Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 3. 11:10

A Sun laborjában már működnek a Rock processzorra épülő szerverek

A Sun Microsystems laborjaiban már működnek az első Rock processzoros szerverek, a legkisebbtől a legnagyobbig minden konfiguráció üzemel -- értesült lapunk a tűzhöz közeli forrásokból. A Sun terveiben hátom Rock-alapú szerver szerepel, a legkisebb nagyjából fél rackszekrényt foglal el, a két másikhoz azonban már egy teljes állvány kell. A vállalat legújabb generációs csúcskategóriás processzora a hivatalos tervek szerint 2008-ban debütál, azonban mivel egy merőben új architektúrára épülő, rendkívül bonyolult lapkáról van szó, nem zárható ki némi késés.

[HWSW] A Sun Microsystems laborjaiban már működnek az első Rock processzoros szerverek, a legkisebbtől a legnagyobbig minden konfiguráció üzemel -- értesült lapunk a tűzhöz közeli forrásokból. A Sun terveiben hátom Rock-alapú szerver szerepel, a legkisebb nagyjából fél rackszekrényt foglal el, a két másikhoz azonban már egy teljes állvány kell. A vállalat legújabb generációs csúcskategóriás processzora a hivatalos tervek szerint 2008-ban debütál, azonban mivel egy merőben új architektúrára épülő, rendkívül bonyolult lapkáról van szó, nem zárható ki némi késés.

Új gyártópartner

A Rockot még a Texas Instruments gyártja 65 nanométeres csíkszélességgel, azonban a Sun processzorait előállító vállalat az idén közölte, befejezi a gyártástechnológiai fejlesztést és már 45 nanométeres eljárását is egy szerződéses félvezetőgyártótól fogja licencelni, majd az ezt követőeket (32, 22 nm) is. A Sunnak tehát más gyártópartner után kellett néznie, amelyet végül a TSMC képében meg is talált: a Sun 45 nanométeres és 32 nanométeres chipjeit már a világ legnagyobb foundryja, a Taiwan Semidonductor Manufacturing Corp. állítja majd elő.

Lapunk forrása szerint az összes szerződéses gyártó közül a TSMC kínálta a legkedvezőbb feltételeket a Sunnak, mind technológiai, mind üzleti szempontból. A TSMC kínálta például a legrövidebb gyártási határidőt, amelynek különösképp a fejlesztéskor van kritikus szerepe: nem mindegy, hogy a mérnökök a tervek lezárásától számított egy vagy két hónap múlva kapják meg az első mintapéldányokat. Mivel egy mai, bonyolult processzor az első terv lezárását követően többször is módosítani kell, mire az elvárt specifikációkon tömegtermelhetővé válik, látható, mennyire fontosak a rövid határidők, amikben forrásunk szerint a TSMC verhetetlen volt.

Sun Rock Sun Rock

Új architektúra

Miben is új a Rock? A chip 16 magot tartalmaz, amelyek négy utasításszál párhuzamos feldolgozására alkalmasak. A masszívan párhuzamos tervezésű Niagara-családtól eltérően azonban a Rockot úgy alakították ki, hogy kevés programszál futtatása esetén is nagy teljesítményt nyújtson, ennek érdekében a magokon futó négy szál nem egyenrangú, közülök kettő ("scout thread") feladata a másik két fő programszál kiszolgálása. A scout thread egy hardverből indított szál, amely a fő programszál "beállása", nagy késleltetésű események esetén indul el. A scout threadek támogatásához nem szükséges a szoftvereket újraírni vagy optimalizálni, mivel azok a szoftverek számára láthatatlanok.

A scout thread akár sokszáz vagy ezer utasítással is képes a fő utasításszál elé dolgozni, adatokat betölteni, a gyorsítótárat feltölteni, az elágazásbecslőt "trenírozni", sőt, akár utasításokat is képes végrehajtani, amelyek eredménye így már rendelkezésre fog állni addigra, amikor a fő programszál megkezdené a végrehajtásukat. Amennyiben a fő programszál az elágazásokon úgy fut tovább, ahogy azt a scout thread megjósolta, az eredményeket egy átmeneti tárolóból csak beírják a regiszterekbe. Ha a scout thread tévedett, akkor az eredményeket törlik és a futás a másik ágon folytatódik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról