnál is rosszabb bőrben tünteti fel, ugyanis a negyedik negyedévben jelentős készletek torlódtak fel a csatornákban, melynek nagy része az első negyedév során került kipucolásra, ami csökkentette az AMD szállításait. Ennek a tényezőnek a kiszűrésével az AMD nagyjából 2 százalékpontot veszthetett, mondta Dean McCarron, a Mercury elemzője.

Az iSuppli becslése szerint az évi nagyjából 40 milliárd dolláros processzorpiacból (nem csak x86) az AMD részesedése az év első három hónapjában másfél éves mélypontra, 11,1 százalékra süllyedt. Ez 4,6 százalékponttal alacsonyabb a negyedik negyedévnél, és 5,6 ponttal a történelmi csúcsnak számító 16,7 százaléknál, melyet a tavalyi harmadik negyedévben ért el a vállalat. Volumen alapján, igaz, a készletek túltöltése révén, a negyedik negyedév során csúcsosodott a részesedés, a már korábban említett 25,3 százalékkal.

Az AMD első negyedéves szereplése váratlanul és látványosan rosszul sikerült, amiért a vezetők számos negatív tényezőt jelöltek meg, melyek együttesen "totális viharrá" változtatták az első negyedévet a vállalat számára, ahogyan Dirk Meyer operatív vezérigazgató fogalmazott. Minden rossz forrása természetesen az Intel felől érkező megújult támadás, melynek következtében megtorpantak az eladások, miközben drasztikus csökkent az átlagos eladási ár, valamint nem tudta az AMD elég gyorsan a disztribúciós csatornákba irányítani a szállításokat, így lokális hiányok is kialakultak, miközben a számítógépgyártóknál hatalmas készletek ültek. Mindezt tetézte a vártnál gyengébb piac is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.